Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

A zaliczkę już wpłaciłeś

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Falarek Zobacz post
    A zaliczkę już wpłaciłeś
    Ciekawe czy poprawiła się im polszczyzna w mailach
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dominik12 Zobacz post
    Chcę kupić Alfę, która aktualnie znajduję się w Hiszpanii i tu mój problem i pytanie:
    Samochód został przez obecnego właściciela (Hiszpana) kupiony z Polski, dokonano wszelkich opłat i na polskich tymczasowych tablicach został przetransportowany do Hiszpanii - do tej pory nie został zarejestrowany w Hiszpanii ponieważ właściciel samochodu dostał pracę w USA, polskie tablice tymczasowe wygasły. Samochód przez obecnego właściciela zostanie przetransportowany do Polski. Czy jeśli kupię tą Alfę to będę musiał dokonywać wszelkie opłaty tak jak przy zakupie samochodu sprowadzonego z zagranicy, takich jak akcyza itd.? - ostatnia rejestracja Alfy to Polska.
    Jeśli ktoś się zna na tym to bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję.
    Kolego, trzymaj się od tego typu "okazji" z daleka, poczytaj sobie w netcie o takich "transakcjach". Zapewne sprzedający obiecał, że dostarczy Ci do testowania samochód, jeśli się zdecydujesz to dobrze, jeśli nie, to on poniesie tego koszty... jest jeden warunek, musisz wpłacić firmie, która miałaby Ci dostarczyć samochód, połowę jego ceny... mylę się? Jak widzę, oszuści zmienili Anglię, na Hiszpanię, a bajki o tym, że "kupili/odziedziczyli samochód w Polsce, ale z powodu kierownicy po lewej stronie, muszą go sprzedać" , uknuli nową bajeczkę, o wyjeździe do USA - inwencja twórcza oszustów nie zna granic

Dominik12
    Gość

Domyślnie

Ja nic nie płacę za sprowadzenie samochodu, nie jestem głupi, chodzi mi tylko o ty czy muszę płacić te wszystkie podatki jak sprowadzi się samochód wywieziony z Polski ale nie zarejestrowany nigdzie indziej: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C25151569.html

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli samochód ma polskie blachy, to płacisz wyłącznie za przerejestrowanie, nie gniewaj się, ale ta "bajeczka, którą zaprezentował Ci sprzedający" wydaje mi się znajoma - tez kiedyś rozmawiałem z gościem z ogłoszenia z Otomoto, tam brzmiała ona, że gość ma Alfę, bo przyjechał do niego tym samochodem brat Polak (on był Anglikiem) pracujący i mieszkającym we Włoszech, dlatego nie mogliśmy się umówić na obejrzenie przeze mnie samochodu w Angli, co zaproponowałem, bo on jest we Włoszech, kluczyki ma przy sobie, a dokumenty (chciałem, żeby przesłał skany) są u znajomych w Anglii, starszych ludzi, którzy nie potrafią ich zeskanować Ponieważ wiedziałem, że to przekręt, postanowiłem się z gościem trochę podroczyć, a więc ciągnąłem tę farsę. Zapytałem dokładnie "czy przed zawarciem transakcji, będę musiał ponieść jakiekolwiek koszty?", otrzymałem odpowiedź, że nie. Tak więc napisałem mu adres i zgodziłem się na przesłanie samochodu na oględziny, a po kilu dniach otrzymałem od jakiejś dziwnej firmy e-mail, z numerem konta do przelewu. W e-mailu firma informowała mnie, że właśnie ładują Alfę na prom, ale zanim to zrobią, muszę przelać połowę ceny samochodu Wyśmiałem ich i napisałem, że żadnych pieniędzy nie zamierzam wpłacać, na co odpisali mi, że w związku z tym obciążą mnie kosztami transportu samochodu od sprzedającego na prom, no i oczywiście z powrotem Uśmiałem się jak bóbr i posłałem ich na drzewo.

Dominik12
    Gość

Domyślnie

w ogłoszeniu jest numer telefonu, który nie istnieje.
    Ostatnio edytowane przez Dominik12 ; 31-07-2012 o 07:59

janio
    Gość

Domyślnie

Nie lubię mówić "a, nie mówiłem", ale w tej sytuacji nic mądrzejszego mi do głowy nie przychodzi Daj sobie spokój z tego typu ogłoszeniami, radzę z dobrego serca

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał jar.w Zobacz post
    Ciekawe czy poprawiła się im polszczyzna w mailach
    Sam sobie mogę odpowiedzieć - z polszczyzną w mailach bez zmian.
    Nie ładuj się w to chłopie! Zadaj sobie jedno podstawowe pytanie - który _nie_znający_polskiego_ Hiszpan chcąc uczciwie (sic!) sprzedać samochód umieszcza ogłoszenie na otomoto podając do tego nibywarszawski numer telefonu?

Przy okazji - @TomekKRK i inni - mamy wyjaśnienie tajemnicy cudownej ceny dla 2.4JTDm
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

tez tak radze.Tez mialem do czynienia z takim typem.Dostalem maila przetlumaczonego na polski w taki sposob ze szkoda gadac.Olalem goscia.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Dominik12 Zobacz post
    A tu wam wkleję korespondencję od właściciela Alfy:

Witam, alfa romeo jest dostępny w sprzedaży, jest prawie jak nowy, nie historia wypadków lub szkody, utrzymywane wyłącznie w autoryzowanym serwisie, farby oryginalnym i rzeczywistym przebiegu 91000 km, nowe klocki hamulcowe. Samochód został kupiony z Niemiec przez poprzedniego właściciela i został zarejestrowany w Polsce od 2007 r. do 2 miesięcy temu, kiedy kupiłem go i został przygotowany na eksport i przewieziony do Hiszpanii, ale ze względu na zmianę planów, pracy nowe, samochodowym pozostał niezarejestrowanych, a polskie tablice tymczasowe wygasła. Mam jeszcze podatek od otrzymania wpłaty, jeśli więc zarejestrować samochód z powrotem w Polsce, to nie napotka żadnych większych kosztów.
    Więc jeśli jesteś zainteresowany kupnem samochodu, albo w Hiszpanii czy w Polsce, nie daj mi znać i rozważę ofertę.
    Z poważaniem
    Ciekawi mnie, jak długo jeszcze ludzie, bo tylu aferach ze sprzedażą aut w IDENTYCZNY sposób, będą dali się nabierać na takie bajki... Nie wiem dlaczego tak jest, ale gdyby pod sklepem podszedł do przysłowiowego "Kowalskiego" Cygan i zaproponował mu kupienie aparatu cyfrowego za 60% jego wartości, to Kowalski szybko doszedłby do wniosku, że albo aparat kradziony, albo zepsuty, albo coś innego jest na rzeczy. W sytuacji, gdy idzie o zakup auta - czyli coś, co kosztuje 20-50x tyle co cyfrówka - Kowalski zakłada, że trafił na okazję... i jest w stanie przelewać zaliczki, wpisując numer konta trzęsącymi się z wrażenia rękami...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów