Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 135

Temat: GT 1,9 JTD 150KM - Tracę moc

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

w takim razie masz problem z elektozaworem lub zaworem egr, ewentualnie czyszczenie było do bani, albo elektrozawór nie działa poprawnie.

pzd.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ZENDER Zobacz post
    Tak jak pisalem wyzej . pierwsze co bylo zrobione w tym aucie to czyszczenie turbo , byla wyjeta turbina sprawdzona pod wzgledem szczelonosci i wydajnosci , wszsytko z nia bylo ok .
    Dzis zaslepilem calkowicie egr w trzej miejscach , pierwsze to tradycyjna blaszka na 4 dziury ,drugie to rurka wlotowa do egr ( ta mala rurka pod egr na 2 srubki m8 ) zaslepilem calkowicie i trzecia to rurka przy kolektorze wydechowym obok turbo co idzie pozniej nad skrzynia i trafia do egr . Roznica jest spora moc jest od 2200 obr , moge juz normalnie przy 100km/h wrzucic 6 bieg i przyspieszac , tak jakby spalanie spadlo w miescie , i co ciekawe nie swieci sie zadna marchewa . Powalcze z nia jeszcze troche zeby odzyskac 100% mocy ale mam juz dosc tego auta jestem bardzo rozczarowany tym silnikiem , mam sluzbowego turana i jezdze nim 3 lata i nigdy sie nic nie dzialo a ma nalatane juz 220 tys km a alfa 120 , mialem 156fl diesel 8v 115km i tam zupelnie nic sie nie dzialo a tutaj same zasadzki .
    Nie zasadzki, tylko masz mechanika, który nie ogarnia tematu. 1.9 JTDm to jeden z prostszych silników do ogarnięcia. Sprawdzasz po kolei 5 rzeczy i już wiesz, co powoduje utratę mocy, tylko trzeba znać "sztuczki", a nie walczyć w ciemno.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

Chyba elektrozawor siedzi , ale jeszcze nie jest to co powinno . Moj mechanik jest jednym z ktorych najbardziej cenie , nigdy mnie nie naciagnol i nigdy nic mi nie zepsul , a zrobilem juz wszsytko co moglem , ten jdtm to kicha po calosci , wiecej tego nie kupie , pali toto jak smok i non stop cos sie dzieje . Jeszcze raz wyciagne turbine i sprawdze te kierownice .

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Chyba elektrozawor siedzi , ale jeszcze nie jest to co powinno . Moj mechanik jest jednym z ktorych najbardziej cenie , nigdy mnie nie naciagnol i nigdy nic mi nie zepsul , a zrobilem juz wszsytko co moglem , ten jdtm to kicha po calosci , wiecej tego nie kupie , pali toto jak smok i non stop cos sie dzieje . Jeszcze raz wyciagne turbine i sprawdze te kierownice .
    Wiesz co - chyba Twoje cenienie mechanika nie jest do końca adekwatne do jego wiedzy w temacie silników JTD. OBecnie to są jedne z najtrwalszych i najprostszych w diagnozie silników. W dodatku z tak powtarzalnymi defektami (EGR, kierownice turbiny, czujnik ciśnienia doładowania, przepływomierz, kolektor ssący), że łatwo sobie wypracować prostą i skuteczną "ścieżkę diagnostyczną". Jeśli to wszystko doprowadzisz do kultury - to mowy nie ma o tym, żeby ten silnik sprawiał jakiekolwiek problemy. Natomiast najczęściej kłopot zaczyna się w momencie, gdy za ten motor zabiera się ktoś, kto średnio sobie z nim radzi, bo nie miał do czynienia z usuwaniem właśnie tych defektów, o których piszę.
    Podstawowym chyba problemem z Twoim autem jest to, że do diagnostyki nie używacie narzędzia, które się nazywa "Fiat Ecu Scan". Dzięki dynamicznym testom można bardzo wiele powiedzieć o defektach auta. Tylko że musi to robić ktoś, kto przeszedł już przez kilkanaście JTD, żeby mieć pojęcie, jakie parametry podglądać i co ich odchylenie od normy powoduje. Jeszcze nie miałem JTD, którego nie udałoby się doprowadzić do pełnej sprawności.

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

Jak jestes taki spec to daj namiar to ci ja przyprowadze i zrobisz co ?

Jak bys czytal moje posty to bys mi takich rzeczy nie pisal , w pierwszej kolejnosci byla podpieta pod komputer i wszystko sprawdzone i nic nie wychodzilo , dla pewnosci byl podmieniony przeplywomierz ,zawor vtg itp , a pozniej sprawdzone wszystko co sie da , zostal mi kat i pedal gazu do sprawdzenia . Wiecej nic juz tu nie pisze bo nie mam checi w kolko powtarzania tego co robilem jak ktos ze mna dyskutuje a nie czyta postow wyzej , specjalnie nie zakladalem nowego tylko podpiolem sie pod ten . gdybym nie mial problemu to bym tu nie pisal bo mam juz cholernie dosc tego samochodu i kosztow zwiazanych z nim .

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Jak jestes taki spec to daj namiar to ci ja przyprowadze i zrobisz co ?
    Ok, przywieź to auto.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

najlepiej powiedziec ze cos jest do dupy , nie widzac swej winy, jakie to polskie...

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

Auto zrobione , uszkodzony byl potencjometr pedalu gazu .

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanie , czy ten egr da sie wylaczyc z programu orginalnym urzadzeniem servisowym czy trzeba cos kabinowac z oprogramowaniem ?

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

zrobi to za okolo 500zl kazdy lepszy tuner.