Napisał
micorl
U mnie na razie problem nie wyjaśnił się do końca...Wczoraj odebrałem ponownie Alfę od mechanika. Mechanik w tym czasie jak auto u niego było zareklamował dwumas w LUKu, ponieważ w nim upatrywał przyczynę wibracji. LUK ( a raczej Intercars) reklamację odrzucił odpisując, że z kołem jest wszystko ok. Mechanik się wkur.... i zamówił koło z Valeo. Po jego montażu jest wg moich i również jego odczuć zdecydowanie lepiej, ale od czasu do czasu te wibracje na 5 i 6 się pojawiają. Mechanik przyznał, że nie wie gdzie szukać przyczyny. Zabrałem auto od niego i pojechałem do czarodzieja od Alf kilkadziesiąt km ode mnie. Po jeździe próbnej II mechanik powiedział mi, że pierwszy raz spotyka się z taką sytuacją (mnie w tym momencie opadły ręce). Stwierdził, że te wibracje są podobne do ślizgającego się sprzęgła i z powodu tego, że wszystkie elementy są nowe uślizgiwanie i łapanie sprzęgła może powodować takie szarpanie, ale za chwilę dodał, że to chyba jednak nie to, bo auto wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika normalnie przyśpiesza. Ostatecznie zasugerował mi ponowne spuszczenie oleju ze skrzyni i przelanie go przez sitko, żeby sprawdzić czy nie ma w nim jakichś opiłków. Dzisiaj to zrobiłem. Olej jest czysty. Zalałem skrzynię już dla swojego świętego spokoju ponownie nowym (Motul Motyl Gear 75w85 - 2,7l) i jeżdżę dalej obserwując.