1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
tak 4, piekna..
Panie Boże, a w niebie też są Alfy?
mmmm moja 157....
Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie![]()
* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi
Ale kto powiedział, że wyshopowane zdjęcie będzie lepsze od zdjęcia, które nie było obrabiane w jakimkolwiek programie. Jak ktoś zrobi słabe zdjęcie to mu nawet photoshopy nie pomogą.
Wyżej wymienione punkty regulaminu, dotyczą obróbki zdjęć. Przystępując do konkursu zdjęcie miesiąca przystajemy na zasady z góry narzucone. Zasady te obowiązują od samego początku więc każda osoba, która wysłała zdjęcie na konkurs zaakceptowała jego regulamin. Więc nie wiem po co ta cała kłótnia! Nie podoba się komuś to niech się nie bawi. Moja propozycja jest taka aby osoby zainteresowane poprosiły organizatorów konkursu o głosowanie odnośnie uniemożliwienia obróbki zdjęć! Będą dwie opcje "TAK", "NIE" kto będzie chciał to zagłosuje i tyle. A nie każdy na każdego warczy...11. Zdjęcie może być poddane obróbce w dowolnym programie graficznym, bez żadnych wyjątków.
15.Autor pracy może poprosić o pomoc w obróbce zdjęcia członków jury (o ile nie posiada takich umiejętności lub oprogramowania), a członkowie jury dołożą wszelkich starań, aby obrobić zdjęcie w możliwie jak najlepszy sposób. Następnie wynik obróbki przedstawi do zaopiniowania autorowi zdjęcia i jeżeli ten zaakceptuje rezultaty to zdjęcie po obróbce będzie traktowane jako autorska praca osoby która je nadesłała w formie nieobrobionej.
nieoficjalnie również.
Moje zdjęcie to zdjęcie czerwonej 156...
Jak by ktoś czytał posty nie raz proponowałem w poprzednich miesiącach że pomogę w ogarnięciu sprzętu foto i programu graficznego... jakoś nikt nie napisał PW więc nie rozumie o co chodzi. Raz poprosił tylko Ligar... jego fota była w poprzednim miesiącu
Dla tych co to uważają że obróbka weszła wraz z fotografią cyfrową to chciałem wyprowadzić z błędu...
można było zmieniać zdjęcia w ciemni, później były dokładki cyfrowe na minilaby i skanowanie klisz czy slajdów. Fotografia dawniej była sztuką i dzisiaj jest nią również tyle tylko, że kiedyś post-processing odbywał się w łazience z czerwoną żarówką lub innym miejscu zaadaptowanym na ciemnię, a dzisiaj odbywa się, w którejś z edycji programu graficznego.
i dla tych co to uważają że PS działa cuda... być może i działa cuda ale podstawą jest dobry materiał wyjściowy... na dole zdjęcie prosto z puszki i po obróbce. Mam nadzieję że to zakończy wszelkie dyskusje na temat programów graficznych i ich używania bo zdjęcie nr 4 w PS nawet nie było kadrowane...
![]()
Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 05-11-2010 o 19:37
A ja głosuję na zdjęcie numer 6 ! Dlaczego ? Bo tak jak pisałem chciałbym aby takie znalazło się w kalendarzu . Przeglądnąłem chyba wszystkie propozycje z minionego roku , zdjęcia które wygrały i te które odpadły i nie było wśród nich wielu robionych naszym bellom w nocy . A osobiście takie bardzo lubię- również ja chciałem wysłać na konkurs takie zdjęcie ale jak zobaczył je mrutyna
![]()
to wyśmiał i stwierdził że powinienem postarać się o coś lepszego ... Nie wiedziałem wtedy jeszcze że chce wykorzystać mój pomysł nocnego zdjęcia do własnych wyrachowanych celów. Oczywiście żartuję !
Zdjęcie które Marcin wysłał na konkurs widziałem wcześniej i bardzo go namawiałem aby to uczynił (chyba jestem jak ojciec chrzestny tej foty
) Bardzo mi się spodobało i cieszę się że podoba się ono również Wam ! .
U mnie to wyglądało tak
Przed:
Po:
![]()
Oryginał bardziej mi się podoba![]()
To w takim razie to jest moje drugie zdjecie konkursowe ;P
znowu
Przed
Po
![]()