Panowie, ma ktoś możliwość sprawdzić co się kryje pod ZAR93900007107814?
Wiem że jest do tego osobny wątek, ale tam już dawno nikt z ludzi posiadających dostęp do "wiedzy tajemnej" się nie odzywa ;]
Panowie,
Brać czy nie brać?
Jutro jadę oglądać wygląda obiecująco, chociaż cena wysoka
http ://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-sport-plus-salon-pl-1750tbi-200km-alfa-romeo-auto-diug-slupsk-ID6yp5KR.html#65bb715d96
To najdroższa Alfa w PL aktualnie, z drugiej strony cena 14k ojro nie robi szału na zachodzie i są droższe. Najładniejszy kolor w alfie. Pakiet TI, najlepszy silnik TBi, całkiem fajny przebieg. Do boskości tego egzemplarza brakuje mi tylko szyberdachu
Przy tym roczniku i tym przebiegu może się pojawić konieczność wymiany paru elementów, ale to już właściciel Ci powie co zrobił, a czego jeszcze nie - poproś o wszystkie FV (po zakupie też), zdjęcia i inne rzeczy dokumentujące przebieg. Po 5 latach wymienia się rozrząd (i podobnym przebiegu), sprawdź grubość klocków i stan tarcz (te powinny dać radę jeszcze sporo).
Dwumasa może o sobie dawać znać. Poproś o to, żeby silnik był zimny kiedy przyjedziesz. Podczas odpalania sprawdź czy nie ma dziwnych drgań, po odpaleniu wyjdź i posłuchaj jak się zachowuje silnik schodzący z początkowych 1100 RPM do około 750. Zaraz potem wyłącz go i skup się czy czuć drgania. Jeśli są, a w raz z nimi ten charakterystyczny dźwięk, spróbuj jeszcze raz odpalić i zgasić trzymając sprzęgło. Jeśli nie ma dźwięku - możesz zbić cenę, mówiąc o zbliżających się problemach z kołem DM.
Resztę porad powinieneś znaleźć w temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html
Właścicielką auta byłaszefowa salonu Fiata ze Słupska....., wszystko robione na czas przynajmniej dokumenty tak sugerują, z ważniejszych rzeczy to rozrząd już był wymieniony przy 80k (ponoć padła pompa wody wtedy), a także prawy bok malowany
, ale elementy nie były demontowane do malowania (albo tak śruby zrobili na nowo), zero szpachli, mam fotki auta uszkodzonego przez kamyczki które rzekomo wyleciały z pod kół tira. Udało się zbić do 5 z przodu oraz dorzucili nową osłonę spodnią silnika.
Wróciłem 500 km do domu nią, idzie jak przecinak![]()