Jeśli nie masz jeszcze dzieci a chcesz je mieć, to zastanowiłbym się nad podgrzewanymi siedzeniami. Piszę zupełnie poważnie. Także pod innymi względami, ten wynalazek jest szkodliwy dla zdrowia.
Pozdrawiam.
Jeśli nie masz jeszcze dzieci a chcesz je mieć, to zastanowiłbym się nad podgrzewanymi siedzeniami. Piszę zupełnie poważnie. Także pod innymi względami, ten wynalazek jest szkodliwy dla zdrowia.
Pozdrawiam.
Nie musza byc wlaczone caly czas w sumie malo kiedy sie wlaczyja tego uzywam przy -15 i wiecej gdy na dworzu a tak mi jest ok.
Poszukalem, ale nie moglem znalezc. Ktos sie orientuje ile kosztuje wymiana całych kół a ile wymiana opon w serwisie? Bo przez te czujniki oczywiscie nie da sie tego zrobic samemu....
No i drugie pytanie z ciekawosci. Czy nie robia problemu przy zakladaniu nowych felg nielogowanych alfą? Tylko jakas inna marka?
Dzieki![]()
Jakie czujniki?
Dokładnie. Tam nie ma żadnych czujników w kołach...
Po lifcie jest jakiś system ostrzegający przed spadkiem ciśnienia w oponach.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Tak, system jest, ale czujników ciśnienia w kołach nie ma.![]()
Czyli tych czujnikow nie ma i nie ma potrzeby ich resetowania w komputerze tak jak ma to miejsce np w toyocie?
Skoro od tego roku jest system wykrywania cisnienia to jakos musi je odczytywac przeciez... mozna kupic nawet takie czujniki jest kilka modeli, np tutaj: http://m.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo-G...-/291703747795
Skoro wykrywa to z czujnika (bo skad?) a skoro z czujnika to chyba trzeba go zresetowac chyba ze mozna to zrobic samemu...
W instrukcji jest napisane, że pomiaru zmian ciśnienia dokonuje odczytując... prędkość obrotową koła. Czy bierze to z ABS, czy czegoś jeszcze innego, to już nie wiem.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Nie ma nic w kołach. Było o tym wiele razy na forum i sam kilka razy widziałem wnętrze swoich felg i opon. System jest - jest przycisk na desce do resetowania i to działa. Mi raz powiedział jak miałem coś wbite i ciśnienie schodziło.
Jak działa? Prosto - mierzy prędkość każdego koła (przez czujniki ABS) - jeśli ciśnienie spada, to zwiększa się prędkość, gdyż jest mniejsza średnica koła.
Powyższe się tyczy Julek MY2014, bo te widziałem i znam. Jeśli MY2010 też miało system ostrzegania przed spadkiem ciśnienia to działał on tak samo. Przeglądam też ePERa wieczorami z nudów, i niczego w oponach/felgach nie widziałem. Jak będzie ePER dla MY2016 to się i tam sprawdzi.
Dodatkowo - nie widzę sensu, aby to zmieniali, bo system z czujnikami w kołach, który jest np. w Toyocie czy Renault sprawia więcej problemów niż korzyści. Wszyscy narzekają. Nie widzę nigdzie informacji, że jest to "nowy" system, stare Julki też to miały, tak samo się nazywało, tak samo to reklamowali i tak samo to wyglądało w katalogu/cenniku.