Temat: Opony Letnie

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Koledzy ale to chyba wy nie rozumiecie mojego pytania. Ja zapytałem jasno dlaczego przy rozmiarze 205/55/16 wystarczy nośność 91 a już przy 225/50/17 jest 98? Wasze tłumaczenia że tak ma być bo producent, to z całym szacunkiem ale można sobie w buty schować. Producent też nie zaleca podnoszenia mocy, a olej wymieniać zaleca co 30 000km. Chciałbym żeby wyjaśnił mi to ktoś kto wie dlaczego w wypadku opon tak jest. Nie interesują mnie zdania firm ubezpieczeniowych, ich rzeczoznawców itp, oraz znawców internetowych. Bez obrazy.
    Zdania rzeczoznawców i sądów będą Cię nie interesować do momentu jak komuś lub ktoś tobie zrobi kuku i ubezpieczyciel odmówi Ci wypłaty odszkodowania a sąd uzna za współwinnego - czego nie życzę. Przepraszam ale wiesz czasy wolnej amerykanki na drogach wiejskiego tuningu powoli się kończą.
    Nie wiem jak mamy Ci napisać- nie widzisz różnicy w oponie 205/55 R16 a 225/55 R 17? no to łopatologicznie - inna szerokość profil średnica obręczy tym samym inne ET i szerokość felgi - wystarczy że koło inaczej układa się do drogi , inaczej wektory sił działają na koło, zawieszenie w zakrętach przy przyśpieszaniu hamowaniu etc i już może być wymagana inna nośność opony - tj wyższa. Taka opona jest sztywniejsza inaczej się zachowuje w zakrętach inaczej wybiera nierówności.
    To obliczają producenci samochodów dla konkretnych wersji, felg etc z tym się nie dyskutuje. i nie porównuj do oleju i czau jego wymiany- od tego klęknie co najwyżej silnik tu chodzi o bezpieczeństwo Twoje i innych userów dróg.
    Po prostu napiszę ogólnie -to nie do Ciebie kowal - wielu kupuje samochody na których utrzymanie ich najzwyczajniej nie stać i zaczyna się kombinowanie i drutowanie kończące się w rowach i na drzewach. Żal.pl
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 06-03-2016 o 01:10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    mklimko opona 225/50/17 występuje w różnych indeksach nośności. Nie tylko 98 ale też jest 94. To nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie.
    Bo na świecie masz różne samochody, nie tylko alfe 159. Do takiego np. fiata grande punto też możesz wsadzić 17 cali. Samochód lżejszy to indeks nośności potrzebny mniejszy.

Tutaj też jakiś "miszczu" liczy, że 4x650 daje 2600, auto 1600 wiec 1000 kg w zapasie. Słyszał kolega chociażby o rozkładzie mas? Albo o przeciażeniach (chociażby takich podczas wypadku samochodowego, gdzie masa np. człowieka gwałtowanie wzrasta). No ale tu trzeba znać fizykę chociażby na poziomie podstawowym.

Wystarczy obejrzeć jeden wyścig F1. Tam mają takie fajne ujęcia z kamer termowizyjnych. W zakrętach (w których potrafią osiągnąć nawet 5g, czyli w tym danym momencie ważą 5 razy więcej) zewnętrzna opona się cała rozgerzwa a wewnętrzna jest zimna. Zgadnijcie od czego - Tak, od przeciążenia generowanego na tej jednej, konkretnej oponie.

A macie filmik

EDIT:

A jeszcze tak na koniec, bo godzina późnia. Ktoś tutaj też pisał, skoro wymieniamy olej częściej niż zaleca producent, to można śmiało kupowac opony o niższym indeksie nośności niż jest to zalecena. Niby spoko argument, jednak tłumacząc to inaczej: częstsza wymiana oleju - czyli przekraczanie zaleceń na plus ma uzasadniać przekraczanie normy na minus (opony z niższym indeksem). No nie bardzo.
    Ostatnio edytowane przez darkghost ; 06-03-2016 o 02:50

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów/Bydgoszcz
    Auto
    159 1,9jtdm

Domyślnie

2 tyg tem też zadałem to pytanie i dostałem odpowiedź, po której zrozumiałem dlaczego ważny jest właściwy indeks nośności. Jeśli Ty po obejrzeniu tego nie zrozumiesz, to nikt nie jest w stanie Ci tego wytłumaczyć.

