Dlaczego nie odkreciles calej blokady od kolumny? 2 śruby i gotowe. Co wlasciwie zrobiles w twojej blokadzie jak byla do gory nogami przykrecona do kolumny?
Dlaczego nie odkreciles calej blokady od kolumny? 2 śruby i gotowe. Co wlasciwie zrobiles w twojej blokadzie jak byla do gory nogami przykrecona do kolumny?
Nie odkręciłem całej blokady , bo to nie są zwykłe dwie śruby , one mają pozcinane łebki a ja nie miałem czym opukiwać , po za tym te opukiwanie też pewnie nie łatwe, a żeby się tam dostać to rozkręcić rozkrecić trzeba tyle samo.
Aha ja mam też wersję z kierą po R stronie więc nie wiem jak jest po L ale tam naprawdę było mało miejsca
Cała blokada jest owszem do góry nogami ale po odkręceniu dekielka już jest naprawdę luzik można spokojnie wszystko wyjąć przy kolumnie zostaje tylko pusta puszka tam nie ma prawa nic się zepsuć . I jeżeli masz szczęście i uda się odkręcić te trzy śrubki od dekielka to jest to max 2h roboty.
Ja wyciągnołem wszystkie elementy , przesmarowałem , zmieniłem silnik (na wszeli wypadek) , zmieniłem tą wkładkę z mikrostykami i poprawiłem luty od kostki. Nie mam fotki bo już byłem wymęczon odkręcaniem tej cholernej śrubki
. Ale łatwo sobie to wyobraźić wystarczy popatrzeć na załączone foty samej blokady
Tak to wygląda jak leżysz w samochodzie i patrzysz na to od spodu :
Gdyby nie ta trzecia śrubka przysłonięta przez plastik to mógłyś to odkecać prawie odrazu , zdjąć tylko plastikową końcówkę nawiewu.
Jestem niemal pewny że problem był z tymi mikrostykami, u mnie blokada działała - wywalało błąd z czujnika
Smiało mogę powiedzieć że zdecydowana większość problemów w tych blokadach będzie wynikać z slilniczka , wżery na tej windzie od tryba, mikrostyk.
pozdro
Ostatnio edytowane przez Jambo ; 22-04-2015 o 21:56
Witam. Pare dni temu postawiłem auto zamknąłem. Wracam i pilot padł. Otworzyłem grotem. Samochód uruchomiłem. Pilot padł. Baterię wymieniłem ale nic nie dało. Blokada kierownicy normalnie działa. Gdy zamykam drzi grotem ito i szyby róznież wszystkie się domykają. Występuje błąd B 1005 transporter TEG. Prosze o pomoc .
No i mnie to dopadło, zapaliła się kontrolka kierownicy i klucza[emoji53] Oczywiście blokada kierownicy przestała działać.
Możesz włączyć zapłon i odpalić auto?
Odpala bez problemu.
Panowie u mnie to samo ale blokada kierownicy działa normalnie, tzn blokuje sie i odblokuje bez problemu.
Ja mam tak od miesiąca, tylko u mnie nie zapala się kontrolka tylko po wyjęciu klucza ze stacyjki wywala ten napis i nie blokuje kierownicy
Widzę że sezon na "vehicle protection..." się rozpoczął. U mnie jak na razie spokój chociaż w tamtym roku też miałem ten "problem".
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Ja podejrzewam, że trzeba tam coś przesmarować w module blokady kierownicy. Też mam sporadycznie taki błąd ale wszystko działa![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond