Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

Cytat Napisał parys3k Zobacz post
    Witam Panowie kolega jest zainteresowany brera

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#6c32aeecf8

jest z Katowic wiec troszeczkę km jest do zrobienia . Może ktoś zna dealera lub samo auto ? Jakieś sugestie ?
    w poradach przy zakupie masz o tym aucie
    Brera Team Warsaw

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Cytat Napisał tee75 Zobacz post
    Ja szukałem dość długo auta i nauczyłem się jednego - wszystkie super oferty okazywały się ściemą. Dobre auto musi kosztować przynajmniej średnią rynkową bo przecież taki handlarz nie prowadzi działalności charytatywnej Na początku jeździłem oglądać takie perełki ale po paru wycieczkach przez pół PL zdałem sobie sprawę, że tracę tylko czas, nerwy i pieniądze...
    I tak i nie. Ja sprzedałem swoją w ciągu 2 dni - pierwszy klient i bez wahania (i wahacza - do wymiany ;D ) bez targowania zabrał. Poszła za 18,500 :/ i szukam już od dwóch tygodni , ale żadne auto nie jest warte nawet mojej fatygi by zobaczyć. Mądry Polak po szkodzie... oddać fajne auto za pół darmo...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Laguna III 2,0T GT Bose

Domyślnie

Ja szukałem dość długo auta i nauczyłem się jednego - wszystkie super oferty okazywały się ściemą. Dobre auto musi kosztować przynajmniej średnią rynkową bo przecież taki handlarz nie prowadzi działalności charytatywnej Na początku jeździłem oglądać takie perełki ale po paru wycieczkach przez pół PL zdałem sobie sprawę, że tracę tylko czas, nerwy i pieniądze...
    Powiem tak ostania którą oglądałem 1.8 mpi w gazie cena 20000 tyś była warta swojej ceny (rok 2008) troche za długo zgłebiałem temat kół zmiennych faz rozrządu i poszła... (w 4 dni od ukazania sie ogłoszenia)
    Ta z żyrardowa też dośc ciekawa....
    Z tym że kupno na "belga". Niestety brak Car Pass który potwierdziłby przebieg, sprzedawca vin podał bez problemu ale internetowej historii auta brak.
    W belgi najprawdopodobniej nie przeszło już bardzo restykcyjnych badań technicznych. Po przeanalizowaniu przebiegu potwierdzonego w ASO można mniema że przebieg cofnięty o oko 50-60 tyś.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał fucz Zobacz post
    Z tym że kupno na "belga". Niestety brak Car Pass który potwierdziłby przebieg, sprzedawca vin podał bez problemu ale internetowej historii auta brak.
    W belgi najprawdopodobniej nie przeszło już bardzo restykcyjnych badań technicznych. .
    No to skoro na "belga" to bardziej jednak obstawiam wałek "na VAT" bo skoro jest w takim dobrym stanie to bez przesady, przegląd by przeszła.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Laguna III 2,0T GT Bose

Domyślnie

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    No to skoro na "belga" to bardziej jednak obstawiam wałek "na VAT" bo skoro jest w takim dobrym stanie to bez przesady, przegląd by przeszła.
    Ale pierwszy własciel w belgi wg ASO osoba prywatna. (czyli wałek na vat odpada)
    Gosc twierdzi ze ewntualnie moze opłacik acyze i sprzdac ma fakture vat marża.