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Tak żebyś wiedział czym grozi jazda z oponami o niedoszacowanej nośności (historia z filmu dotyczy testu łosia, ale przy okazji wyszła sprawa z oponami):
    https://youtu.be/zaYFLb8WMGM?t=107

Przy normalnej jeździ nic złego się nie stanie, ale w ekstremalnej sytuacji już może.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Dareek przeczytaj całość mojej wypowiedzi to możesz zamiast krzyczeć zrozumiesz o co pytam. W pierwszym moim poście na ten temat zadałem pytanie, czemu według instrukcji opona 205/55/16 ma nośność 91 a 225/50/17 już 98. Pytanie dotyczy Alfy 159. Po drugi napisałem jasno że nie neguje nigdzie tego co zaleca producent w kwestii opon tylko pytam dlaczego. Czytamy ze zrozumieniem a nie skupiamy się na emocjach.
    grzesio13 wiem że opony o nie odpowiedniej nośności mogą stwarzać zagrożenie. Ale przeczytaj co napisałem wyżej do Dareek.
    darkghost jeśli miałbym wiedzę na ten temat to nie zadawał bym pytań tutaj. Nie wiem jakim ty jesteś ekspertem, z jakiego zespołu. Internet to dobre miejsce do obrażania innych bo można zachować anonimowość i pokazać jaki jesteś odważny ubliżając i obrażając drugą osobę.
    Tak naprawdę poza tym że obrzuciliście mnie błotem nikt nie odpowiedział na zadane pytanie czemu producent samochodu dopuszcza oponę 205/55/16 91 natomiast przy 225/50/17 nośność już jest 98 . Sprawa dotyczy Alfa Romeo 159. Jednoznacznej odpowiedzi nikt nie udzielił. Skoro przy mniejszym rozmiarze ten sam samochód jeździ z tą samą prędkością i wystarcza tylko 91, to czemu przy większej oponie ma być 98? Z powodu rozmiaru opony samochód nagle więcej waży, czy szybciej jeździ?
    I proponuję skupić się na pytaniu a nie na wylewaniu własnych frustracji na forum.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Pozwolę sobie zacytować pewnego pana z GoodYear

Indeksy te należałoby nazywać indeksami homologacji. Każdy z producentów homologuje opony do auta, które najlepiej odpowiadają jego osiągom. Odpowiedni dobór opon gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania auta oraz może zapobiec niewłaściwemu zużywaniu się bieżnika.

Opona jest dobierana do auta również ze względu na jego masę oraz moment obrotowy oraz moment hamujący pojazdu. Jeżeli na pojeździe znajdą się za słabe opony nie będą się one prawidłowo odkształcać i w konsekwencji niewłaściwej pracy ulegną przyspieszonemu zużyciu lub nawet zniszczeniu.
    Czyli IMHO Włosi przez swoje wrodzone "lenistwo", homologowali rozmiar 225/50R17 i 235/45R18 z indeksem nośności 98W i dlatego niezależnie od wersji silnikowej podają w instrukcji przy rozmiarach większych od 215 indeks 98W, bo tak prościej, wygodniej i jest wystarczający zapas. Natomiast przy typowych rozmiarach dla danej wersji silnikowej już widać gradację indeksu odpowiednią do silnika, a co za tym idzie - masy pojazdu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	opony.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	142.4 KB
ID:	193600
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 06-03-2016 o 19:29

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Nośność jest przypisana do opony a nie samochodu.Jezeli w 16'' jest zalecana 91 a w 17" 98 to ten parametr jest wyliczany z profilu opony.Widocznie opona o nosnosci 91 przy 16calach jest w stanie wytrzymac to samo obciązenie i predkosc co opona 17cali o nosnosci98.Różnią się profilami a co za tym idzie ich konstrukcja bedzie miała inne kresy wytrzymałosciowe.KONIEC.
    Jeżeli Tobie to nie wystarcza i nie rozumiesz tego to zostańmy przy tym że winna była brzoza.

Zaczepki słowne są niepotrzebne.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 07-03-2016 o 07:57
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Jeżeli Tobie to nie wystarcza i nie rozumiesz tego to zostańmy przy tym że winna była brzoza.
    Mój Boże, szkoda słów po prostu

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Czyli IMHO Włosi przez swoje wrodzone "lenistwo", homologowali rozmiar 225/50R17 i 235/45R18 z indeksem nośności 98W i dlatego niezależnie od wersji silnikowej podają w instrukcji przy rozmiarach większych od 215 indeks 98W, bo tak prościej, wygodniej i jest wystarczający zapas. Natomiast przy typowych rozmiarach dla danej wersji silnikowej już widać gradację indeksu odpowiednią do silnika, a co za tym idzie - masy pojazdu.
    Myślę, że to chyba jest najbardziej prawdopodobne, tym bardziej że z tabeli wynika że do konkretnych wersji jest podana konkretna opona.

Wszyscy tak naskoczyliście na kowala, a z tego co widać z waszych odpowiedzi to drzecie na niego ryje z zupełnie innego powodu niż ten, o który zapytał.

Tak na chłopski rozum, skoro 205/55r16 91 przy danych parametrach wytrzymuje tyle samo co opona 225/50r17 98 to czy ta pierwsza nie powinna mieć też indeksu 98? Bo to oznacza, że opona ta może unieść taką samą masę co ta druga. Jeżeli natomiast ma indeks 91 to znaczy że wytrzymuje mniejszą masę i mniejsze przeciążenia.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

squadracorse skoro uważasz że brzoza to ok, twoja sprawa. Ja tutaj pytam o opony. Indeks nośności nie jest z niczego wyliczany,z żadnego profilu a wynika z konstrukcji opony i jeśli wynosi 91 to znaczy że jedna opona ma nośność 615 kg., nie zależnie od rozmiaru czy to będzie opona o średnicy 15" , 16" czy 17". Nośność nie jest w żadnym wypadku przypisana do rozmiaru opony. Każdy rozmiar i model konkretnej opony jest dostępny w różnych indeksach nośność i prędkości.

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Widocznie opona o nosnosci 91 przy 16calach jest w stanie wytrzymac to samo obciązenie i predkosc co opona 17cali o nosnosci98.
    Jeśli tak uważasz to jesteś w wielkim błędzie i naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Jasne jest że opona o nośności 98 wytrzyma większe obciążenie. Co do prędkości to jej dotyczą się magiczne literki np. V lub W itd.
    A moje pytanie jest czemu w rozmiarze 225/50/17 nie może być też 91? Przecież konstruktorzy opony uwzględniają obciążenia dynamiczne a nie statyczne. I logiczne jest też że w trakcie jazdy opona będzie bardziej obciążona niż tylko 615kg na oponę i skoro w jednym rozmiarze jest ok to czemu w drugim miało by być nie ok? Teoria o tym że nośność jest wyliczana z profilu jest, przepraszam za wyrażenie, bzdurą.
    .Andrzej. dokładnie tak uważam, że poza lenistwem nie ma tutaj żadnego logicznego wytłumaczenia.

pushq dzięki, jako jedyny przeczytałeś zrozumiałeś moje pytanie.
    Ostatnio edytowane przez kowal78 ; 06-03-2016 o 20:20

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Jako ciekawostka, Isignia 2.0 CDTI 160KM (czyli tak samo cieżka, jeśli nie cięższa krowa od 159) dla rozmiaru 225/50R17 ma homologowany index 94V, natomiast dla 225/45R18 indeks nośności to 95V.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Pozwolę sobie zacytować pewnego pana z GoodYear

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	opony.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	142.4 KB
ID:	193600
    To nie do końca jest tak, że wytypowali tak z lenistwa. Po pierwsze na duże brembo występujące w mocniejszych wersjach silnikowych nie założysz 16" kół. Po drugie kategoryzowanie każdej wersji silnikowej osobno wprowadziłoby zbędny zamęt.