Świece wymieniłem na nowe 10 tyś km temu żadnej różnicy. Cewki odpadają bo cały czas by wariowały te same, a wypadanie zapłonu jak było tak jest. Aku naładowany czy nie nie ma na to żadnego wpływu. Również olej taki czy siaki nic nie zmienia.
Z mojej obserwacji wynika, że częściej wypadanie zapłony występuje w wilgotne (deszczowe dni)No i na zimnym silniku to od razu widać. Trochę mniej kiedy samochód stoi w ogrzewanym garażu.
To z moich obserwacji
Zalej jeszcze do paliwa:
https://sklep.archoil.pl/produkt/arc...is-do-benzyny/
tak i skończy rozwaleniem filtra oparów ten dodatek zwiększa prężność beny . przez to narobiłem sobie w ub roku kłopotów
Możesz napisać jakie dawałeś dawkowanie , albo jak tankowałeś (po korek) ? Ciekawi mnie to, bo w USA 2 razy wymieniali filtr oparów, zanim ja kupiłem auto.
Stosuję to od prawie pół roku w Stelvio i na razie wszystko OK (na razie) stosowałem to 7 lat w poprzednim aucie i bardzo sobie chwaliłem, stąd od razu wleciała butelka do bagażnika - ale mnie zaintrygowałeś teraz.
Faktem jest, że leję połowę zalecanej dawki - zawsze tak lałem, wcześniej też. Teraz mam Oilem, ale to jeden czort.
Stelvio I gen. USA
???? Sorki ale o czym ty piszesz?
Używam od 2 lat w stelvio nie mam żadnych problemów
Ogółem środek stosuje ponad 6 lat.
Dla niedowiarków:
Porównajcie komory spalania przed i po zastosowaniu przez rewizje wkręcając świece
- - - Updated - - -
to nie jest octan bosster gdzie za razem idzie liczba octanowa oraz lotność paliwa w góre.
Zanim ktoś cos napisze niech sprawdzi skład chemiczny środka.
Mogę napisać tak jak ty same plusy i tłoki i wtrski czyste.
- - - Updated - - -
Dawkuje 50mil na 50l tak jak podaje producent.
Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 12-02-2023 o 18:57
Tak jak napisałem, stosuje to od lat, tak samo jak plukankę oleju long life (1500km) i dodatek do oleju przy wymianie, wiem jakie są efekty, najlepszym przykładem jest wyjecie miarki oleju w silniku diesla po 5000km po wymianie, a olej ledwie zmienił kolor z słomkowego na lekko zabrązowiony, auto ponad 200.000km przebiegu.
W stelvio po zakupie miałem problem z odpalaniem, długo kręciła, potem wypadania zapłonu na zimnym, nie wymieniłem od razu MA, sprawdziłem świece, wlałem plukankę oilem, zrobiłem ponad 500km i zlałem olej, poszedł nowy Millers do tego archoil9200 i od 4 miesięcy ani razu zapłon nie wyleciał, silnik pali na strzał, stan oleju jak w dniu wymiany (jak wierzyć wskaźnikowi) do tego oilem do paliwa i... na razie się cieszę.
Stelvio I gen. USA
Ja stosowałem ten preparat przez ok 30 tkm do czasu ok 30 ml na 55 litrów. Zauważyłem iż jest wiekszy "syk" powietrza przy odkręcaniu korka jak stosowałem preparat. w marcu ub roku zatankowałem do pełna przy ok 0 stopni i potem cały dzień samochód stał w słońcu. po odpaleniu i ok 1 km poczułem zapach paliwa po ok 500 m check. no i sie zaczęło. okazało sie że prawdopodobnie od ciśnienia paliwa rozsadziło jeden z zaworów filtra oparów paliwa.
Tankowane do pierwszego odbicie żeby nie było.
Podczas używania tego preparatu nie zauważyłem żadnej zmiany poprawy czy pogorszenia pracy silnika.
- - - Updated - - -
o czym pisze o - o swoich doświadczeniach - mojemu Stelvio zaszkodziło nie pomogło i czegokolwiek w pracy silnika na plus nie zauważyłem a mam 93 tkm i jestem po 14 - słownie: czternastu wymianach oleju.
- - - Updated - - -
lej płukankę lej- poszperaj w necie to zobaczysz co się potem dzieje - następuje wypłukanie/rozpuszczenie silikonowego uszczelnienie górnego dekla modułu multiair. Większość tych preparatów ma mocne właściwości myjąco rozpuszczające i powinno się to stosować w starych trupach jako preparat do przedłużenia agonii a nie w nowych autach bo mogą więcej zaszkodzić niż pomóc.
po prostu wymieniać częściej olej i tyle.
Ostatnio edytowane przez Dareek ; 12-02-2023 o 19:52
Nie mówię o płukance 15min w większości przypadków opartej na nafcie, a raczej o takiej: https://mrcleaner.pl/plukanki-do-sil...hoCATcQAvD_BwE
Jak na razie w tym aucie zastosowałem to raz, bardziej pomogło jak zaszkodziło, a od zakupu zrobiłem ok 5k km, za 5k zmiana oleju, może sobie podaruję kolejne płukanie, sam dobry olej + dodatek wystarczy.
Faktycznie poprzednie auto (2014/15) miało starego trupa 3.0tdi (ostatni lift CEXB w 13r), tam to stosowałem i silnik w środku jest czysty, a tak wygląda olej w silniku diesla po 5k od wymiany w 7 letnim aucie.
![]()
Stelvio I gen. USA