Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 138

Temat: Jaki przepływomierz w AR 156 1,6TS ?

Kromek
    Gość

Domyślnie

SG0240 wsumie i tak musze ja zmienic bo ona ma stopiona ta obudowe dolna i jakos wogole nie zaladnie wyglada wiec i tak musze ja wymienic i tak wiec luzik.ale ciagle mnie martwi te przerywanie czasami.i mam takie pytanie czy w silnikach 1.6 TS bylo montowane taki cos jak czujnik(pedal) przyspieszania co odpowiada za przyszpieszanie??bo mozliwe ze to to jest??
    pozdrawiam
    aha mam jeszcze jedno pytanie gdzie w 1.6 znajduje sie czujnik temperatury powietrza??gdzies na kolekrotem sacym czy nie??czy wydechowym??

Kromek
    Gość

Domyślnie

aha co powiecie i jaki jest objaw zepsudego czujnika poloznia przepustnicy??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

Witam wszystkich !!!! pisze tuzeby nie powielac tematow. mam alfe 156 1.9 jtd 110km z2001r. i sprawdzilem ze siedzi w niej przeplływomierz 0280218019. wszystko dziala jak nalezy ale w tym watku przeczytałem ze te przypływki to były w benzynie i to do roku 2000 bodajze. troch emnie to zainteresowalo bo u mnie jest i dziala dobrze i teraz tak sobie mysle czy ten przepływomierz byl zainstalowny fabrycznie czy moze to jakas kombinacja poprzedniego wlasciciela. co o tym myslicie??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A co to znaczy wszystko działa dobrze - to że silnik pracuje wcale nie znaczy że przepływomierz jest dobry - auto może mieć najzwyczajniej pogorszone osiągi, więcej palić itd... Kolego powinieneś mieć przepływomierz o nr 0 281 002 309
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kromek
    SG0240 wsumie i tak musze ja zmienic bo ona ma stopiona ta obudowe dolna i jakos wogole nie zaladnie wyglada wiec i tak musze ja wymienic i tak wiec luzik.ale ciagle mnie martwi te przerywanie czasami.i mam takie pytanie czy w silnikach 1.6 TS bylo montowane taki cos jak czujnik(pedal) przyspieszania co odpowiada za przyszpieszanie??bo mozliwe ze to to jest??
    pozdrawiam
    aha mam jeszcze jedno pytanie gdzie w 1.6 znajduje sie czujnik temperatury powietrza??gdzies na kolekrotem sacym czy nie??czy wydechowym??
    Twoja alfa na pewno ma jeszcze przepustnicę sterowaną linką więc nie ma tej całej elektroniki związanej z elektroniczną przepustnicą. Masz jednak do przepustnicy przykręcony tzw. silnik krokowy i on może nie być sprawny. Z tego, co się orientuję taki nowy silniczek kosztuje ok. 500 zł, więc może jednak podjedź na kompa i zobacz, co tak naprawdę dolega Twojej alfie.
    Natomiast czujnik temperatury zasysanego powietrza jest w przepływomierzu i jest z nim zintegrowany.

Kromek
    Gość

Domyślnie

no wlasnie tak myslalem ze to silniczek krokowy.kupic wsumie to moge nie ma problemu ale czytalem gdzies ze jak sie go wymienia to trzeba cos tam regulowac i stawiac i ze to musi ktos ustawic czy cos prawda to jest??bo wydaje mi sie ze silniczek krokowy sie wyciaga i przeklada i dziala

Kromek
    Gość

Domyślnie

wzasadzie to juz chyba nic innego nie ma co odpowiada za przerywanie przy przyspieszaniu swiece nowe kable czyste i nie przebijaja,do tego sonda ktora dziala jak narazie i przpeplywomierz tez nowy i tez dziala wiec juz chyba po za silnikiem krokowym to nic innego nie odpowiada za te objawy.Bo wszysto mozliwe ze zle zczytuje jak wciskam gaz bo jak wdusze do dechy samochod nie przerywa odkrylem do wczoraj wiec pewnie jest ten silniczek walniety.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wcale nie byłbym taki pewny. Co prawda nie mam doświadczeń z padniętym silniczkiem krokowym, ale pamiętaj, że są jeszcze inne podzespoły, ktore mogą być powodem tych problemów, np: cewki WN, układ paliwowy - wtryskiwacze, pompa paliwa, przewody paliwowe; lewe powietrze no i oczywiście samo ECU. A co z filtrem powietrza? Skąd masz pewność, że przewody WN są OK ?- pisałeś wcześniej, że były wymieniane przez kogoś innego.

Kromek
    Gość

Domyślnie

bo je mylem ale nie dawalo mi to spokoju i je wymienilem na nowe.Filtr powietrza jest wymieniony co do cewki to wymienilem ta jedno co pisalem pojechalem na sprawdzenie ich i madry elektryk powiedzialze sa dobre.co do wtryskiwaczy to nie wiem wsumie czy sa dobre bo ich nie sprawdzalem jeszcze.co do lewego powietrza to wapie wszystko jest oki chodzi mi o dolot powietrza a nie o uklad paliwowy.co do ukladu to nie wiem chociaz jezeli pompa by siadala to by sie to nie dzialo tylko na rozgrzanym silniku chyba,byl by problem caly czas z odpalaniem itp.a co do ECU to nie wiem podjade jak bede mial czas i sprawdze co mi wyswietli bo narazie niezabardzo mam kiedy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

W takim razie masz prawie wszystko sprawdzone - może to faktycznie silnik krokowy. :|?: