No auto bild to też super wirygodne żródło.
Ja im nie wierzę jak pisowi
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
No auto bild to też super wirygodne żródło.
Ja im nie wierzę jak pisowi
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Słabość, czuję słabość... jak się w testach różnych przewija w kółko to samo, zagłębiając się w temat ma przełożenie na inne porównania, czasy okrążeń, podjazdy itd, ale w pół , czy całkiem anonimowy koleś na forum powiedzmy Alfy czy opiniach na oponeo, czy nawet kumpel w knajpie, który jeździ po drogach w ruchu uliczny, w życiu nie doszedł do limitu opony, a jak doszedł to nie wie czy to opona, czy hamulec, czy zakręt, czy nawierzchnia , nic nie wie, więc gdy taki ktoś powie ... Przepraszam, nawet nie powie, napisze "ja tam mam XYZ i jest super" , w teście niemieckim na końcu, 10m dłużej hamuje, ale co oni wiedzą te pismaki, posmarował im Continental to tak napisali dranie" . No po prostu informacja cenna, wiarygodna i w ogóle mierzalna. Wiemy tylko i wyłącznie tyle, że ma oponę XYZ. I tyle. A i producenci aut - na Iwszy montaż chłam zakładają, żeby się ludzie rozbijali bo wtedy nowe auta kupią. Założyliby Achillesa i nikt by nigdy z drogi nie wypadł i hamował na metrze. Ale nie , to spisek producentów opon niemieckich i samochodów. Aha, a w Smoleńsku był zamach oczywiście.
Ja rozumiem podejście do szkopskich pism itd., ale jak na lewo i prawo powtarzane różne źródła mówią z grubsza to samo, to może coś tam jednak więcej z nich pożytku niż do podcierania.
Maiłem co innego na myśli- pierwsza lepsza opona załóżmy przywołany TS 850 w rozmiarze 185 i 15 calowym kole założonym np w Polo będzie się zachowywał zupełnie odmiennie jak np 215 na 16 czy 225 na 17 calowej feldze w AR 159- cóż fizyki nie oszukamy - inny nacisk obciążenie etc. Fizyka w czystej postaci. nie pisze że będzie źle ale moze być nie do końca tak samo.
dlatego napisałem - test może mieć charakter poglądowy.
Patrząc na to wszystko nie ma złotego środka- testy be bo na zlecenie, userzy się "nie znajo i piszo głupoty", na forach tez "piszo" od rzeczy.
Ja opieram się na swoich doświadczeniach a jak ktoś mnie pyta to odpowiadam nie mam interesu w tym żeby gloryfikować konkretny model i nie mam parcia na premium ale z doświadczenia wiem że mniejsze prawdopodobieństwo wtopy.
- miałem Barumy Polaris 2, Miałem GY 4 Seassions, Były Dębice Frigo chyba 2 lub 3, Były Falkeny 8914 456 czy 510 , były GY Eagle F1, Bridgestone RE05A, Pirelli P6, Uniroyal Rainexpert 2, micheliny Pilot-y, Conti TS 830 850 i 860 teraz mam P7 Cinturato Blue. Wtopy miały wspomniane GY które przy 4 mm nie nadawały sie do jazdy na mokrym RE05A znikneły po 20 tkm pilot-y popękały po 3 sezonach, GY 4 seassonns - wielozesonowe - za duży kompromis i niebezpieczne pływanie w lecie. O oponach klady Barum, Dębica i Uniroyal- cóż- może do miejskiego auta to tak ale mimo to guma starzeje się znacznie szybciej.
Były też Cotni EcoContact EP - zniknęły po 15 tkm - w szalonej pandzie o mocy 60 koni nie dało sie ruszyć- jak plastikowe.
Conti miałem TS 830 i były to super zimowe opony dlatego w Julce siedzi TS 850 a w F500 TS 860 i nadal jest super.
Lednie był ostatnio Falkeny ale zamiast wcześniejszych naprawdę dobrych 914 coś mnie podkusiło wziąłem 456 - zniknęły z przodu po 25 tkm i były sporo głośniejsze potem 510 i było ok - teraz siedzą wspomniane pirelli - i jest duuuzo bardzo dużo ciszej - na razie mają około 200 km przebiegu więc nic więcej nie napisze.
To są Andrzej fakty zdobyte przeze mnie tyle i tylko tyle a czy to się komuś przyda czy nie - każdy niech oceni.
Inna sprawa ze testy dotyczą nowych opon - zrobić powinni test np opon 3 -letnich i np bieżnikiem 5mm. Podejrzewam ze możnaby się mocno zdziwić.
