Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Jak kogoś stać na 200k to go nie interesuje czy to będzie 210k czy 190k. Tym bardziej jak jest na poziomie. Chyba, że kupuje ponad stan.
    Na prawdę nie wyczuwacie tej cienkiej linii między żebraniem, targowaniem a negocjacjami i co kiedy można?
    Jak komuś 10 koła lata koło nosa to rzeczywiście człowiek na poziomie. A niech zobaczo, że mje stać, jake ja panisko jestem. Tak to się właśnie zachowuje cebulak, co sprzedał hektary pod radomiem, i rozdaje na prawo i lewo. Zwykle im większy gołodupiec, tym bardziej ma takie podejście. Dlatego też jest gołodupcem.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Idąc tym tropem to negocjacje pomiędzy pracodawcą i pracownikiem w sprawie wysokości wynagrodzenia czy warunków pracy to również żebranie i cebulactwo...
    Oczywiście, że nie. To jest właśnie dobre miejsce na negocjacje. Trzeba sprawdzić co potrafi jedna strona i co druga od niej chce. Przy sprzedaży samochodu wszystko jest na tacy. Gotowy samochód z ceną i chcący go kupić. Co tu negocjować?
    Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Jak komuś 10 koła lata koło nosa to rzeczywiście człowiek na poziomie. A niech zobaczo, że mje stać, jake ja panisko jestem. Tak to się właśnie zachowuje cebulak, co sprzedał hektary pod radomiem, i rozdaje na prawo i lewo. Zwykle im większy gołodupiec, tym bardziej ma takie podejście. Dlatego też jest gołodupcem.
    Gołodupiec to osoba wyjątkowo uboga i takiej 10k raczej koło nosa nie lata. Pieniądz trzeba szanować. Ciężką pracą zarobić a potem dać zarobić uczciwie innym. Mierzyć siły na zamiary. Niedowartoswiowywać się rzeczami materialnymi.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Oczywiście, że nie. To jest właśnie dobre miejsce na negocjacje. Trzeba sprawdzić co potrafi jedna strona i co druga od niej chce. Przy sprzedaży samochodu wszystko jest na tacy. Gotowy samochód z ceną i chcący go kupić. Co tu negocjować?
    To samo co w przypadku negocjacji pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem - wysokość zapłaty za dany produkt, usługę. W zależności od sytuacji, jest to właśnie Twoja praca albo właśnie samochód - efekt pracy innych ludzi.

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał uTvo0 Zobacz post
    To nie jest samochód dla Janusza. To jest samochód za 200k który wybiera człowiek na poziomie. Zawsze się negocjuje. Dalsza dyskusja jest trochę śmieszna już.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Jaka jest zależność pomiędzy posiadaniem 200k na samochód a poziomem człowieka?
    Od kiedy zasobność portfela definiuje poziom człowieka?

Widze ze masa ludzi o tym forum przecenia markę AR i do tego czuje sie lepsza bo jeździ salonowym samochodem. Gorzej jak za komuny

Sent from my iPhone using Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    To samo co w przypadku negocjacji pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem - wysokość zapłaty za dany produkt, usługę. W zależności od sytuacji, jest to właśnie Twoja praca albo właśnie samochód - efekt pracy innych ludzi.
    Ale ci ludzie z fabryki już dawno mają zapłacone a klient rozmawia ze sprzedawcą/dealerem, który ma jedynie swoją marżę. Może sobie odebrać pieniądze i jemu dać. Bo prosząc o rabat dokładnie do tego go zmusza. Tylko dlaczego on ma to robić? Oczywiście w imię wolnego rynku i konkurencji ale potem on mając mniej pieniędzy nie będzie mógł zapłacić wcześniej wspomnianemu meblarzowi a meblarz temu mitycznemu lekarzowi itd. Dlatego jest cena to płać. Nie stać cię to kup używany lub inną tańszą markę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zapsu Zobacz post
    Jaka jest zależność pomiędzy posiadaniem 200k na samochód a poziomem człowieka?
    Od kiedy zasobność portfela definiuje poziom człowieka?

Widze ze masa ludzi o tym forum przecenia markę AR i do tego czuje sie lepsza bo jeździ salonowym samochodem. Gorzej jak za komuny
    Dokładnie tak. Dowartościowywanie się samochodem. Albo w ogóle marką. Owszem fajnie jest mieć fajny samochód i lubić nim jeździć ale nie stajesz się lepszym człowiekiem w tym samochodzie. Jesteś dokładnie takim samym jak bez niego. Co do poziomu ludzi to przypomniała mi się rozmowa z rodzicami. Oni kiedyś myśleli, że jak ktoś jest po studiach to musi być człowiek na poziomie. Oj jak się w życiu wiele razy przejechali. Tak samo z portfelem.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Ale ci ludzie z fabryki już dawno mają zapłacone a klient rozmawia ze sprzedawcą/dealerem, który ma jedynie swoją marżę. Może sobie odebrać pieniądze i jemu dać. Bo prosząc o rabat dokładnie do tego go zmusza. Tylko dlaczego on ma to robić? Oczywiście w imię wolnego rynku i konkurencji ale potem on mając mniej pieniędzy nie będzie mógł zapłacić wcześniej wspomnianemu meblarzowi a meblarz temu mitycznemu lekarzowi itd. Dlatego jest cena to płać. Nie stać cię to kup używany lub inną tańszą markę.
    I dokładnie taka sama sytuacja jest podczas negocjacji z pracodawcą. Negocjując wysokość wynagrodzenia za Twoją pracę, zmuszasz pracodawcę do odebrania sobie bądź przełożonym pieniędzy i przekazania ich Tobie. Zatem dlaczego mają to robić? Twój szef mając mniej pieniędzy nie będzie sobie mógł kupić lepszego samochodu, rozwijać w pełni działalności, czy zapłacić owemu lekarzowi etc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

negocjacje cen zakupu samochodu to normalna sprawa w całym zachodnim świecie. wiem bo znajomi kupowali nowe auta w Irlandii (Audi, Skoda) i negocjowali. to samo dotyczy aut używanych, wystarczy pooglądać choćby Wheeler dealers z UK (Fani czterech kółek), gdzie zawsze jest negocjacja.
    W Polsce dealer od razu na jeździe próbnej zaczął od ogólnej informacji że są rabaty dla firm blablabla, tylko powiedział że zależy co wezmę dokładnie, jakie wyposażenie, gwarancje, ubezpieczenia, leasingi, to będziemy konkretnie rozmawiać o cenie.

poza tym jak popatrzysz na stronę z autami na "stoku", to nawet z 2017r nie brakuje aut z rabatem podchodzącym pod 10% dla zwykłego Kowalskiego z ulicy, bez łaski, bez targowania - to nowe auta zamówione na sprzedaż i bez żadnego przestoju w salonie od razu są wystawiane z rabatem. to coś sugeruje - cena w cenniku to taka jakaś tam teoria, a dealer jest od razu gotowy do obniżania i stąd zachęcania, bo kto nie kocha "zaoszczędzić" dostając niby deal (oczywiście w teorii bo to jest wkalkulowane w cały business)?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ty tak na serio? Gdyby się to sprzedawcy nie opłacało, to by nie dawał rabatu. Zawsze lepiej sprzedać taniej, niż nie sprzedać wcale.

Takie proste rzeczy trzeba tłumaczyć? Sprzedawcy zależy, żeby sprzedać jak najdrożej. Kupujacemu zależy, żeby kupić jak najtaniej. Koniec końców to sprzedający jest na łasce klienta. To jest jakieś peerlowskie myślenie. Tak jak pisałeś - mentalnosc zmienia się pokoleniami. Dziś to konsument rządzi.

Ja nawet urwałem w media markt 300 zł na telewizorze za 4500 zł. Zajęlo mi to jakieś 30 sekund. I co, mam mieć wyrzuty sumienia, bo okradłem sprzedawce? albo nie, sorry, jestem wieśniakiem bez poziomu a byś zobaczył co się dzieje przy nieruchomościach, to byś pewnie wpłacił na jakiś fundusz wsparcia dla biednych, okradanych deweloperów
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 23-04-2017 o 22:04
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebol75
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce, 159JTDm150@192/405, 147JTD

Domyślnie

Belfer ratuj ten wątek...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Jak kogoś stać na 200k to go nie interesuje czy to będzie 210k czy 190k.
    Kolejny raz wątek o AUCIE schodzi na poziom absurdu. Jeszcze brakuje postu, że jak kogoś stać, to idzie do salonu i za auto z ceną 200k mówi - dam 210!

Niektórzy nie mają chyba do czynienia z naprawdę bogatymi ludźmi, a komentują ich zachowanie. Jakby było inaczej, to zrozumielibyście jaka jest różnica w liczeniu pieniędzy pomiędzy ludźmi bogatymi, a jak ktoś tu ujął - gołodupcami. I właśnie ta różnica powoduje, że ktoś nadal jest gołodupcem, a ktoś się bogaci.

Nie bez powodu przysłowie mówi: "Człowiek biedny ceni sobie każdą złotówkę, bogaty – każdy grosz."