Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Focus

Domyślnie

Dzień Dobry,

Szukam Alfy 159 z automatem. Czy poniższe są warte większej uwagi?:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-xenon-skora-dvd-bezwypadkowa-roczna-gwarancja-ID6yj0VR.html

allegro.pl/alfa-159-1-9-jtdm-150km-sedan-i6032729682.html

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar rexed
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 2.4 Rosso rubinio

Domyślnie

Cytat Napisał DaKaSC Zobacz post
    Cześć
    nadszedł wreszcie oczekiwany moment ;]
    wybór wymarzonej Alfy
    proszę o pomoc może ktoś widział
    interesują mnie te 2
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-q4-2-4-jtdm-ID6yiw3z.html
    oraz
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-q4-alcantara-4x4-bezwypadkowy-oryginal-210-km-ID6yelOR.html#29c7665a35
    Też szukam takiej, ale akurat te egzemplarze wydają mi się słabe. Nie ogłądałem ich, ale chyba lepiej byłoby dopłacić trochę i szukać coś od 2008 po lifcie.

Ta pierwsza to jakaś taka sztukowana (tjuning, żaróweczki led) i skoro nie pisze, że bezwypadkowa, to pewnie było klepane.

Druga z opisu wypada lepiej, ale ja nie mogę się przekonać do tej jasnej deski rozdzielczej.

Chętnie posłucham opini innych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Do tej pierwszej: w sumie to handlarz więc to wszystko wyjaśnia, ale co do tego tuningu... Ten tuning to pomalowanie oryginalnych felg i zamontowanie oryginalnej końcówki akcesoryjnej. To w sumie to ja mam to samo. Świateł LED tam nie ma, to przecież ksenony.

Druga: Wątpię w ten ładny opis, skoro facet ewidentnie cofa przebieg. Samochód nie ma skórzanej tapicerki, więc łatwiej jest wpisać niski przebieg, ale za to plastiki wnętrza są mocno styrane. Take 300k i więcej.

Jedna i druga to samochód o którym nikt nic nie wie, zdjęcia są mocno retuszowane, handlarz Ci nic nie powie. To po prostu kot w worku.
    Ostatnio edytowane przez khazar ; 11-03-2016 o 16:17

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lędziny
    Auto
    AR 159 2,4 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Do tej pierwszej: w sumie to handlarz więc to wszystko wyjaśnia, ale co do tego tuningu... Ten tuning to pomalowanie oryginalnych felg i zamontowanie oryginalnej końcówki akcesoryjnej. To w sumie to ja mam to samo. Świateł LED tam nie ma, to przecież ksenony.

Druga: Wątpię w ten ładny opis, skoro facet ewidentnie cofa przebieg. Samochód nie ma skórzanej tapicerki, więc łatwiej jest wpisać niski przebieg, ale za to plastiki wnętrza są mocno styrane. Take 300k i więcej.

Jedna i druga to samochód o którym nikt nic nie wie, zdjęcia są mocno retuszowane, handlarz Ci nic nie powie. To po prostu kot w worku.

myślisz że przebieg jest lipny?
    jak można go sprawdzić?
    a co tam widzisz w plastikach nie tak?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Pomyłka, źle zobaczyłem, myślałem że to chodzi o egzemplarze, które pokazał dgb24. Co do tych wyżej, to mam dokładnie takie samo zdanie jak rexed, pierwsze jest poprzerabiania dziwnie a druga ma ten kokpit jasny :-) Może uda Ci się znaleźć coś ciekawego w automacie? Przy tym silniku to fajnie by jeździło...

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał dgb24 Zobacz post
    Dzień Dobry,

Szukam Alfy 159 z automatem. Czy poniższe są warte większej uwagi?:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-xenon-skora-dvd-bezwypadkowa-roczna-gwarancja-ID6yj0VR.html

allegro.pl/alfa-159-1-9-jtdm-150km-sedan-i6032729682.html

Pierwsza po przygodzie z przodu... Widać tą typową belkę od zderzaka za scudetto pomalowaną w kolor nadwozia...
    Błotniki lewy i prawy - na jednym nalepka DesignGiugiaro jest za nisko a z drugiej nie ma jej w ogóle... Więc to daje do myślenia na początek szybkiego oblukania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

O tej 2 brązowej Q4 było dużo pisane osobiście oglądałem, cała malowana wraz z dachem i uszczelkami. Ktoś na szybko składał stała kiedyś w Sosnowcu.
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lędziny
    Auto
    AR 159 2,4 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał GoNiuS Zobacz post
    O tej 2 brązowej Q4 było dużo pisane osobiście oglądałem, cała malowana wraz z dachem i uszczelkami. Ktoś na szybko składał stała kiedyś w Sosnowcu.
    A jak oceniasz ja pod względem mechanicznym? Jechałeś może nią cos wiecej? Wybierałem sie tam we wtorek ale teraz to juz sam nie wiem
    Kurczę przeglądałem chyba z 400 stron i nie umie jej utrafić ktoś pomoże?
    Ostatnio edytowane przez DaKaSC ; 13-03-2016 o 05:02

Auto
    159

Domyślnie Witam

Witam, panowie mam pytanko do was ponieważ jestem przed zakupem alfy 159 i szukam szereg opinii na temat silników benzynowych w szczególności chodzi mi o silnik 2.2JTS, jedno co wiem to to że jest napędzany łańcuchem rozrządu ale też chodzi mi czy te silniki są awaryjne czy po prostu są warte polecenia bo mało miałem do czynienia z alfami jedynie to z silnikiem fiatowskim w grande punto 1,4 gdzie pozytywnie byłem zaskoczony . Pomożecie ?

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Toyota Corolla

Domyślnie

Cytat Napisał sianko23 Zobacz post
    Witam, panowie mam pytanko do was ponieważ jestem przed zakupem alfy 159 i szukam szereg opinii na temat silników benzynowych w szczególności chodzi mi o silnik 2.2JTS, jedno co wiem to to że jest napędzany łańcuchem rozrządu ale też chodzi mi czy te silniki są awaryjne czy po prostu są warte polecenia bo mało miałem do czynienia z alfami jedynie to z silnikiem fiatowskim w grande punto 1,4 gdzie pozytywnie byłem zaskoczony . Pomożecie ?
    Temat wielokrotnie wałkowany na forum. Jak tylko pojawi się hasło 2.2JTS to zaraz masz i opinie o rozrządzie itp. Pomimo że jestem sporadycznym gościem na forum to na temat tego silnika naczytałem się chyba najwięcej negatywnych opinii. Jeśli masz spory zapas finansowy to możesz wybrać tą jednostkę napędową i ewentualnie usunąć problem jaki może wystąpić z rozrządem. Jeśli jednak ma się więcej i chce benzynę to chyba fajnym rozwiązaniem jest 1.75TBI. Jedyna jednostka benzynowa która polecana jest do tego modelu. Spalanie i dynamika na zadowalającym poziomie. Sam poluję na taką ale jeszcze troszkę kasy mi brakuje bo żeby ustrzelić coś fajnego to 50tyś trzeba wydać.Swoją drogą pojawiło się ostatnio aż 5szt TBI w ogłoszeniach co jest chyba swoistym rekordem :-)
    Rozpiętość cenowa też fajna bo od 35tyś do 75tyś złotych.
    Jeśli jednak szukasz 2.2JTS to wszystko co trzeba opisane jest na forum.