Co do stanu technicznego... w belgi badań nie przechodzi ponad 20% aut. Wystarczy za wysoki poziom spalin (ewentualna wymiana DPF w 10 letnim aucie w belgi chyba przekroczy watośc auta...)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Może chodziło o wrsje 136KM na Belgie? 2.0jtd powinna mieć 170KM
    Zapewne chodzi o 136 KM, zartowalem sobie ;-)

2.0 w wersjach 170, 136 i 163 KM. Mam nawet polski katalog, gdzie jest podawana wersja 170 i 136 KM.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał fucz Zobacz post
    w belgi badań nie przechodzi ponad 20% aut. Wystarczy za wysoki poziom spalin (ewentualna wymiana DPF w 10 letnim aucie w belgi chyba przekroczy watośc auta...)
    No to faktycznie nie wiem... ale nawet jak był jakiś powód nie przejścia przeglądu to i tak tych aut nikt nie oddaje za 70% wartości bo po to jest export właśnie. Także nie zostaje nic innego jak obejrzeć bo to może faktycznie jakaś okazja )))

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    No to faktycznie nie wiem... ale nawet jak był jakiś powód nie przejścia przeglądu to i tak tych aut nikt nie oddaje za 70% wartości bo po to jest export właśnie. Także nie zostaje nic innego jak obejrzeć bo to może faktycznie jakaś okazja )))
    Tak jak piszesz - nikt za pół darmo Ci auta nie sprzeda bo sam musi na tym zarobić, więc ogłoszenie jest podejrzane. Dziś po pracy będę jechał A2 w stronę Wawy i patrząc na mapie to będę w okolicy. Mogę podjechać i obejrzeć tylko napiszcie na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o papiery i stan auta.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Laguna III 2,0T GT Bose

Domyślnie

Tak jak piszesz - nikt za pół darmo Ci auta nie sprzeda bo sam musi na tym zarobić, więc ogłoszenie jest podejrzane. Dziś po pracy będę jechał A2 w stronę Wawy i patrząc na mapie to będę w okolicy. Mogę podjechać i obejrzeć tylko napiszcie na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o papiery i stan auta.
    Co do papierow to zobacz ksiazke serwisowa (bo ponoc jest) powinny w niej byc wpisy z serwisu w aso wyglada to tak

Data interwencji Usterka Numer kampanii Opis Km Gwarancja
    2009-05-29 7025A341 ZAMEK POKRYWY KOMORY SILNIKA 59551 Tak
    2008-07-24 10801491 USZCZELKA ZAWORU PNEUMATYCZNEGO (EGR) 41051 Tak
    2007-08-01 0520C055 GNIAZDKO DIAGNOST.INSTALACJI WTRYSK.POM. 22278 Tak
    2007-03-27 7065C191 5090 140 RELINGI DACHOWE PODŁUZNE 17630 Tak
    2006-12-20 7045A591 URZaDZE. DO REGUL. OPARCIA SIEDZ. PRZEDN 10287 Tak
    2006-12-20 1044B161 ZAWóR NADMIAROWY PALIWA 10287 Tak
    2006-12-20 7005R351 LUSTERKO WSTECZNE 10287 Tak

Następnie belgijski dowod rejestracyjny (czerwona kartka) pozycja bodaj C 1 - kto jest wpisany jako własciciel auta (osoba czy jakas firma)

Czy jest badanie techniczne auta zielona kartka z zielonym rąbem (CERTIFIKAT DE WIZITE- czy jakoś tak) jest tam data i przebieg)

Wizualnie, na zdjęcach nie widac naklek przeźroczystych na tylnich dzwiach- daj znac czy sa.

Ogolnie silnik (czy myty, zapocony itp) turbina sucha/mokra, W jakim stanie fotel kierowcy, podłoga bagaznika (czy nie ma czegoś niepokojącoego)

Sprawdzic śruby z: klapy drzwi maski błotników i przednich świateł (czy nie widac śladów odkręcania ewentualnie starych odbic po srubach)

Nadnierna/pedantyczna czystośc w tych miejscach tez jest podejżana.

To tak tyle na szybko, napewno kiedys kupowałeś uzywane auto. .. wiec wiesz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Podbijam - oglądał już ktoś? Jak ocenicie zaznaczone miejsca? nie za dużo tam rdzy? zbiornik zaszlamiony? zderzak zdejmowany?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	108.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	123.6 KB
ID:	193259
    Ostatnio edytowane przez taczka464 ; 04-03-2016 o 16:41