selenia miała w ogóle olej 5W40 do benzyny?
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
selenia miała w ogóle olej 5W40 do benzyny?
Nie miała w tamtym okresie.
Większość serwisów lała do TSów oleje zależnie od tego, z jakimi markami miały podpisane umowy partnerskie, i rzadko kiedy była to Selenia 10w40. Większość zalecała 5w50 lub 5w40, i wtedy TSy sprawowały sie zdecydowanie lepiej
Jest tylko jedno "ALE" . W czasach, kiedy TSy były w nowych autach, i widziały serwis, nie było tyle for internetowych, więc kto i gdzie miał o tym pisać ???
Teraz mamy całe stada mądralińskich którzy pokończyli gimnazja o odpowiednim profilu, i mają najwięcej do napisania w internecie![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Specol Gold 5w40 czy Shell Helix hx8 5w40 przy wymienie co 8-10tkm? Jest w ogóle różnica?
A w czym to ma być?
- - - Updated - - -
Żeby tylko gimnazjum. Niedawno usłyszałem od świeżo upieczonego mechanika,że nie zmienia się stosowanego oleju bo uwaga : podczas wymiany zostaje trochę starego oleju w silniku a nie wolno mieszać różnych olejów. Taką "wiedzę" uczniom przekazał na zajęciach w technikum samochodowym "Pan Profesor". Ręce opadają.
- - - Updated - - -
Ja do JTDm 16v ostatnio zalałem Eurola Synthence FS 0W30 i subiektywnie na tym oleju silnik pracuje najlepiej.
ale w jakim sensie najlepiej? Najciszej? najrówniej? Najmniej go bierze?
Najlepiej akustycznie wg. mnie. Brać nie bierze na razie nic ale generalnie praktycznie żadnego oleju nie bierze (no może pod koniec interwału).
jak pojechałem z Meganką na wymianę oleju to się Pan zapytał jaki olej chce. Powiedziałem że jakiegoś Full-SAPSa niech da 5W40.
Prawie mnie skrzyczał, że takich olei to on nie leje, że pełne popioły to zło. Po czym przyniósł Elfa 900 5W40 z normami A3/B4.
- - - Updated - - -
no i jeszcze jest taka teoria:
https://www.wiatrak.nl/10532/wielka-...dowa-tajemnica
http://porscheclub.pl/forum/byly-dyr...dza-t1733.html
Nie, no, coś może w tym być. Mój sąsiad ma wujka, który zna gościa, który jest byłym zastępcą kierownika w ASO Trabanta, i mówi to samo - tylko, że jeszcze zaleca co ~5000 km przesmarować panewki smalcem.