Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 160

Temat: Aplikacja - My Giulia

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin@romeo Zobacz post
    Jak zrobic aktualizacje do wersji 161 mam wersje 153
    Chyba tylko autoupdate przez sklep googla. Masz wersję testową z AA czy taką podstawową że sklepu?

@tzebrowski, to chyba przypadek, ale. Wstawiłem dziś GFB DV+. Ciśnienia rozszerzyły się z 2.08 do 4.44. Niby nieznacznie ale jednak znaczy że 4.4 to nie jest żaden limit programowy - o ile to istotne wogole.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    To dalej nie wiemy czy realne jest 1 2-3.4 czy 2.2-4.4 :⁠-⁠). I który wskaźnik pokazuje prawidłowo: w myGiulia czy pokładowy.

Dobry text "It is done for CAFE as another tool for better fuel economy.". Strach się bać...
    MyGiulia od wersji 162 pokazuje dane tak samo jak pokładowy + 1b, natomiast podłączenie pod fizyczny manometr powinno rozwiać wątpliwości co do faktycznego ciśnienia oleju .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Chyba tylko autoupdate przez sklep googla. Masz wersję testową z AA czy taką podstawową że sklepu?

@tzebrowski, to chyba przypadek, ale. Wstawiłem dziś GFB DV+. Ciśnienia rozszerzyły się z 2.08 do 4.44. Niby nieznacznie ale jednak znaczy że 4.4 to nie jest żaden limit programowy - o ile to istotne wogole.
    Zgaduje, że zbieg okoliczności z zaworem dv, natomiast najwyższe odczyty jakie do tej pory zalogowałem to ~4.45bar podczas porannych rozruchów na zimnym silniku, temp otoczenia ~0C. Btw, jaka motywacja przy zmianie dv ?

- - - Updated - - -

Czy idzie ustawic wskazanie doładowania tak jak np w aplikacji Torque gdzie jest Vacum i boost ?
    Jest wskaźnik Boost (measured, desired) który pokazuje nadciśnienie w kolektorze dolotowym, natomiast PID który pokazuje tylko vacum nie ma.
    Natomiast jest PID "intake pressure" (measured, desired), który łączy boost i vacum, odczyty poniżej 1b należy traktować jako vacum na zasadzie, jeżeli PID pokazuje np: 300mbar, to vacum wtedy = 1bar - 300mbar= ~-0.7bar

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tzebrowski Zobacz post
    Zgaduje, że zbieg okoliczności z zaworem dv
    (...)
    Btw, jaka motywacja przy zmianie dv ?
    Raczej zbieg okoliczności. Wraz ze zmianą pewnie się zmieniła też temperatura otoczenia czy silnika. Nie "badałem" tego wcześniej nijak szczególnie.
    Czemu zmiana? Miało być piękniej i kolorowiej, no i gwiazdka :⁠-⁠). Ale jest nieźle choć to może być autosugestia :⁠-⁠). Wydaje mi się, że zmniejszyły się czasy oczekiwania na moc po wdepnięciu wcześniej puszczonego gazu, jakby było płynniej. Też czasem większe podtrzymanie obrotów po puszczeniu gazu na N - coś takiego jak dobrze widoczne na D choć w mniejszej skali. Ogólnie ciężko to ocenić co mi się wydaje a co rzeczywiście jest, ale mam jakby odczucie większej płynności. Jakieś mega spektakularne to nie jest ale napewno nie jest gorzej. Ponoć dużo też zależy w jakim stanie zużycia był oryginalny zawór. No i faktycznie jakby nieco mniejszy apetyt na paliwo na znanym mi odcinku. Jednak zmieniłem zawór dopiero przedwczoraj więc na większe wnioski trzeba więcej pojeździć. Nie żałuję na ten moment.
    Btw. Ostro spadła cena w QVstore/Allegro gdzie wcześniej ktoś wystawił z kosmosu 850pln a teraz po korekcie jest normalniej tj. 550pln. A bezpośrednio jeszcze idzie coś trochę utargować.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Zasadniczo 2.0 GME jest całkiem "zawansowaną" jednostką jeżeli chodzi o budowanie momentu obrotowego.
    Turbosprężarka na twinscrollu, kolektor wydechowy w głowicy, wodny intercooler w kolektorze ssącym, mega krótkie kanały od turbo do kolektora ssącego, turbo wielkościowo uszyte na miarę, multiair, także w tym kontekście silnik buduje boost naprawdę błyskawicznie....
    Zgaduję, że zawór dv od gfb dodaje jakieś mikro improvmenty do całości rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez tzebrowski ; 03-01-2025 o 15:42

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Może tak być. Plus pewnie większa trwałość bo metalowy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Marcin@romeo
    Mieszka w
    zielonka kolo Warszawy
    Auto
    Stelvio q4 280ps

Domyślnie

Panowie prosze informacje ile wam dmucha turbo w seri bo u mnie trzyma z pedałem w podłodze 1.56 bara i to trzyma do odciny a nie powinno na koncu opadać ? pomiar w Torque pro

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Zasadniczo 2.0 GME buduje ~330NM przy doładowaniu ~1.1-1.2bar i tak wychodzą wersje 200hp.
    Dla 400-420NM (wersja 280hp) powinno być przy obecnych temperaturach zewnętrznych 1.6-1.7bar i temp w dolocie ~10C.
    Przy 30-40C temp w dolocie boost rośnie do poziomu ~1.8 - 1.9bar.
    Jeżeli masz MyGiulia to możesz zlogować "intake manifold pressure" (measure, target) + engine torque i rpm i zobaczyć czy zadany boost pokrywa się z oczekiwanym.
    Ostatnio edytowane przez tzebrowski ; 03-01-2025 o 22:15

Mieszka w
    zielonka kolo Warszawy
    Auto
    Stelvio q4 280ps

Domyślnie

Dziękuję a można prosić jakąś procedurę jak zrobić bo nigdy tego nie robiłem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Dziękuję a można prosić jakąś procedurę jak zrobić bo nigdy tego nie robiłem
    Spróbuj tego https://www.youtube.com/shorts/7G5jN6rdo68
    To powinno wystarczyć do sprawdzenia turbo.

Mieszka w
    zielonka kolo Warszawy
    Auto
    Stelvio q4 280ps

Domyślnie

Dziekuje za pomoc