Witam. Panowie powiedzcie mi czy mój kolektor to jest przed liftowy czy poliftowy, bo już sie sam pogubiłem.
https://www.youtube.com/watch?v=BwOTCiMXDvc
klapy wirowe są od spodu? bo nie moge ich zlokalizować.
Poliftowy czyli tak naprawdę ten gorszy. Istnieje duże ryzyko urwania się klapy. A same klapy zlokalizujesz jak zdejmiesz kolektor. W tym modelu są one zabudowane.
Za bardzo nie zależy mi na dostaniu się do danych klap. Chcę wyczyścić kolektor. Można go rozebrać od góry w sensie ściągnąć tylko tą górną cześć?
Aha. Skoro jest to poliftowy to musiał go już ktoś wymienić bo alfa jest z 2006 :-)
Wysłane z mojej m4
Do czyszczenia musisz go zdjąć, nie ma na to innego sposobu. To że był zmieniany nie oznacza że jest nieśmiertelny. Ale zrobisz jak uważasz.
Wiem że do czyszczenia muszę go zdjąć. Chodzi mi o to czy muszę rozbierać wszystko tak jakbym się chciał dobrać do klap czy jest możliwość odkręcenia tylko górnej pokrywy?
Wysłane z mojej m4
Witam wszystkich.
Przymierzam się do usunięcia klap i mam do was pytanie jakiej firmy kupić uszczelkę pod kolektor dolotowy, ceny w Intercars zaczynają się od 17 zł, w ASO wołają za nią 100 zł. Możecie powiedzieć jakiej firmy wy kupowaliście.
Po co piszesz to samo w dwóch tematach?
Kup jakąś "normalnej" firmy i po problemie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ponieważ odpowiedź w stylu "kup normalnej firmy" za dużo mi nie pomogła. Zadałem konkretnie pytanie i chciałem od was rad a nie pretensji o to że w dwóch tematach zadałem to samo pytanie. Tam przynajmniej otrzymałem konkretną odpowiedź
Tej za 17 nie kupuj - jest z "papieru" i faktycznie trochę inaczej wytłoczona - kupiłem ją na początku i wymieniałem . Weź elring lub ajusa.