Bravo ma fajne IC na przodzie, dziś oglądałem rozebrane w ASO. Tam pomyśleli a nie tak jak w Ali mały telewizor za zderzakiem.
Bravo ma fajne IC na przodzie, dziś oglądałem rozebrane w ASO. Tam pomyśleli a nie tak jak w Ali mały telewizor za zderzakiem.
Marcin to mistrz w swojej dziedziniei robi tak jak klient sobie życzy
teraz lata naprawde fajnie 2 i 3 jest naprawde zajebiste, ciągnie do końca jak w benzynie,a zawody to raczej odpadają.może kiedyś na jakimś zlocie Alfaholików. Lubie po prostu mieć lekki zapas mocy pod nogą w razie draki na drodze
POzdrawiam KULI
[QUOTE=ozeo66;452745]Ja mam taką. Seryjnie 120KM. Jak już wcześniej pisałem trafiła do Cinka. Po wycięciu PDF i usunieciu EGR przed programem miała ponad 133,5 KM i 311 Nm. Po zabiegach Pana Marcina uzyskała 160,5 KM i 363,5 Nm.
Pytasz czy to w ogóle jeździ? Jeździ, przed modyfikacjami jeździła, po modyfikacjach jeszcze ładniej
Wszystko zależy czego się oczekuje i jaki styl jazdy się preferuje. Ja samochodu używam codziennie - dojazd do pracy ponad 20km w jedną stronę - jazda miejska i w zupełności mi te 120KM (a właściwie ok. 130KM) wystarczało. Ale wiadomo - dobrego nigdy za wiele.
Jest na szczęście wybór: od 116KM do 200KM (diesel) a nawet 260 KM (JTS).
No i takie firmy jak wspomniany już Cinsoft...
nigdy nie jezdzilem 159SW w wersji 120km i nie obraz sie ale mysle ze to podobne nieporozumienie co Audi A4 (b7) w wersji 115km
kazdy oczekuje czegos innego, masz racje i pewnie na spokojne toczenie sie po miescie i do pracy to w zupelnosci wystarcza, ale juz pomysl sobie wyjazd taka Alfa na wczasy w 4 osoby i bagaz...
wiem tez tak jak mowicie ze 2,4 jtd to pewnie bestia, ale jak dla mnie ma za ciezki ryjek i nie ukrywam ze koszty utrzymania sa juz z gornej polki, a wersja najnowsza 2,0 170km jeszcze za mloda i za droga na moja kieszen![]()
Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 20-12-2010 o 20:32
A to mnie zbiłeś z pantałyku prymie.Zawsze myślałem ,że jednak 2,4 i 200Km nawet przy masie 1,7tony będzie już w miare szło.Widze ,że zrobiłeś soft u dobrego speca.Pokażesz wykres?? Robiłeś jakieś pomiary?? Spalanie po sofcie faktycznie jest mocno odczuwalne na + w tych jednostkach ??
ozeo66-skoro 160km to bezpieczny syoft,to ciekawe ile wydusić można na hardkorze-170?? Widziałem już wykresy na 190-200km w 1,9 8v ,ale w stilo i alfie 147 na bigturbo.Tu,jeśli faktycznie można by zrobić 170km samym softem ,to naprawdę stosunek ceny softu do otrzymanej mocy byłby chyba najlepszy spośród diesli ( a i w benzynach takim stosunkiem może poszczycić się chyba tylko 2,0 TFSI no może jeszcze z diesli to bmw 330d/530d 204km).
kinol156-kupuj 159 150,wsadzaj bigturbo i to będzie kompromis najlepszy hehe,a skoro sprzęgło wytrzymuje do 450 Nm to wychodzi ci tylko koszt turba.Sama idea conajmniej ciekawa.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 20-12-2010 o 21:07
No właśnie, 1.7tonyJuż zostało napisane, że w okolicach 200KM ze 156 robi się sportowy samochodzik, z 159 to jest bardziej komfortowa, dopracowana limuzyna z 'w miarę' odejściem.
Spalanie przy zerowaniu licznika na TRIPie po tankowaniu wskazuje 0.5l mniej niż przed wizytą w Dynosofcie. O dziwo pokrywa się to z tym, co dzieje się w baku.
Dowiedziałem się jednej naprawdę ciekawej rzeczy w czasie wizyty u Aliego. 1.9 można o wiele ładniej wykręcić niż 2.4. Szczęściarze...Ale mi tak naprawdę takie parametry do codziennego użytku w zupełności starczają. Już gdzieś nawet pisałem, że 2.4 fabrycznie powinno wychodzić z taką mocą i momentem, bo jazda na serii potrafi zmęczyć - mnie zmęczyła dość szybko.
![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
prymie-super wykresik,przy 4000 obr masz 410NM ,a to już jest coś.W ogóle bardzo ładna krzywa momentu,500Nm w zakresie 2400-3000 robi robote.Spalanie myślałem ,że bardziej się zmniejszy ,na poziomie 1L.
"Sczęściaże"-to mówi człowiek wożący się podrasowaną 159 2,4 hehe.
Ciekawe co Ali miał na myśli mówiac o tych 1,9? Wiem ,że 2,4 ,ale 210 wykręcają sie naprawdę dobrze nawet na 260km samym softem,nie wiem czy 1,9 byłaby w stanie kiedykolwiek to przebić.
ozeo66-takie wyniki mozna robić tylko na zdrowych motorowniach,także jest powód do dumy jak najbardziej.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 20-12-2010 o 21:46
..... powered by www.cinsoft.pl
Cooler w 159 jest wydajny niemniej umieszczony między chłodnicami.
W 210mjtd q4 na hamowni jednak nie dawał rady tak więc będziemy robic customa. Co do 1.9 i 2.4 - przy dużej modyfikacji problemem jest cisnienie na szynie. Na chłopski rozum - ta sama pompa w 4 czy 5 garach gdzie wydoli większe ciśnienie przy dużym czasie otwarcia sikaczy?
Pozdro
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000