Ostatnio edytowane przez Dareek ; 06-03-2017 o 17:46
To będą różnice między zachowaniem samochodów, a nie opon i to jest tak oczywiste że o tym nawet nie ma co wspominać. To tak jakby powiedzieć że lód jest śliski. No jest , wiadomo
A Conti TS 850 będzie świetny na Polo i będzie świetny na Alfie 159 . I o dziwo świetny również w testach![]()
Jak możesz na tzw "własnym doświadczeniu" się opierać i taką drogę zalecać, jak ktoś klupuje pierwsze opony ? jakie ma doświadczeie ? Jakie jest Twoje znikome przy tym co w testach jest przemielone - 50 opon, w jednym wozie, jednych warunkach itd. Jak można swoje , najczęściej nierównoległe "doświadczenia" porównywać z tym .
Swoją drogą to co piszesz zgadza się z grubsza z testami , tymi niby-spiskowymi![]()
RainSport 3 nazwany tutaj szajsem 6 miejsce? Oczko wyżej od podobnu super SportMaxxów? Test musiał być ustawiony przecież to "nawet nie stało koło dobrej opony"Już nie wspomnę, ze Sava aka Dębica UHP2 również tutaj zjechana wypadła na dobrego średniaka, a nie najtańsza budżetówkę. +1 za link Andzieju. Imo Bardzo ciekawe zestawienie
![]()
Andrzej bild już nie raz pokazał ,że jest stronniczy.
Trzeba do wszystkich opinii podchodzić z otwartą głową .
Spisek czy nie spisek a wierzyć ślepo nie ma sensu.
I faktycznie pomiary opon dwuletnich byłby całkiem ciekawy
Kto chce szuka sposobu,
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
Toteż mówię wciąż o sprawdzaniu w kilku źródłach - testach, i jeśli coś tam się powtarza w środku stawki to pewnie tam jest, jak na szycie to pewnie tam jest, jak na dnie to podobnie. Nie ma siły .
Co do Uniroyal'a - to test drogi hamowania, nie przyjemności prowadzenia i ścieralności, a te cechy zdaje się kylo1986 wymieniał jako niefajne.
Co do Savy UHP - od lat uznany średniak, nie top, nie dno, ot normalna opona, przewertowałem o niej przed zakupem conieco, założyłem na 166 3,2 - do spokojnej jazdy, ale bezpiecznej.
A że to jest to samo co Dębica to nie wiedziałem. Faktycznie twardnieje jednak z czasem. Ale to już moje subiektywne obserwacje, niestety właśnie opon po 2-3 latach używania nikt nie testuje. Może się boją, że mogłoby to zostać odebrane jako zachęta to kupna używanych ? po co mieć później kogoś na sumieniu![]()
Z sawami mam podobnie wrażenie.Ale 2.5 bara ciśnienia może trochę mylić.
Co prawda łatwo nie majá bo moja ślubna ostro jeżdzi.
Bo i silnik lekki a moment spory
Kto chce szuka sposobu,
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
Czy droga hamowania czasem nie wynika z przyczepności? Jest test, który czarno na białym pokazuje, ze opony o których toczyła się zażarta dyskusja kilka stron wstecz w swoich kategoriach wypadają bardzo dobrze ale jak zawsze ktoś znajdzie jakieś "ale". Ja wielokrotnie polecając Rainsporty pisałem, ze są głośne i szybko znikają ale przyczepność i prowadzenie na tej oponie jest super jak za tę kasę baaa P Zero tez nie są najcichsze ani najtrwalsze, a na pewno droższe. Ponadto z tego co ja kojarzę to akurat kylo1986 nie napisał o nic nich sensownego poza tym, ze jego kolega je kupił i jest niezadowolony.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 06-03-2017 o 20:00
To co mam je kupić żeby napisać gniot?????????
Dobra nie jeździłem, nie znam się- opieram sie na opinii kolegi który nic nie wie i przy temperaturach oscylujących w okolicy 0 jeździ na AD08R, ale podałeś dwa minusy
1. Głośność- sorry większość nie odróżni hałasu z łożyska od opony. Nie obrażając nikogo- tak więc tego nie liczę
2. Sam piszesz że szybko się ścierają, tak więc zgodnie z cennikiem oponeo ich cena w rozmiarze 225/45R17 to 311 złotych i nie wystarczą na 30 tysięcy, wspomniany przez Mła Hankook K117 starczy na 50 tysięcy (z tego powodu że przez 10 tysięcy znikło go 0,5 mm, a było ponad 7 nalane), a kosztuje 319
I co ty na to????
Gdybym przeleciał od 100 strony do końca, to wiesz jaka była by klasyfikacja opon polecanych z tego forum????
Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 06-03-2017 o 20:33