Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 136

Temat: Felgi i opony zimowe

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Jeśli amortyzatory są seryjne i w dobrym stanie to nie musisz ich wymieniać. Wymiana sprężyn nie wymaga wymiany wahaczy itd. Jednak jak już miałoby być zawieszenie na warsztacie to warto byłoby przyjrzeć się jego elementom i jeśli coś jest w kiepskim stanie to wymienić. Ogólnie całe zawieszenie masz dość nisko, a same sprężyny nie są drogie.
    Tam podobno jest wszystko ok i nic nie trzeba wymieniac.Czy są 2 czy 4 te sprężyny?koszt 1 szt widziałam w necie po 250 zl.I jak coś czy kupować oryginale części w salonie Fiata czy np.TRW czy jeszcze coś innego?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał asiulek33 Zobacz post
    Tam podobno jest wszystko ok i nic nie trzeba wymieniac.Czy są 2 czy 4 te sprężyny?koszt 1 szt widziałam w necie po 250 zl.I jak coś czy kupować oryginale części w salonie Fiata czy np.TRW czy jeszcze coś innego?
    i jeszcze pytanko a jak nie są amortyzatory seryjne?

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Jest mocno ugięta w porównaniu do tyłu bo tak jest przy balonie i ciężkim dieslu pod maską.. w dCi w Nissanie też tak mam sądzę że ciśnienie niestety nie pomoże..

a co do niskoprofilowych w zimie.. to cóż to za bzdura ? że nie można.. wszystko zależy od tego gdzie nimi jeździć będziesz.. ja jeżdzę tylko po wawie i okolice więc nawet jak nawali tone śniegu to i tak przejadę i zniszczeń nie będzie w aucie ani trudności.. bo jeśli miałbym się wybrać w góry to sądzę że mógłby być problem i łańcuchy założone na koła zapewne porysowałyby felgi..

Gwint jak już drift-r wspomniał jest to rodzaj zawieszenia które ma podstawę sprężyny montowaną jak śrubę.. i można podnośić tą podstawę i opuszczać poprzez dokręcanie lub odkręcanie.. dodatkowo ma również regulacje twardości.. i właśnie dzięki gwintowi niemal wcale nie obcierają 18" o nadkola.. i mam obniżoną tak jak mi się podoba..

Jeśli chodzi o Twoją sprawę.. to proponowałbym przejechać się na stację kontroli pojazdów i zrobić tam test amortyzatorów.. w jakim one stanie są.. jeśli są ok to na 99% sprężyny do wymiany.. jak są słabe to wtedy może poprostu amory padły i stąd obniżenie..

A co do sprężyny to są dwie opcje:
    Standardowe:
    Przód: http://allegro.pl/sprezyny-alfa-rome...689491217.html
    Tył: http://allegro.pl/sprezyny-alfa-rome...699700011.html
    Monroe jeśli chodzi o sprężyny jest spoko, wydaję mi się..

Lub obniżające o 30mm ale porządne, profi, z atestami itp
    Eibach Pro-Kit, znany i polecany
    http://allegro.pl/eibach-sprezyny-ob...755958700.html

No i tu trzeba by się zastanowić nad decyzją.. bo jeśli okaże się że Twoje sprężyny rzeczywiście były obnizone + zużyte.. to na Eibachu będzie nieco lepiej w zimie i w lecie, a na standardzie będzie super w zimie ale w lecie może okazać się że będzie rozczarowanie że masz spore fele ale auto stoi jak terenówka..

Zacząłbym od stacji diagnostycznej i testu amorów + może auto podniesione na lewarku i fotki tych sprężyn.. może coś nam to powie..

A co amorów jeśli okażą się nie seryjne to wtedy ponownie kwestia czy są sprawne czy nie, jeśli sprawne to niestety tylko sprężyny obniżone wchodzą w grę bo zapewne był to wtedy zestaw.. a jeśli nie są sprawne to wtedy czeka Cię poważna decyzja finansowa i przyszłościowa, po pierwsze ile chcesz wydać, bo amor amorowi nie równy, a po drugie czy chcesz tego obniżenia czy wolisz wrócić do serii..
    Ostatnio edytowane przez wheelerwasp02 ; 02-11-2012 o 16:01
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

No tak, diesel pod maską może robić swoje ale tak czy inaczej warto sprawdzić. Co do stacji diagnostycznej to jak najbardziej warto się przekonać w jakim stanie jest zawieszenie przed podejmowaniem dalszych decyzji.

