Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 147

Temat: Wypadanie zapłonu silnik 2.0 T giulia ,stelvio

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    wczoraj właśnie gadałem z kumplem o jego giulii. od wymiany cewek pół roku temu aso w wwie zaczęło działać, nie pomogło (oprócz zapłonów dziwny dzwięk stukania) i kazali jeździć, potem okazało się że uszkodziło pierścienie bo paliwo wymywało filtr olejowy (oficjalna wersja, nie wiem, tak powiedziano)- ponieważ zgłaszał jeszcze na gwarancji i wtedy wymieniali cewki a silnik padł zaraz po, był gest i całość wymiany 65tys zł pokryło FCA. tyle że auto pół roku czekało w aso na silnik albo na pierdoły. auto odebrane trochę porysowane i ponieważ stało z otwartymi szybami z 1mm warstwą kurzu w środku...
    Każdy, jeśli ma możliwość, korzysta z gwarancji ale czytając coś takiego to wolałbym wyłożyć z kieszeni 7-8 k, zaprowadzić auto do Kamila czy Adriana i mieć temat ogarnięty w dwa dni bez takich ekscesów, o ile oczywiście do tego doprowadziła jazda z walniętym MA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    Jaki stan świec ?
    Cewki sprawdzane? była wadliwa partia
    I od tego zaczynamy.
    Świece wymieniłem na nowe 10 tyś km temu żadnej różnicy. Cewki odpadają bo cały czas by wariowały te same, a wypadanie zapłonu jak było tak jest. Aku naładowany czy nie nie ma na to żadnego wpływu. Również olej taki czy siaki nic nie zmienia.
    Z mojej obserwacji wynika, że częściej wypadanie zapłony występuje w wilgotne (deszczowe dni)No i na zimnym silniku to od razu widać. Trochę mniej kiedy samochód stoi w ogrzewanym garażu.
    To z moich obserwacji

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Świece wymieniłem na nowe 10 tyś km temu żadnej różnicy. Cewki odpadają bo cały czas by wariowały te same, a wypadanie zapłonu jak było tak jest. Aku naładowany czy nie nie ma na to żadnego wpływu. Również olej taki czy siaki nic nie zmienia.
    Z mojej obserwacji wynika, że częściej wypadanie zapłony występuje w wilgotne (deszczowe dni)No i na zimnym silniku to od razu widać. Trochę mniej kiedy samochód stoi w ogrzewanym garażu.
    To z moich obserwacji
    Zalej jeszcze do paliwa:
    https://sklep.archoil.pl/produkt/arc...is-do-benzyny/

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

tak i skończy rozwaleniem filtra oparów ten dodatek zwiększa prężność beny . przez to narobiłem sobie w ub roku kłopotów

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    tak i skończy rozwaleniem filtra oparów ten dodatek zwiększa prężność beny . przez to narobiłem sobie w ub roku kłopotów
    Możesz napisać jakie dawałeś dawkowanie , albo jak tankowałeś (po korek) ? Ciekawi mnie to, bo w USA 2 razy wymieniali filtr oparów, zanim ja kupiłem auto.

Stosuję to od prawie pół roku w Stelvio i na razie wszystko OK (na razie) stosowałem to 7 lat w poprzednim aucie i bardzo sobie chwaliłem, stąd od razu wleciała butelka do bagażnika - ale mnie zaintrygowałeś teraz.

Faktem jest, że leję połowę zalecanej dawki - zawsze tak lałem, wcześniej też. Teraz mam Oilem, ale to jeden czort.
    Stelvio I gen. USA

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

???? Sorki ale o czym ty piszesz?
    Używam od 2 lat w stelvio nie mam żadnych problemów
    Ogółem środek stosuje ponad 6 lat.
    Dla niedowiarków:
    Porównajcie komory spalania przed i po zastosowaniu przez rewizje wkręcając świece

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomek_poznan Zobacz post
    Możesz napisać jakie dawałeś dawkowanie , albo jak tankowałeś (po korek) ? Ciekawi mnie to, bo w USA 2 razy wymieniali filtr oparów, zanim ja kupiłem auto.

Stosuję to od prawie pół roku w Stelvio i na razie wszystko OK (na razie) stosowałem to 7 lat w poprzednim aucie i bardzo sobie chwaliłem, stąd od razu wleciała butelka do bagażnika - ale mnie zaintrygowałeś teraz.

Faktem jest, że leję połowę zalecanej dawki - zawsze tak lałem, wcześniej też. Teraz mam Oilem, ale to jeden czort.
    to nie jest octan bosster gdzie za razem idzie liczba octanowa oraz lotność paliwa w góre.
    Zanim ktoś cos napisze niech sprawdzi skład chemiczny środka.
    Mogę napisać tak jak ty same plusy i tłoki i wtrski czyste.

- - - Updated - - -

Dawkuje 50mil na 50l tak jak podaje producent.
    Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 12-02-2023 o 18:57

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Tak jak napisałem, stosuje to od lat, tak samo jak plukankę oleju long life (1500km) i dodatek do oleju przy wymianie, wiem jakie są efekty, najlepszym przykładem jest wyjecie miarki oleju w silniku diesla po 5000km po wymianie, a olej ledwie zmienił kolor z słomkowego na lekko zabrązowiony, auto ponad 200.000km przebiegu.

W stelvio po zakupie miałem problem z odpalaniem, długo kręciła, potem wypadania zapłonu na zimnym, nie wymieniłem od razu MA, sprawdziłem świece, wlałem plukankę oilem, zrobiłem ponad 500km i zlałem olej, poszedł nowy Millers do tego archoil9200 i od 4 miesięcy ani razu zapłon nie wyleciał, silnik pali na strzał, stan oleju jak w dniu wymiany (jak wierzyć wskaźnikowi) do tego oilem do paliwa i... na razie się cieszę.
    Stelvio I gen. USA

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

Tak jak napisałem, stosuje to od lat, tak samo jak plukankę oleju long life (1500km) i dodatek do oleju przy wymianie, wiem jakie są efekty, najlepszym przykładem jest wyjecie miarki oleju w silniku diesla po 5000km po wymianie, a olej ledwie zmienił kolor z słomkowego na lekko zabrązowiony, auto ponad 200.000km przebiegu.

W stelvio po zakupie miałem problem z odpalaniem, długo kręciła, potem wypadania zapłonu na zimnym, nie wymieniłem od razu MA, sprawdziłem świece, wlałem plukankę oilem, zrobiłem ponad 500km i zlałem olej, poszedł nowy Millers do tego archoil9200 i od 4 miesięcy ani razu zapłon nie wyleciał, silnik pali na strzał, stan oleju jak w dniu wymiany (jak wierzyć wskaźnikowi) do tego oilem do paliwa i... na razie się cieszę.
    Ja zaś miałem niemiła nierówna prace jednostki zaraz po uruchomieniu.
    Po zalaniu objawy ustąpiły nie wspomnę już o czystości denka tłoków oraz czystości wtryskiwaczy(wystarczy porównać korekty)
    przebieg 32 tys/km

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Ja stosowałem ten preparat przez ok 30 tkm do czasu ok 30 ml na 55 litrów. Zauważyłem iż jest wiekszy "syk" powietrza przy odkręcaniu korka jak stosowałem preparat. w marcu ub roku zatankowałem do pełna przy ok 0 stopni i potem cały dzień samochód stał w słońcu. po odpaleniu i ok 1 km poczułem zapach paliwa po ok 500 m check. no i sie zaczęło. okazało sie że prawdopodobnie od ciśnienia paliwa rozsadziło jeden z zaworów filtra oparów paliwa.
    Tankowane do pierwszego odbicie żeby nie było.
    Podczas używania tego preparatu nie zauważyłem żadnej zmiany poprawy czy pogorszenia pracy silnika.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    ???? Sorki ale o czym ty piszesz?
    Używam od 2 lat w stelvio nie mam żadnych problemów
    Ogółem środek stosuje ponad 6 lat.
    Dla niedowiarków:
    Porównajcie komory spalania przed i po zastosowaniu przez rewizje wkręcając świece

- - - Updated - - -

to nie jest octan bosster gdzie za razem idzie liczba octanowa oraz lotność paliwa w góre.
    Zanim ktoś cos napisze niech sprawdzi skład chemiczny środka.
    Mogę napisać tak jak ty same plusy i tłoki i wtrski czyste.

- - - Updated - - -

Dawkuje 50mil na 50l tak jak podaje producent.
    o czym pisze o - o swoich doświadczeniach - mojemu Stelvio zaszkodziło nie pomogło i czegokolwiek w pracy silnika na plus nie zauważyłem a mam 93 tkm i jestem po 14 - słownie: czternastu wymianach oleju.

- - - Updated - - -

lej płukankę lej- poszperaj w necie to zobaczysz co się potem dzieje - następuje wypłukanie/rozpuszczenie silikonowego uszczelnienie górnego dekla modułu multiair. Większość tych preparatów ma mocne właściwości myjąco rozpuszczające i powinno się to stosować w starych trupach jako preparat do przedłużenia agonii a nie w nowych autach bo mogą więcej zaszkodzić niż pomóc.
    po prostu wymieniać częściej olej i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 12-02-2023 o 19:52

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio/Giulia USA

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    lej płukankę lej- poszperaj w necie to zobaczysz co się potem dzieje - następuje wypłukanie/rozpuszczenie silikonowego uszczelnienie górnego dekla modułu multiair. Większość tych preparatów ma mocne właściwości myjąco rozpuszczające i powinno się to stosować w starych trupach jako preparat do przedłużenia agonii a nie w nowych autach bo mogą więcej zaszkodzić niż pomóc.
    Nie mówię o płukance 15min w większości przypadków opartej na nafcie, a raczej o takiej: https://mrcleaner.pl/plukanki-do-sil...hoCATcQAvD_BwE

Jak na razie w tym aucie zastosowałem to raz, bardziej pomogło jak zaszkodziło, a od zakupu zrobiłem ok 5k km, za 5k zmiana oleju, może sobie podaruję kolejne płukanie, sam dobry olej + dodatek wystarczy.

Faktycznie poprzednie auto (2014/15) miało starego trupa 3.0tdi (ostatni lift CEXB w 13r), tam to stosowałem i silnik w środku jest czysty, a tak wygląda olej w silniku diesla po 5k od wymiany w 7 letnim aucie.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20210626_181504_1.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	43.4 KB
ID:	286125Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20210626_181534.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	37.5 KB
ID:	286126
    Stelvio I gen. USA