Nie pamiętam niestety, bo już sporo czasu mineło od wczesniejszego wystawienia
Nie pamiętam niestety, bo już sporo czasu mineło od wczesniejszego wystawienia
Witam Wszystkich.
Jestem nowy na tym forum. Jeszcze nie użytkownikiem alfy ale chyba bardzo chcący nim zostać. Mam nadzieję, że dobry wątek wybrałem bo nie chcę otwierać nowego tematu
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Od jakiegoś czasu, szukam, i przeglądam fora, opinie i zastanawiam się co wybrać? W internecie odwieczna walka dobra ze złem. VW, Audi czy Ford. Japończyk czy Niemiec. Benzyna czy diesel.... itd..itd.... a, wszystkiego na drogach pełno, nudne i nijakie... Człowiek szuka czegoś oryginalnego aby choć trochę się wyróżnić z tłumu (aby nie być jak z powieści Georga Orwella) ....
I tak właśnie zrodziła się idea na ALFĘ ROMEO.
Moją uwagę zwróciła własnie alfa 159, która jest po prostu piękna. O jej walorach, urokach chyba nie muszę wspominać bo z pewnością Szanowni koledzy z tego forum wiecie to najlepiej...
Ze względów na oszczędności na paliwie raczej skłaniam się na diesla ale jak wiecie obecne nie napawają one optymizmem. Jak się poczyta komentarze to aż się odechciewa. Z resztą sam mam diesla (megane 2) i wiem ile może ona krwi napsuć.... Ku mojemu zaskoczeniu - czytając o tych właśnie silnikach najczęściej jeśli płynęły jakieś ciepłe słowa to od użytkowników pojazdów "made in Italy" co dodatkowo skłoniło mnie na zainteresowanie się tą marką ... i w ten oto sposób dotarłem do Was ... Przeznaczenie
Przeglądam oferty modeli 159 (raczej ver. kombi) z ostatnich roczników - 2011 ewentualnie 2010 jeśli przebieg będzie atrakcyjny..... a, że jestem dość stały w uczuciach i szybko się przywiązuję to chciałbym pojeździć tym autem dłużej. Może do czasu aż używana alfa Giulia będzie w atrakcyjnej cenie
A w związku z tym, że nie jestem obeznany z tą marką mam kilka pytań a raczej prośbę o radę.
1. Na co zwracać uwagę przy szukaniu odpowiedniego kandydata? Co powinien mieć (na wyposażeniu) a czego unikać?
2. Który motor wg was jest godny szczególnej uwagi biorąc pod uwagę awaryjność, ekonomię, ogólne użytkowanie użytkowanie. (Dodam, że nie mam zacięcia rajdowca.
3. Jak oceniacie ogólne koszty użytkowania/serwisowania/napraw względem konkurencji?
4. Czy jest to dobry kandydat dla zwykłego zjadacza chleba?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jezeli ma to byc diesel a nie jestes rajdowcem to 1.9 8v 120KM nie ma awaryjnych klap wirowych. Lub 2.0 jtd 170KM tez oszczedny a przy tym mniej problematyczny jezeli 1.9 150KM 16v. W 2.0 przynajmniej klapy siedza mocno i nie wlatuja do komory spalania jak w przypadku jednostki 1.9 16v ktora zreszta tez ma awaryjna skrzynie m32 bodajże. Celujac w Twoje oczekiwania to ten 2litrowy diesel bedzie dla Cibie najlepszym wyborem. Czesci jak w kazdym innym nowoczesnym dieslu kosztuja podobnie.Nie ma sie co oszukiwac ze jezeli trafisz na igielke perełke która okaze sie zwyczajnym szrotem to z portfela i dyszka ucieknie.
- - - Updated - - -
P.S co do AR Giulia to odkładam już w skarpete teraz program PISu 500+ mi w tym pomoże![]()
,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]
Witam i dzięki za odpowiedź.
Pozwól, że dopytam:
1. Czy problem ze wspomnianymi klapami dotyczy nawet tych ostatnich modeli? Pytam bo w jakimś artykule wyczytałem, że w modelach po 2009 ten problem rozwiązano..... Czy mam rozumieć, że mimo wszystko i tak lepiej się skupić na wspomnianych prze Ciebie silnikach?
2. Rozumiem, że jak człowiek ma pecha to bez względu na markę może pozbyć się "dyszki".... np. ja.... pasek klinowy się zerwał, kawałek wpadł środka.... rozwalił, głowicę etc..... finał nowy silnik
Ale wracając do takich bardziej przyziemnych napraw, nazwijmy je "eksploatacyjnych" - czy cenowo wygląda to podobnie jak. np fordy czy raczej bmw? Pytam bo często spotkałem się z opinią, że alfy są drogie w utrzymaniu, więc chciałbym go jakoś umiejscowić w tabeli...oczywiście orientacyjnie/ogólnie.....
ps- z tym 500+ to bardzo ciekawy pomysł..... Małżonce mojej się spodoba. Dodatkowa motywacja do drugiego dziecka...... oooo i imię już mam GIULIA![]()
Tak, w tych modelach problem rozwiązano tak, że klapy zamiast się rozszczelniać to się urywają i wpadają do silnika - niszcząc go. Więc do takich wersji trzeba podchodzić z bardzo dużą dozą ostrożności. A jeżeli już taki kupimy to od razu usuwać.
Teoretycznie nie jest tragicznie ale nie licz na to, że naprawisz Alfę za "czapkę gruszek". Często jest tak, że porządne części zamienne dostępne są tylko w ASO (vide: wahacze, programowanie kluczyków).
Ja na przykład ostatnio musiałem wymienić koło pasowe wału, które w lagunie 1.9 dci z porządnej firmy kosztowało mnie 220 PLNów a w 159 2.4 zapłaciłem prawie 500.
Tak więc można powiedzieć, że Alfa Romeo nie jest o wiele bardziej awaryjna od jej konkurencji ale na pewno nie można powiedzieć, że jest tania w utrzymaniu.
Co do klap w 2.0jtd to tak jak w linku ktory ci podalem.Sa bardziej trwale a nie tak jak pisze wyzej moj przedmowca ze wlatuja do silnika.Co nie zmienia faktu ze warto wywalic dziadostwo lub programowo ustawic w pozycji otwartej.
,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]
Pytał o ostatnie modele a ostatnie to byly juz 2.0
- - - Updated - - -
Co do eksploatacji to nie zaoszczedzisz.Klamoty do alfy to jak brac to tylko z gornego przedzialu cenowego.Nie ma co oszczedzac na zawieszeniu czy na osprzecie silnika.
Panowie kończąc na razie temat silników podsumujmy i proszę poprawcie mnie jeśli coś pomieszałem.
Na stronie autocentrum.pl znalazłem informację o silnikach jakie montowano w tym modelu:
1 - 1.9 JTDM 120KM - najmniej problematyczny bo nie mam tych klap - ale ten silnik byłby w kandydacie z 2010 (bo starsze mnie nie interesują)
(2006-2010 )
2 - 1.9 JTDM 16v 150KM - to przez ten silnik zrobiło się głośno o tych klapach.
2006-2010
3 - 2.4 JTDM 20v 200KM - ten silnik mnie nie interesuje
2006-2010
4 - 2.0 JTDM 16v 170KM - najczęściej polecany silnik. Klapy już nie są zbytnim powodem do obaw ale na wszelki wypadek można je usunąć/ zablokować
(2009-2011)
5 - 2.0 JTDM 16v 136KM - a jak jest z tym silnikiem? Czym to jest poprawiona wersja silnika nr 2 na w/w liście?
(2011-2011)