Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 205

Temat: Przekonaj mnie do Alfy. ;]

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

No i co mi w tym warsztacie mają powiedzieć ja się pytam. Podaj namiary do ogólnopolskiej/europejskiej sieci warsztatów prowadzących badania. Bo rozumiem, że dysponujesz takimi namiarami. Podjadę, zapytam.
    Widać, próbujesz coś komuś udowodnić, ale nie wiesz jak.
    A stwierdzeniem, że CR to silnik pokazałeś klase.
    Mowa była o silnikach: "Silniki JTD sa wytrzymale i najmniej awaryjne z silnikow CR na swiecie

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...#ixzz2s5MSiCDd".
    Ty Kolego próbujesz chyba coś udowodnić. To, że słabo idzie Ci czytanie lub że słabo u Ciebie ze rozumowaniem. "Nie wiem, nie wnikam, nie interesuje mnie to"
    Pozdrawiam!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Panowie...Nie dajmy się zwariować,wiadomo że na tym forum niezależnie co się napisze i tak gloryfikowany będzie JTD i Alfa. I ok. Na każdym forum jest to samo.
    Więc uważam dalsze bicie piany za zbędne. Autor tematu przestał się udzielać, więc pewnie wybrał coś innego:-)

Peace

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    Alfa pod wzgledem prowadzenia zachowuje szeroko zakrojony kompromis pomiedzy sportowym charakterem a komfortem i to jest w Alfie najlepsze. Uwielbiam rowniez w Alfie to , ze prowadzi sie ja jak po torach . Alfa daje pelna informacje na temat nawierzchni do kierowcy nawet jesli jest to tylko rowny asfalt o innym granulacie, dzieki czemu w Alfie nigdy nie zasniesz. Nowsze auta sa bardziej zelektronizowane ale tego typu charakter jest wciaz wyczuwalny. Uklad kierowniczy okreslam jako zwarty i jest to jedyna marka , ktora tak jezdzi z przednim napedem, moze jeszcze Ford Mondeo prezentuje sie bardzo dobrze pod tym wzgledem. Z uwagi na charakter mojej pracy jezdze niemal nowymi autami z grupy VAG jak Golf , Passat , Octavia, Superb, A4 tez japonskimi jak Accord czy Avensis, czasem Mercedesem B i C klase, Peugeotami 307, 308 i kazde z tych aut jezdzi niemal tak samo. Nie zgadzam sie z opiniami , ze Passat czy Golf jezdza dobrze. Maja bardzo tepe uklady kierownicze jadac A4 dodatkowo nie ma zadnych bodzcow , jest tylko obraz. Uwazam tez , ze bezsensu jest wkladac silnik w pozycji wzdluznej i dawac naped na przod , zalety tego ukladu sa nieosiagalne i zostaja tylko wady pracy jednostki w takim ulozeniu i zachowania sie karoserii. Alfa to taki sportowiec w garniaku z duza tolerancja w zakretach i dobrym tlumieniem nierownosci a Golf czy Passat to nieokreslony maturzysta , ktory jeszcze nie wie co bedzie w zyciu robil i sklania sie bardziej ku pracy firmie ojca bo tak jest prosciej i nie trzeba sie scierac. To takie auta idace na latwizne a gdy juz powstaje cos bardziej wyszukanego (B6) to staje sie to kompletna klapa. Jesli dodamy do tego standardowa tapicerke Golfa to odnosi sie wrazenie , ze jezdzi sie wspolczesna wersja Yugo Coral.

Co do silnikow to diesli kultowych nie ma to co w VAG jest kultowe to w Alfie jest oszczednym rozwiazaniem do pracy. W Alfie kultowe jest V6 Busso , ktore nie jest juz produkowane ze wzgledu na europejskie normy spalin. Gama silnikow diesla jest znana w calym koncernie i nie jest to tylko domena Alfy. Silniki JTD sa wytrzymale i najmniej awaryjne z silnikow CR na swiecie. Sa to silniki globalne czasem stosowane w innych autach pochodzacych z innych koncernow ale poprzez oznaczenie nikt ich nie identyfikuje z Fiatem. Ja nie lubie diesli ale jesli mialbym kupic takie auto to napewno byloby to cos od wlochow.
    Bardzo dobrze opisałeś kolego prowadzenie alfy. Sam lepiej bym tego nie zrobił, prawda jest taka że jeśli ktoś nie rozumie co chciałeś napisaś znaczy to że jeszcze zbyt małą ilością samochodów w życiu jeździł.

jersey
    Gość

Domyślnie

Zniknął chyba tylko jeden post, na dodatek mu się należało. Omron może i jest złośliwy i nienawidzi AR (a zwłaszcza tych z TSem), ale przynajmniej nie wmawia nikomu jedynej poprawnej politycznie orientacji seksualnej.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Może i że temat tak się ciągnie, ale dodam swoje trzy grosze odnośnie zdania tego mechanika, który robi tylko przy Audi, aby się do tego nie pchać.
    Mam takiego kuzyna - mechanika, tak samo pracuje tylko przy VW, Audi itd. Kiedy kupowałem alfe, tzn. offem przy obiedzie rodzinnym powiedziałem taki pomysł to on odezwał się pierwszy, "od laguny i alf romeo wara", coś tam dopowiedział brat, tu coś wujek, tu dziadek ogólnie utrzymując "kup se golfa".

No nic kupiłem alfe, dziesiątki tyś km mijają a samochód jak jeździ tak jeździ, ale żeby zaoszczędzić i nie biegać do ASO, a do tego była do wymiany uszczelka pod pokrywa zaworów, coś w zawieszeniu, a dam zarobić kuzynowi... Pierwsze migał się od pracy, że nie ma czasu itd, tu remont ble ble. Aż w końcu tak go przycisnąłem, że wziął moją alfe na warsztat, ewidentnie był zdenerwowany, wypadały mu narzędzia z rąk, za nim wziął się do roboty to oglądał wszystko pokolei 10 razy, zeszło mu trochę, ale zrobił perfekcyjnie. Ale, najważniejsze są jego ostatnie, kluczowe słowa

"Przyznam Ci się, że z Alfami i fiatami nigdy nie pracowałem, bałem się co mnie czeka i czy dam rade to naprawić, bo człowiek się tyle nasłucha jakie to samochody nie są, a to samochodzik jak samochodzik, trochę inaczej poustawiane, ale nic strasznego".

Użytkownik Świeżak Avatar Ciacho13
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    AR159 SW TI 2.4 JTDm 210ps 2008 black + Seat Ibiza 6L Sport 1.9 130ps 2003 Black

Domyślnie

W sumie to moje zdanie jest takie, że nic i nigdy na siłę. Kiedy ja chciałem sobie kupić następny samochód po Ibizie 6L, to od kilku już lat byłem mocno zanspirowany Hondą Accord VII. Wiedziałem o niej wszystko, że to fajny elegancki sedan (kombi jest totalnie do dupy), z bardzo dobrym silnikiem ICDTI 2.2 140km (jak na 2.2 140km dupy nie urywa), który w ogóle nie jest awaryjny. W grafitowym (ołówkowym) kolorze z dobrą felgą i ciemnymi szybkami taki Accord wygląda wręcz obłędnie. I tak zbierałem sobie kaskę i zbierałem.... patrząc w międzyczasie co oferuje konkurencja. I tak.... Ford Mondeo MK4? nuda...., Mazda 6? rdzewiejąca kaloseria? bitch please...., BMW E60? no fajnie, fajnie ale napęd na tył i oklepane to jakieś (chociaż to najładniejsze BMW moim zdaniem ever), Audi A6 C6? pękająca głowica w dieslu 2.0 (a takiego chciałem)... no i w końcu Alfa 159, a że jestem sceptyczny zawsze to dużo zacząłem o tym modelu czytać. Ba, najbardziej byłem nastawiony na Hondę, więc szukałem porównań HA VII vs. AR159. No i pomijając już subiektywne oceny użytkowników w kilku tematach w necie, gdzie na 10 osób średnio w tym zderzeniu 7 wybierało Alfę, to niemiecki test w jakości prowadzenia obu aut gloryfikował Alfę a zmiażdzył Hondę (Alfa najlepsza ocena, Honda najgorsza, 11 miejsce)... do tego doszły opinie, że Alfa 159 wcale nie jest taka zła pod kątem lubiącej stroić fochy elektryki, że jak AR159 to tylko z dieslem, bo to jedne z lepszych diesli w ogóle....

No i tak jest to co na lewo pod moim nickiem. Urocza AR159 w wersji Sportwagon, kolor czarny, wersja wyposażenia Turismo Internazionale. Silnik to 2.4 JTDm. Mimo tego, że uzupełniam brakujące rzeczy (brak piątego koła, lewarka itp itd) oraz wymieniam zużyte rzeczy po poprzednim właścicielu to jestem zadowolony jak jasny gwint I co? I nikt nie musiał mnie namawiać, czysta kalkulacja, siadasz i zastanawiasz się co chcesz, wybierasz 3 czy 4 auta, bierzesz odpowiednią ilość kartek A4, robisz dwie rubryki i piszesz sobie plusy i minusy....

