Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mito 1.4TB 155, Giulia 2.0TB 200 Super

Domyślnie

Cytat Napisał makaronek Zobacz post
    Powiedz mi, jaka jest różnica, kiedy startujesz ze świateł na mokrym, kiedy zbyt duży moment trafia na jedną oś, czy to jest FWD czy RWD? Zawsze zostaniesz z tyłu z dużo słabszymi quattro
    No jest, z napędem na przód stracisz przyczepność dużo łatwiej.

Co do niestabilności to mogę tylko mówić tylko o wersji 200 konnej i na wprost nie ma absolutnie żadnego problemu. z FWD mogę porównać jedynie z miciakiem 155konnym i on mieli w deszczu jak szalony a giulia po prostu jedzie.
    Co do napędu na 4 koła to się zgadzam że lepiej mieć niż nie mieć, ale nie wiem czy 200 koni to już taka moc przy której bym się nad tym zastanawiał w kontekście ruszania spod świateł.
    W kontekście bezpieczeństwa w deszczośniegu ogólnie już bardziej.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Trevor Zobacz post
    Co do napędu na 4 koła to się zgadzam że lepiej mieć niż nie mieć, ale nie wiem czy 200 koni to już taka moc przy której bym się nad tym zastanawiał w kontekście ruszania spod świateł.
    W kontekście bezpieczeństwa w deszczośniegu ogólnie już bardziej.
    Niby lepiej mieć, niż nie mieć, ale jednak to dodatkowa masa jest. Ja mam 300 koni na tył i na suchym nie istnieje problem braku trakcji, na mokrym trochę zamieli, ale bez większego wpływu na czas. Wszystko dzięki automatowi. Giulia Q przy 2 razy większej mocy jest tylko RWD i jakoś żyje, podobnie reszta super sedanów. Gdyby miało to pozytywny wpływ na performance, to na pewno by sie napęd na 4 koła znalazł w topowych wersjach.

Jak już, to własnie kwestie bezpieczeństwa i eksploatacji w trudnych warunkach.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Ale mówimy o dynamicznym codziennym użytkowaniu, a nie jeździe po torze (tam rzeczywiście każdy kg się liczy, ale też warunki inne)

Na suchym nie ma takiego znaczenia, bo przyczepności na kołach wystarczy, ale wystarczy trochę deszczu, mokra droga, żwirek, piasek, cokolwiek (nie wspominając o śniegu) i już jest kolosalna różnica między RWD/FWD a AWD. Automat nie ma tu nic do rzeczy, bo co on więcej może?
    No i trzeba pamiętać, że mówimy tu o 'trochę' szybszej jeździe, bo jakbyśmy jeździli spokojnie to tak naprawdę każdy napęd się sprawdzi i nie sprawi problemów.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Dokładniej to koledzy piszą o sprintach spod świateł

Tak z doświadczenia piszesz? bo ja tu widzę raczej powtarzanie mitów, jakoby na wszystkim poza równą i suchą nawierzchnią FWD jeździ lepiej, i to jeszcze "kolosalnie". A to FWD na mokrym/żwirku/piasku i tak dalej to jedzie jak po szynach? Problem dla RWD zaczyna się na śniegu/lodzie, i to wynika z sił, które działają przy przyspieszaniu w takim układzie napędowym.

I jak to automat nie ma tu nic do rzeczy? Zapewnia powtarzalne i optymalne starty, w przeciwieństwie do strzelania ze sprzęgła w manualu.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 31-07-2017 o 13:48
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Nie zrozumieliśmy się: napisałem FWD/RWD vs AWD. Czyli jedna ośka(obojętnie która) versus napęd na cztery. Czy przód, czy tył to i tak gorzej wypadnie niż 4x4 na gorszej nawierzchni.

Miałem RWD, potem AWD, i teraz FWD. Różnice dla mnie są 'widoczne' za każdym razem, natomiast moja żona nie zauważa ich w ogóle , chociaż teraz przy FWD częściej włącza jej się trakcja.

Najlepiej wspominam AWD (potem RWD za 'zwinność'), bo mogłem korzystać z całej mocy auta dużo częściej niż przy RWD i FWD, lubiłem to 'wgryzanie' się w asfalt na rondach, czy ostrych zakrętach.
    Niestety Ford nie oferował 4x4, więc jest FWD. Na mokrym to i na trójce potrafi boksować kołami, gdzie przy pozostałych autach nie miałem takiego problemu. Natomiast przy prędkościach +90km/h (czyli wyprzedzanie, autostrada) nie widzę żadnej różnicy, bo spokojnie można gaz do dechy i nie traci trakcji.

Chodziło mi o to, że czy automat, czy manual to i tak przy ruszaniu elektronika 'zdusi' jak będzie brakować przyczepności.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No jak, przecież ona nie ma tego niedobrego dla kierowcy Drive By Wire ???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Ale ma na 100% Lane Assist (asystent pasa), a ten widocznie był na tyle "zboczony", że nie odpuścił.
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 31-07-2017 o 18:56
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Rowerzysta Avatar b0rn20wn
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 2001

Domyślnie

Co do AWD to dobrą rzecz powiedział mi znajomy co ma subaru forestera turbo. Pod górę na śliskim owszem, jest lepiej, ale z góry hamuje się tak samo jak fwd. Stracisz trakcję to też masz sanie.
    Znajomy nie jeździ wcale powoli. Nie wiem jak agresywnie niektórzy tutaj jeżdżą, że fwd/rwd to zdecydowanie za mało.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No jak, przecież ona nie ma tego niedobrego dla kierowcy Drive By Wire ???
    Szczerze mówiąc to ręce opadają od tego ciągłego czytania o tym, że Infinity/Mazda/Kia/Hyundai jest lepszy od Giulii mimo, że te auta mają kompletnie inne cechy, kompletnie inaczej jeżdżą (jeśli w ogóle komuś udało się przejechać Kia V6), a wręcz przywołujesz ich marketingowy wizerunek, a nie faktyczne cechy.

Cytat Napisał b0rn20wn Zobacz post
    Co do AWD to dobrą rzecz powiedział mi znajomy co ma subaru forestera turbo. Pod górę na śliskim owszem, jest lepiej, ale z góry hamuje się tak samo jak fwd. Stracisz trakcję to też masz sanie.
    Tak, jest to oczywista prawda. Na śniegu 4x4 rwie jak głupie do przodu, a hamuje słabo jak każde inne. Do tego – jeśli mamy nadmiar mocy – to łatwo jest auto wprowadzić w czteronapędowy poślizg, który – dla laików – jest groźniejszy niż FWD. Ale myślę, że tą drugą wadę skutecznie niweluje ESP. Mi quattro od Audi jeździło się zimą całkiem przyjemnie, chociaż – paradoksalnie – mniej pewnie niż FWD 159, ale to może kwestia tego, że było to pierwsze spotkanie z 4x4 po latach przerwy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 31-07-2017 o 22:39