Strona 128 z 144 PierwszyPierwszy ... 2878118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,271 do 1,280 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9jtd 2001'

Domyślnie

Cześć, podpinam się pod temat, lecz u mnie sprawa wygląda troszkę inaczej.
    Wszystko zaczęło się w momencie sprawdzania świec grzewczych (pojawiała się kontrolka świec przy odpalaniu). Wszystko okazało się ok, lecz po skończonej pracy w aucie pojawił się MCSF, następnego dnia auto chyba weszło w tryb awaryjny (2750obr. max), wyłączyło turbinę. Po podłączeniu do kompa pojawiły się takie oto błędy:
    P1612 - sterowanie podgrzewacza filtra paliwa
    P0404 - EGR
    P0236 - overboost
    P0638 - przepustnica modyfikacji przepływu
    P0101 - przepływomierz
    P0380 - przekaźnik płytki grzejnej, termorozrusznika lub ECU podgrzewania świec.
    Byłem przekonany, że typowa przypadłość jak u wszystkich, jednak okazało się, że na kostce EGR, overboost, przypływce nie ma napięcia (reszty kostek nie sprawdzałem). Bezpieczniki wszystkie ok, aku też, więc szukam dalej. Odpiąłem większą kostkę od sterownika silnika a tam.... PEŁNO OLEJU, kostka zalana. Drugiej mniejszej nie mam jak sprawdzić, gdyż nie mam tej "szufladki" przy kostce, którą trzeba wysunąć żeby otworzyć kostkę.
    Moje pytanie : na czym się skupić? Czy możliwe że jakimś sposobem pociągnęło olej do kostki i czy mógł "utopić" się sterownik silnika? Jak go sprawdzić?
    Problem ewidentnie elektryczny, nie mam w okolicy żadnego dobrego elektryka samochodowego. Proszę Was o rady

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Witam Kolegów.
    Dzisiaj z Bratem Scantraxx poprzekładaliśmy wszystko z mojej 147 do Jego tzn. zaczęliśmy od sterownika silnika, a skończyliśmy na przekaźnikach i do niczego nie doszliśmy dalej, no może tylko do tego, że nie dochodzi nam prąd do silnika, a dokładniej do grzania paliwa w filtrze, do overboostu, przepływomierza, EGR-a i nie wiem, czy jeszcze gdzieś. Moje pytanko jest takie: czy jest gdzieś może jakiś osobny bezpiecznik na silnik, w jakimś innym miejscu niż wszystkie bezpieczniki? Zrobiłem jeszcze coś takiego, że podałem przez próbówkę prąd najpierw do kostki od grzania paliwa w filtrze i wtedy zniknął błąd od grzania paliwa i zaczął wchodzić normalnie na obroty, bo teraz wkręca się tylko do 2800. Później w ten sam sposób podpiąłem plusa do overboosta i też zniknął błąd od niego. Oczywiście odłączyłem to z powrotem, bo tak nie może być. Koledzy czy ma ktoś może jakiś pomysł? Bardzo bym prosił o jakieś porady,bo skończyły mi się już pomysły. Pozdrawiam!

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Lokaty Zobacz post
    Witam Kolegów.
    Dzisiaj z Bratem Scantraxx poprzekładaliśmy wszystko z mojej 147 do Jego tzn. zaczęliśmy od sterownika silnika, a skończyliśmy na przekaźnikach i do niczego nie doszliśmy dalej, no może tylko do tego, że nie dochodzi nam prąd do silnika, a dokładniej do grzania paliwa w filtrze, do overboostu, przepływomierza, EGR-a i nie wiem, czy jeszcze gdzieś. Moje pytanko jest takie: czy jest gdzieś może jakiś osobny bezpiecznik na silnik, w jakimś innym miejscu niż wszystkie bezpieczniki? Zrobiłem jeszcze coś takiego, że podałem przez próbówkę prąd najpierw do kostki od grzania paliwa w filtrze i wtedy zniknął błąd od grzania paliwa i zaczął wchodzić normalnie na obroty, bo teraz wkręca się tylko do 2800. Później w ten sam sposób podpiąłem plusa do overboosta i też zniknął błąd od niego. Oczywiście odłączyłem to z powrotem, bo tak nie może być. Koledzy czy ma ktoś może jakiś pomysł? Bardzo bym prosił o jakieś porady,bo skończyły mi się już pomysły. Pozdrawiam!
    No są
    Wszystkie błędy są od tego że elementy są na jednej linii zasilania.
    Max 2-4 dni temu ktoś miał ten sam problem w 156.
    W obwodzie jest jeszcze przekaźnik, bezpieczniki itp. Znajdź sobie schemat to zobaczysz.
    Aha, sam olej nie przewodzi prądu