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

no i jak sie użytkuje? zadowolony?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź - Dąbrowa
    Auto
    alfa romeo 156 2,4 JTD 99r

Domyślnie

A ja wam powiem tak.Do Alfy nie trzeba namawiać. Zawsze byłem przeciwny Alfie. To włoszczyzna, awaryjna itp. Ale jak tylko od kumpla pożyczyłem AR 156 i tylko docisnąłem pedał gazy aż mi się ryłko uśmiechnęło.Masz ochotę autko sobie pyrga po mieście raptem do 2 tys obrotów ale jak tylko jakieś tam zniemczone coś chce wyprzedzić nie ma takiej opcji pedał gazu mocniej i znów uśmiech na twarzy a w uszach ten śliczny dźwięk.
    W taki oto sposób zostałem właścicielem mojej AR156 2.4 JTD i w nosie mam to że ludzie mówią awaryjne - dla mnie AR jest po prostu wymagający .
    Następne auto AR159

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Autor tematu prosil o probe przekonania go do Alfy. Tak ja to widze i mam gdzies to czy ktos uwaza to za malo obiektywne brednie. Kazdy ma prawo do swojego zdania i jesli podoba mu sie dzwiek JTD nie mam nic do tego. Ponadto chcialbym nadmienic, ze nigdzie nie napisalem , ze Alfa jest najlepsza. Skupilem sie na tym co dla mnie jest w Alfie jest najlepsze w stosunku do innych konkurencyjnych marek- wiec jasnym jest i nie odkryjesz tutaj ameryki, ze jest to moje subiektywne zdanie. Dzieje sie tak dlatego, poniewaz lubie analizowac to czy tamto podczas jazdy i sprawia mi to przyjenosc. Nie kazdy musi sie na tym skupiac, nie kazdemu musi na tym zalezec i nie mam nic do tego. Zazwyczaj nawet nie odpowiadam na takie posty bo jakby idea pisania tego w inny sposob kloci sie z tym co chcialbym przekazac wszak uwazam , ze dyskusja na temat przekonywania do Alfy powinna miec charakter filozoficzny. A dlaczego mialbym Ciebie omron8 przekonywac do tego co napisalem , bo jestes pepkiem swiata? - jestes w stanie napisac cos pozytywnego na temat swojego auta? to chyba jest miejsce na to. Mam prawo uwazac , ze Alfa jezdzi lepiej od VW czy Audi to nic zlego. Sporo osob uwaza , ze Audi jezdzi lepiej od Alfy, dlaczego Alfa mialaby byc poszkodowana ? , czy zawsze trzeba miec zdanie poprawnie politycznie i bac sie wypowiadac na jakis temat dokladnie tak jak sie to czuje bo ktos wyskoczy zaraz ze stosem pytan czy w raportach TUV i ADAC bedzie miec poparcie akurat tego co napisalem ? Niestety pewne cechy Audi w moim odczuciu tlumia charakter Alfy np. poziom wygluszenia w Audi i Mercedesie jest potezny przez co sa to auta , ktore sluza do wozenia a nie ich prowadzenia. Mozna sobie przykimac na kanapie jak jestes po 11 godzinnym locie swietnie sie jedzie Mercedesem S klase na tylnej kanapie maksymalnie odlaczony od swiata zewnetrznego. I jesli ludzie ponad wszystko doceniaja takie warunki podrozowania to Alfa nigdy sie nie sprawdzi bardziej Audi. Jesli ktos bedzie chcial kupic diesla V6 to Alfa tez sie nie sprawdzi bo nie ma takiego w ofercie. Z drugiej strony moglbym napisac, ze przednio napedowa AR 159 pokonala cala niemiecka tylnonapedowa konkurencje w testach wlasciwosci jezdnych zorganizowanych przez niemcow z Auto Motor Und Sport, ktorzy jak sie przyznaja do porazki to jest swieto lasu, to do Ciebie omron8 przemawia ? gdzie sa te tylno napedowe szlachetne wlasciwosci jezdne Merca i BMW, gdzie bylo wtedy przednio napedowe Audi A4 siodme albo osme w kolejce. Nigdy w zyciu nie widzialem przednionapedowego niemieckiego samochodu wygrywajacego pod wzgledem wlasciwosci jezdnych , testow losia z wloskim tylnonapedowcem z tej samej epoki tak samo jak nigdy nie widzialem wloskiego auta , ktore sie wywraca na testach losia.

Taki styl rozmowy jest kompletnie bez sensu, poniewaz wypacza przyjemnosc i magie dyskusji o Alfie a Alfa to nie jest parapet czy klamka do kibla. Mi sie np. cholernie podoba dzwiek zamykajacych przednich drzwi w Giuliettcie, jest swietny i mam prawo z tego tytulu kupic Giuliette i uwazac ze Merc SLR nie jest taki fajny wlasnie z tego powodu dla mnie to jest proste a dla Ciebie omron8 ?

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Zamknijcie już ten wątek bicia piany. Ja kolegi przekonywał nie będę bo po kiego wuja, nie zależy mi na tym, dla mnie może jeździć i Oltcitem.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest