Dzięki Panowie za pomoc alfa kupiona mimo klapek egr 2masy stukajacego przedniego zawieszenia itp itd serce wygrało z rozumem.. Przywitam się i pochwalę w odpowiednim dziale a zeby nie było całkiem offtopic to napiszę że mam nadzieje ze klapki wytrzymają do stycznia kiedy będę w Polsce i wszystko zostanie doprowadzone do porządku.. Czy lepiej nie ryzykować i robić jak najszybciej??
Panowie wywalone klapy, złożone wszystko do kupy, wracam od mechanika jadę na kanał a tam zonk, minimalny wyciek płynu chłodniczego tak jakby "z pod" kolektora. Kolektor plastikowy (nie widać od góry klapek). Z tego co widze przez kolektor przechodzi wąż od płynu, domniemam że kolektor ma kanał wodny i przechodzi do głowicy? Majster mówił, że to jest w całości i nie ma szans żeby cieklo.. Miał ktoś podobny problem?
u mnie też ciekło, bo termostat był demontowany przy okazji, albo przynajmniej wężyki od niego,
niektórym łatwiej pracować jak jest odpiety
Wytrzyj i obserwuj możliwe, że po prostu ślady po płynie są po tym co wyciekło podczas demontażu. .
maras14 albo się polało przy demontażu, albo majster skoncił robotę. Tam jest taki plastikowy element z króćcem który wchodzi w kolektor (blok klapek) i jest on uszczelniony oringiem. To jest chyba przelew z głowicy. Jeśli to zostało źle złożone to tam może cieknąć.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Z termostatu raczej nie, bo widzę że jest suchy, a wyciek akurat jest z drugiej strony. Pojeżdżę i poobserwuję stan płynu. Ten oring żeby wymienić i uszczelnić, to znowu trzeba zwalać wszystko? Tak myślę, co tam można było źle złożyć, że cieknie ( widziałem, że czasami od góry naruszyli ten króciec i leciało z góry ).
P.S
Po rozmowie mówił, że dał nowy oring.
P.S2
Czy jest możliwość, że układ się odpowietrza i dlatego ubyło trochę płynu? Gdzieś tutaj forumowicz pisał, że jak zaleje na max płynu do zbiorniczka, to i tak mu wywali przez odpowietrznik (?). Druga sprawa, to czy da rade jakoś dociągnąć śruby od kolektora bez rozbierania 100 rzeczy? Może majster za słabo dokręcił kolektor i leci tym kanałem wodnym? ( powiem szczerze, że ten plastikowo-aluminiowy nie wiem nawet jak się trzyma i co trzeba byłoby odkręcić ).
Ostatnio edytowane przez maras14 ; 16-08-2016 o 21:35
Jak to jest w końcu z tymi klapkami bo się już pogubiłem... mam 1.9jtdm (150KM) z 2005r jaki siedzi tam kolektor, plastikowy czy aluminiowy?
Jedni piszą że ten "nowy/poprawiony" jest gorszy od tego starego, pogubiłem się całkowicie :/
Ostatnio edytowane przez shorty1988 ; 17-08-2016 o 10:20