To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
żartujesz sobie ze mnie, czy tak na poważnie? czyli można powiedzieć masz tylko tył wg 159, tylko centralka tylna która jest spięta z CANem i stąd komunikuje się z licznikiem i wyświetla jedynie na środkowej strefie. jakbyś miał wersje tył+przód to zamiast takiej centralki, masz inną (a nie osobną).
Nieoryginalne czujniki w ogóle nie są podpięte do CAN, to niezależny obwód jedynie fizycznie zamocoany w zderzaku i podłączony pod zasilanie w aucie. jakbyś chciał żeby coś z niego się wyświetlało na wyświetlaczu w aucie?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Chciałbym lecz wiem, że to niemożliwe
co do reszty to już o tym pisałem:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post2127201
Buona sera Alfisti!
Od niedawna jestem posiadaczem Sportwagona 2.4, więc nie powiem więcej niż - pdc nie działa.
FES mówi to co na załączonym obrazku. Nie wiem czy może być powiązane, ale lampy w bagażniku, oraz ta na klapie też nie działają(nie ma napięcia)
Oświetlenie tablicy działa.
Gdzie zacząć ?
![]()
Ostatnio edytowane przez irr ; 20-09-2019 o 20:44
bezpieczniki, kable, przekaźnik jakiś? najlepiej ściągnij iso elearna do 159 i sprawdzaj wg schematów gdzie brakuje napięcia - problem wydaje sie banalny do zdiagnozowania bez FESa, wystarczy voltomierz/ohmomierz - może się okazać że w minute znajdziesz problem, może też być tak że spędzisz parę godzin (np uszkodzony kabel)
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 20-09-2019 o 23:27
Witam. Kupilem samochod z niesprawnymi czujnikami. Przyszla na nie pora. Komputer u mechanika pokazal 2 srodkowe przod i 2 lewe tyl. Zamowilem uzywane w kolorze bo slyszalem ze lepsze org. Po zamontowaniu niestety komunikat dalej. I brzeczek z tylu. Jest mozliwosc sprawdzic czujnik bez podlaczenia komputera?
U mnie był problem z tylnym czujnikiem, okazało się, że wiązka była przerwana. Jak włączysz czujniki parkowania to musisz nasłuchać z bliska czy czujnik cyka, jeśli nie to albo nie sprawny albo tak jak u mnie przerwana wiązka.
Tak wlasnie slyszalem ze wydaje odglos ale ja guzik slysze.