Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Moim zdaniem o wiele za bardzo zmęczone jak na taki przebieg.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Bravo 1.4 T-Jet

Domyślnie

Czy miał ktoś okazję oglądać 159 Tbi z Carserwisu w Warszawie ?

carserwis.pl/samochody-uzywane/alfa-romeo_159_33063
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-salon-polska-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-ID6ysnZR.html

Auto stoi już jakiś czas a z tym silnikiem i znaną historią powinno zejść na pniu. Myślicie że warto się nią zainteresować na poważnie za taką cenę ?

Auto
    Fiat Croma 1.9 JTD Automat

Domyślnie

W końcu zdecydowałem i nadszedł czas aby dołączyć do grona Alfoholików!

Poszukuję Brery. Warunki konieczne to silnik TBI oraz pełna faktura VAT.
    Na chwilę obecną tylko niedawno wymieniona w tym temacie czerwona brera z Tarnowa spełnia powyższe warunki.

Zastanawia mnie tylko czy cena aby nie za wysoka... W styczniu była oferta za 55k pln, ale tylko 50k przebiegu, skóry i również pełna historia.
    Pomimo wyższej ceny, to względnie wydawała się bardziej korzystna.

Tym bardziej, że udało mi się dowiedzieć, że ww czerwona brera ma sporo niedoskonałości lakierniczych, porysowane felgi i lekko wgnieciony przedni zderzak. Mechanicznie bez zarzutu.

Uważacie, że warto się skusić? 47k pln za auto z przebiegiem 142k? A może znacie jakiś inny egzemplarz tbi z FV?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał fnkdoc Zobacz post
    W końcu zdecydowałem i nadszedł czas aby dołączyć do grona Alfoholików!

Poszukuję Brery. Warunki konieczne to silnik TBI oraz pełna faktura VAT.
    Na chwilę obecną tylko niedawno wymieniona w tym temacie czerwona brera z Tarnowa spełnia powyższe warunki.

Zastanawia mnie tylko czy cena aby nie za wysoka... W styczniu była oferta za 55k pln, ale tylko 50k przebiegu, skóry i również pełna historia.
    Pomimo wyższej ceny, to względnie wydawała się bardziej korzystna.

Tym bardziej, że udało mi się dowiedzieć, że ww czerwona brera ma sporo niedoskonałości lakierniczych, porysowane felgi i lekko wgnieciony przedni zderzak. Mechanicznie bez zarzutu.

Uważacie, że warto się skusić? 47k pln za auto z przebiegiem 142k? A może znacie jakiś inny egzemplarz tbi z FV?
    przecież możesz jakiekolwiek auto używane kupić w leasing i odliczyć od podatku

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    przecież możesz jakiekolwiek auto używane kupić w leasing i odliczyć od podatku
    Odliczę od dochodowego, ale nie odliczę VAT'u

Auto
    ford mondeo

Domyślnie

Jestem z Tarnowa i oglądałem pobieżnie tą brere. To co mi się rzuciło w oczy tak jakieś dziwne zacieki i zaraz obok nich zmatowiony lakier jak by papierem ściernym (tylne prawe nadkole) swoją drogą myślałem że brery mają takie naklejki zabezpieczające na tylnych nadkolach. Kratka w grilu jest dorobiona z jakiejś siatki. środek wyglądał na zadbany, raczej nie było palone. Tarcze hamulcowe do wymiary albo do przetoczenia bo ranty były na nich straszne. Silnika nie odpaliłem bo był rozładowany akumulator. Pani która pokazywała mi ten samochód nie namawiała mnie na niego za bardzo co może wydawać się podejrzane

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał fnkdoc Zobacz post
    Odliczę od dochodowego, ale nie odliczę VAT'u
    Jeśli masz do wyboru Brerę za 50.000 zł na umowie K-S lub 50.000 zł netto na FVAT to ta pierwsza Brera będzie dla ciebie tańsza, bo od drugiej odliczysz tylko połowę VATu (wątpię, żebyś bawił się w pełne odliczanie i udowadnianie że nie używasz auta prywatnie). A na polskim rynku jest jakoś dziwnie tak, że do pełnej faktury VAT trzeba doliczyć właśnie kwotę VATu do ceny rynkowej auta.

Inna sprawa, że ograniczanie się tylko do aut z VATem jest ograniczenie niewielkiego rynku tylko do kilku (jednego?) egzemplarzy w całej Polsce.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jeśli masz do wyboru Brerę za 50.000 zł na umowie K-S lub 50.000 zł netto na FVAT to ta pierwsza Brera będzie dla ciebie tańsza, bo od drugiej odliczysz tylko połowę VATu (wątpię, żebyś bawił się w pełne odliczanie i udowadnianie że nie używasz auta prywatnie). A na polskim rynku jest jakoś dziwnie tak, że do pełnej faktury VAT trzeba doliczyć właśnie kwotę VATu do ceny rynkowej auta.

Inna sprawa, że ograniczanie się tylko do aut z VATem jest ograniczenie niewielkiego rynku tylko do kilku (jednego?) egzemplarzy w całej Polsce.
    Robimy lekki offtop, ale muszę zaznaczyć, że auto chcę wziąć w leasing. Przy aucie na umowie K-S, leasingodawca do ceny sprzedaży doliczy 23% vat'u. Wychodzi na to samo. W obu przypadkach odliczam 50% podatku od takiej samej kwoty.

Auto, które wspomniałem powyżej, kosztuje 38000 netto, 46900 brutto. Czyli po odliczeniu kosztuje mnie 42500. Aby auto na K-S wyszło mnie tyle co na FV23% musiało by kosztować 38k pln,

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Nie zauważyłem żeby auta z fv były droższe o 23% względem tych sprzedawanych bez faktury. Moja np była w cenie rynkowej z fv.

Drugi akapit to już niestety prawda, w przypadku takiego modelu jak 159 czy Brera, jak do tego dorzucić jeszcze tylko jeden silnik to dodatkowe kryterium fv może sprawić że po prostu nie ma czego kupić w Polsce.

Jest też podobno procedura leasingowania auta sprowadzonego przez zaufanego sprzedawcę ale to musiałbyś pytać tam gdzie leasing planujesz.

PS. Umowa sprzedaży, nie ma czegoś takiego jak umowa kupna sprzedaży w Polsce.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Bakus Zobacz post
    Czy miał ktoś okazję oglądać 159 Tbi z Carserwisu w Warszawie ?

carserwis.pl/samochody-uzywane/alfa-romeo_159_33063
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-salon-polska-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-ID6ysnZR.html

Auto stoi już jakiś czas a z tym silnikiem i znaną historią powinno zejść na pniu. Myślicie że warto się nią zainteresować na poważnie za taką cenę ?
    Taką cenę, czyli jaką? Tanio, czy drogo?