Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 147

Temat: Wahacz górny po wymianie - wadliwy TRW?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Giulietta 1.4 170, wcześniej 159 1.9 JTDM 150

Domyślnie

Albo jest opcja, że pojawiły się podróbki

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

Ja już mam dosyć kur... tego wymieniania, po zakupie auta jeździłem rok bez żadnych skrzypów, w końcu jeden zaczął walić ze starości i wymienili odrazu 2. I teraz przez pół roku wymieniałem już 5 razy na gwarancji. Po wymianie zawsze cisza po około miesiącu skrzypi, rozumiem że to zamiennik ale no k... Byłem ostatnio przy wymianie, wahacz zawsze jest przykręcany jak samochód jest na podnośniku, jeden majster trzyma wahacz w jakiejś tam pozycji a drugi dokręca. Mechanicy naprawiają sporo aut i naprawdę jest to dobry warsztat. Pierwszy raz mają taki przypadek.

Zawsze to samo:
    Ostatnio edytowane przez carolloooo ; 23-03-2016 o 12:26

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał carolloooo Zobacz post
    Ja już mam dosyć kur... tego wymieniania, po zakupie auta jeździłem rok bez żadnych skrzypów, w końcu jeden zaczął walić ze starości i wymienili odrazu 2. I teraz przez pół roku wymieniałem już 5 razy na gwarancji. Po wymianie zawsze cisza po około miesiącu skrzypi, rozumiem że to zamiennik ale no k... Byłem ostatnio przy wymianie, wahacz zawsze jest przykręcany jak samochód jest na podnośniku, jeden majster trzyma wahacz w jakiejś tam pozycji a drugi dokręca. Mechanicy naprawiają sporo aut i naprawdę jest to dobry warsztat. Pierwszy raz mają taki przypadek.

Zawsze to samo:
    Górne wahacze - TYLKO oryginał do czegoś sensownego się nadaje (dłuższe przebiegi bez problemów), lub Lemforder z zamienników. Reszta to syf.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    To nie są farmazony, ja kupiłem akurat orginalny, zakładałem sam, dokręciłem tuleje w pozycji neutralnej i jakoś na razie nakulał mi 60 000 i wszystko ok.

Skoro nawet TRW i ori sie sypie spróbujcie regenerowanych, sporo osób z forum jeździ na nich i jak na razie nikt nie narzeka
    To się sypie z jednego, jedynego powodu. Tuleje w wahaczach są teflonowe, jedna tuleja obraca się w drugiej. Smar, który tam jest zastosowany, najwyraźniej nie przeżywa próby czasu, czyli przeleżenia długotrwałego na jakiejś półce w magazynie i robi się z niego bardzo dziwne coś, co ni cholery nie chce być śliskie i płynne (przypomina to kawałeczki białego plastiku, dość miękkiego, jednak nie na tyle, bym spodziewał się po tym jakichś rewelacyjnych właściwości smarnych). Więc jeśli nie ma odpowiedniego poślizgu - pojawia się skrzypienie. A po pewnym czasie tuleja wręcz staje w miejscu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

żeby nie zasmecać nowym wątkiem
    zmieniłem sobie dolne wahacze ale nie robiłem geometrii po tym zabiegu, przejechałem się 100km i po wyjściu z auta..... sród spalonej gumy? zajrzałem pod maske, nic nie widze... a że śpieszyłem się na inny środek transportu to tak zostało, dopiero po czasie przyszło do mnie że może zbieżność, kierownica wyraźnie pociągała w jedną stronę w czasie jazdy, czy to możliwe żeby tak gume z opon przypalić jeśli zbieżność nie cacy?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    żeby nie zasmecać nowym wątkiem
    zmieniłem sobie dolne wahacze ale nie robiłem geometrii po tym zabiegu, przejechałem się 100km i po wyjściu z auta..... sród spalonej gumy? zajrzałem pod maske, nic nie widze... a że śpieszyłem się na inny środek transportu to tak zostało, dopiero po czasie przyszło do mnie że może zbieżność, kierownica wyraźnie pociągała w jedną stronę w czasie jazdy, czy to możliwe żeby tak gume z opon przypalić jeśli zbieżność nie cacy?
    Raczej sfurało Ci się koło pasowe.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Górne wahacze - TYLKO oryginał
    Z oryginalnymi jest tak samo. I przypuszczam, że ze wszystkimi bedzie tak się dziać. Bo naprodukowali tego z 10 lat temu, a teraz kupujemy starocie zalegające w magazynach.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Raczej sfurało Ci się koło pasowe.
    uuu, to możliwe, po zmianach skrzyni etc...
    pojade tym z powrotem te 100km czy brać lawete?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jeżeli koło pasowe to raczej nie pojedziesz. Sprawdź czy to na pewno to.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    uuu, to możliwe, po zmianach skrzyni etc...
    pojade tym z powrotem te 100km czy brać lawete?
    Jedź, tylko w pewnym momencie to koło sobie pojedzie w inną stronę, po tym jak wyleci na drogę. Ale mówią, że kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jedź, tylko w pewnym momencie to koło sobie pojedzie w inną stronę, po tym jak wyleci na drogę.
    Nie wiem czy to dobry pomysł. Jeżeli koło się urwie, tak jak u mnie to może narobić bałaganu.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.