Tak na marginesie - fabrycznie montowane sprężyny i amortyzatory w benzynowych i w dieslach 147 czymś się różniły?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

hmm sądzę że w fabryce montowane się różniły.. bo w eperze sporo tych numerów jest.. ale jak widać w zamiennikach ułatwili sobie życie i zrobili jedną wersję pod wszystkie prócz GTA.. czy to dobrze ? niekoniecznie ale co poradzić.. w aso pewnie cena astronomiczna..
    Pozdrawiam Kuba

asiulek33
    Gość

Domyślnie

No i tu trzeba by się zastanowić nad decyzją.. bo jeśli okaże się że Twoje sprężyny rzeczywiście były obnizone + zużyte.. to na Eibachu będzie nieco lepiej w zimie i w lecie, a na standardzie będzie super w zimie ale w lecie może okazać się że będzie rozczarowanie że masz spore fele ale auto stoi jak terenówka..

Jeśli moje załóżmy są teraz obnizone to jak kupię nowe obniżające to będzie chyba tak samo...
    a na standardzie masz na mysli ze będzie tak stała jak ta terenówka na zdjęciach kilka stron wczesniej...

- - - Updated - - -

Zacząłbym od stacji diagnostycznej i testu amorów + może auto podniesione na lewarku i fotki tych sprężyn.. może coś nam to powie..

Chyba się wybiorę na tą stację diagnostyczną,bo warsztacie kolejnym pewnie i tak się nic nie dowiem

- - - Updated - - -

A co amorów jeśli okażą się nie seryjne to wtedy ponownie kwestia czy są sprawne czy nie, jeśli sprawne to niestety tylko sprężyny obniżone wchodzą w grę bo zapewne był to wtedy zestaw.. a jeśli nie są sprawne to wtedy czeka Cię poważna decyzja finansowa i przyszłościowa, po pierwsze ile chcesz wydać, bo amor amorowi nie równy, a po drugie czy chcesz tego obniżenia czy wolisz wrócić do serii..

Co do sprawdzenia zawieszenia na stacji to mi sprawdzą,ale na jakiej podstawie sprawdzą i czy w ogóle sprawdzą czy to seryjne czy nie?
    Rozmawiałam z facetem z serwisu Fiata i powiedział mi że nie ma takiej opcji żeby to sprawdzić,chyba ,ze rozbiorą pół zawieszenia i dojdą do czegoś,czego niestety nazwy nie pamiętam heh

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał asiulek33 Zobacz post
    Jeśli moje załóżmy są teraz obnizone to jak kupię nowe obniżające to będzie chyba tak samo...
    a na standardzie masz na mysli ze będzie tak stała jak ta terenówka na zdjęciach kilka stron wczesniej...

Na seryjnym zawieszeniu 147 rzeczywiście stoi jak terenówka i takiego efektu jak właśnie kilka stron wcześniej mogłabyś się spodziewać. Natomiast co do niższych sprężyn to maja różna opcję obniżenia i np. możesz mieć -20mm, -30mm, -45mm. Co do sprawdzenia amortyzatorów to trzeba byłoby poszukać na nich jakość oznaczeń i po nich wyciągać wnioski.

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Co do sprawdzenia amortyzatorów to trzeba byłoby poszukać na nich jakość oznaczeń i po nich wyciągać wnioski.

Ok czy mam szukac jakiś oznaczeń na wszystkich częściach zawieszenia?czy tylko -amory,sprężyny

- - - Updated - - -

Natomiast co do niższych sprężyn to maja różna opcję obniżenia i np. możesz mieć -20mm, -30mm, -45mm

ok czyli np.jeśli mam -45mm a założe -20 mm to o tą różnicę będę miała wyżej?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak na oko masz z -40mm teraz ale może to być zużycie tych części i dlatego auto osiadło.. i wtedy nawet jakbyś miała teraz -30mm i kupisz nowe -30mm to auto pójdzie w góre bo sprężyny będą nowe..

Najlepiej po stacji diagnostycznej podjedz na myjnie cisnieniowa i wloz koncowke tak zeby oczyscic amortyzatory i sprezyny.. i potem auto na lewarek (o ile za duzo nie wymagam ) i po takim czyszczeniu powinnas moc cos zobaczyc tam.. mozesz zdjecia podeslac
    Pozdrawiam Kuba

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Najlepiej po stacji diagnostycznej podjedz na myjnie cisnieniowa i wloz koncowke tak zeby oczyscic amortyzatory i sprezyny.. i potem auto na lewarek (o ile za duzo nie wymagam ) i po takim czyszczeniu powinnas moc cos zobaczyc tam.. mozesz zdjecia podeslac

Oj dużo wymagaszzobacze co da się zrobić ...i w życiu nie podnosiłam auta na lewarku heh

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Test zawieszenia na stacji zrobiony,wszystko jak najbardziej okWrzucam foty sprężyn,niestety bez mycia.
    Jeden Pan powiedział,że jak będę wymieniać sprężyny to i muszę razem amory,ale przyszedł drugi i obejrzał i mówi,że tylko same sprężyny można wymieniać...i kto ma rację?
    heh

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04384.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	62.9 KB
ID:	75751   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04385.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	61.8 KB
ID:	75752   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC04388.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	53.4 KB
ID:	75753   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję