Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta Avatar uTvo0
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta (2013-2018) 1,4 TB 170 KM, Giulia Veloce (2018)

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Masz rację. Tam gdzie są większe pieniądze. Samochód to nie są duże pieniądze. To zwykła codzienna sprzedaż. Jak kupuję bułki to nie pytam czy da się taniej. Jak idę do dentysty to też nie pytam czy mi zrobi odkamienianie gratis. Negocjacje to mogą być w sprawie unijnych dopłat dla rolników albo na bazarze w Maroko ale to inny świat. Nie twierdzę, że targowanie się i negocjacje są złe. Przy autach używanych negocjacje są nawet wskazane. Produkt jest w różnym stopniu zużyty. Może mieć wartość sentymentalną itp. Natomiast przy fabrycznie nowych produktach masz cenę i kupujesz albo nie.
    To są relatywnie duże pieniądze. Wszędzie tam gdzie nie ma masowej sprzedaży tam można negocjować. Nie wiem o czym rozmowa.. Wszędzie w cywilizowanym świecie tak jest. Mieszkanie kupujesz, też negocjujesz.. a nie są to dużo większe pieniądze

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Negocjacja - to jedno z praw Wolego Rynku

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Zgadzam się. Jest dokładnie jak piszesz. Dlatego uważam że powinno się skończyć z cebulactwem. Niestety to bardzo długi proces i pewnie nie nastąpi to za naszego życia ani nawet naszych dzieci. Mentalność zmienia się pokoleniami. Obecnie to nie do ruszenia. Przecież teraz jak ktoś coś taniej załatwi to jest lepszy. Prawda? Tylko frajerzy kupują z cennika A przecież by był dużo lepszy gdyby pomyślał i więcej sam zarobił i kupił za normalną cenę. Ludzie muszą najpierw zobaczyć, że to jest po prostu kulturalnie słabe.
    Nie zgodzę się, że to jest kulturalnie słabe.
    Negocjacje jak inni już pisali to nieodłączna część ustroju kapitalistycznego. Nie ma z góry ustalonych cen. Cena jest jedynie wypadkową negocjacji pomiędzy kupującym, a sprzedającym.
    Niekulturalny może być sposób prowadzenia negocjacji, nie sam fakt ich prowadzenia.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał janek Zobacz post
    To nie jest kulturalnie słabe tylko normalne. Sprzedajemy nasze usługi do Danii, USA, Kanady, UK i klienci zawsze negocjują. To normalne, biznes polega na negocjacji.
    Usługi tak i biznes z biznesem tak ale nie gotowy samochód dla Janusza. Ehh Jeszcze raz powtarzam cały biznes opiera się na na negocjacjach ale nie przy zakupie samochodu na miłość boską Rozumiem, że niektórzy mają we krwi pytanie "czy da się coś taniej kierowniku" i bez tego nie da rady się odezwać Dla mnie to nie na miejscu i po prostu żebranie, skąpstwo i interesowność.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Zastanawiam się kiedy pojawi się w tym wątku temat o gotowaniu na parze.

Dla tych którzy chcą wrócić do tematu wątku i poczytać o tym co sądzę o Giulii po jeździe 2.0 Q4 Veloce - zapraszam pod ten link na FB
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Dlatego uważam że powinno się skończyć z cebulactwem.
    ale jakim cebulactwem? Negocjacje, czy nawet jak wolisz to nazwać targowaniem, jest czymś całkowicie normalnym i nie ma w tym żadnego wstydu. I nie chodzi o jakiś wielki biznes. Jak się wydaje trochę wiećej, to można nawet sobie rabat załatwić kupując ciuchy w centrum handlowym, czy sprzęt elektroniczny.

Jeśli już mówić o jakiejś mentalności, to ja tu widzę "zastaw się a postaw się", niech zobaczą, że nas stać. W naszym kraju pieniądze ciągle są tematem tabu.

Sprzedający łaski nie robi, sprzedajac swój produkt. To jemu zależy, żebyś go kupił, bo jak coś ci się nie spodoba, to pójdziesz do konkurencji. Masz racje, mentalnosć zmienia się pokoleniami - to już nie PRL, że trzeba było brać co dawali, czas iść do przodu, to się nazywa świadomość konsumencka.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 23-04-2017 o 21:04
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Miłości tym bardziej Boskiej w to nie mieszaj. W ramach wolnego rynku można negocjować wszystko - cenę, warunki zakupu, usługi dodatkowe itp

Użytkownik Rowerzysta Avatar uTvo0
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta (2013-2018) 1,4 TB 170 KM, Giulia Veloce (2018)

Domyślnie

Usługi tak i biznes z biznesem tak ale nie gotowy samochód dla Janusza. Ehh Jeszcze raz powtarzam cały biznes opiera się na na negocjacjach ale nie przy zakupie samochodu na miłość boską Rozumiem, że niektórzy mają we krwi pytanie "czy da się coś taniej kierowniku" i bez tego nie da rady się odezwać Dla mnie to nie na miejscu i po prostu żebranie, skąpstwo i interesowność.
    To nie jest samochód dla Janusza. To jest samochód za 200k który wybiera człowiek na poziomie. Zawsze się negocjuje. Dalsza dyskusja jest trochę śmieszna już.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Idąc tym tropem to negocjacje pomiędzy pracodawcą i pracownikiem w sprawie wysokości wynagrodzenia czy warunków pracy to również żebranie i cebulactwo...

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał uTvo0 Zobacz post
    To jest samochód za 200k który wybiera człowiek na poziomie
    Jak kogoś stać na 200k to go nie interesuje czy to będzie 210k czy 190k. Tym bardziej jak jest na poziomie. Chyba, że kupuje ponad stan.
    Na prawdę nie wyczuwacie tej cienkiej linii między żebraniem, targowaniem a negocjacjami i co kiedy można?
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C