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Black Jack
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 2000r

Domyślnie

Hej u mnie cos dziwnego... Alfa 156 2.4 JTD 2000r 10V Zaczelo sie od sporadycznego zapalania sie kontrolki przy dluzszym deptaniu gazu w opor.. Kontroli gasla po spuszczeniu nogi z gazu... Po przeczytaniu poczatku tego wątku doszedlem do wniosku ze mam problem z czyjnikiem ciśnienia i przeladowaniem wyczyscilem czujnik choc mam chyba starszy typ bez zoltego czegos w środku. Nic to nie pomoglo pojechałem do serwisu wyskoczyly 2 bledy jakiś błąd świec ponoc pierdola i ten błąd przelsdowania jako ze kontroli zapalala sie tylko przy dlugim i głębokim wdepnieciu odlozylem sprawę na termin "po wypłacie " ale niestety przedwczoraj jadac ok 60km/godz wpadlem w dziurę przednim prawym kolem i nagle wywalilo kontrolke auto stracilo moc i kicha.Znow pojechałem do warsztatu oglądali sprawdzsli czy wezyki podciśnienia nie poluziwaly sie gdzies i nic... Na kompie znow te same 2 bledy skasowali auto odzylo ma moc kontrolka zgasla... Odjeżdżam z warsztatu jakies 500m znow sie zapalila i sie pali ale zero ubytków mocy. Zgasilem alfe zapalilem ponownie kontrolka zgasla. Dzis odpalam nie świeci się ale jak tylko dodam gazu zapala sie i swieci ciągle ale mocy nie brakuje auto jeździ i nie gaśnie.... Jakies pomysły... Egr mam ten starszego typu z grzybkiem mechaniczny i chodzi ok....

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Trzeba zrobić diagnostykę a nie kasować błędy

Konwersje USA->EU
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Auto

Domyślnie

Trzeba zrobić diagnostykę a nie kasować błędy
    No to pomogłes ..... Bo rzeczywiscie sprawdzanie silnika pod urzadzeniem diagnostycznym to nie diagnostyka....

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no nie zawsze
    samo podpiecie i odczytanie bledow i ich ew skasowanie to nie diagnostyka w szerszym tego slowa znaczeniu

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

A na co liczyłeś? Że ktoś wyciągnie szklaną kulę?

Konwersje USA->EU

Auto

Domyślnie

Liczyłem ze ktos podpowie co jeszcze sprawdzić i moze miał podobne objawy bo w temacie (a przeczytałem większość) nikt nie napisal ze wywala mu blad po wjechaniu na dziurę.... Wiec schowaj szklana kule do szafy mi sie nie przyda.... A co do tematu auto dalej odpala bez bledu ale pierwsza lepsza nierówność i wywala kontrolke i auto delikatnie traci moc na niższych obrotach...

Auto

Domyślnie

Dalej walcze z tematem.. Egr wyczyszczony I zaslepiony czujnik cisnienia kolektora ssacego czysty weztki podcisnienia nowe (wiekszosc) zaworek boost sprawny (podobno)... auto jeździ bdb do czasu az nie wjade w dziure wtedy odrazu odciecie turbo I swieci sie marchewa ponowne uruchomienie sprawia ze marchewa znika ale do czasu az wcisne gaz nawet delikatnie I znów brak mocy I marchewa... Na kompie tylko błąd swiec... Problem znika sam z siebie po 1-2 dniach spokojnej jazdy bez wybojów...Mam tego dość i czuje ze to musi byc mechaniczna usterka bo objawia sie zawsze po dziurach.... Nie wiem co teraz skontrolowacc?
    Ostatnio edytowane przez Black Jack ; 26-11-2015 o 00:38