Zostawić EGR podłączony. Check będzie się świecił (niezgodność mas powietrza) ale bez trybu awaryjnego.
Zostawić EGR podłączony. Check będzie się świecił (niezgodność mas powietrza) ale bez trybu awaryjnego.
Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 12-10-2016 o 23:28
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Dzięki Jutro podłącze Egr i jakoś go tam przymocuję... DziękiDzisiaj już mam dosyć hehe najbardziej męczące było założenie paska alternatora z rozrządem dużo prościej poszło
![]()
MarcinDGR mam do Ciebie pytanie, do innych również, jestem na etapie rozkręcania głowicy w tej chwili w poszukiwaniu dwóch brakujących z kolektora klapek... Pozostałe dwie wywalam, cały mechanizm też, zostawiam sterowanie, niech sobie kręci jak chce, klapek nie będziePytanie tylko, czy lepiej porządnie zaspawać te otwory, czy jednak kupić gotowe zaślepki? Obydwa rozwiązania będą dobre? Pomińmy proszę spekulacje na temat tego jak się ktoś przykłada do spawania
Będzie to najlepsza możliwa robota, tylko czy to po jakimś czasie nie wywali dziury? Widziałem, że niektórzy gwintują otwór i wkręcają śrubę .... Czekam na Wasze opinie.
Szukam dalej tych dwóch klapek, jak już jestem tak daleko to sprawdzę od razu turbinę ...
P.S. Te klapki są żałosne, materiał gorszy niż w zabawkach dla dzieci, ponadto one są tylko do ośki zgrzane, to nie ma prawa długo działać ... kupujesz alfę z tym shitem i możesz klepsydrę odwracać![]()
Ja wyciągałem klapki i dziury zaślepiałem śrubami zamkowymi fi6 25mm i główkę szlifowałem na prostokąt,do tego śrube tą dawałem na mase Dirko i podkładki powiększane+ po dwie nakrętki skontrowane i na koniec jeszcze uszczelniałem masą dla 100% pewności.Nie odpadnie i nie odkręci się na pewno.W kanale mamy łepek śruby zaokrąglony wiec jest to duży plus a jak byś spawał to może kolektor się odkształcić
Nie wiem czemu ale moja po postoju teraz kręci długo na rozruszniku żeby odpalić tak jak by paliwo się cofało. Co może jej być?
dariojaydee ja gwintowałem i wkręcałem śrubki (kolektor plastikowy MM). Druga opcja to spawanie. Z gotowymi zaślepkami słyszałem że różnie, może strzelić kolektor (jak zła średnica). Dziury nic nie wywali, tam nie ma ciśnienia stu atmosfer ani wysokiej temperatury. Po prostu ma być szczelne i tyle.
Przy spawaniu ważne, żeby tylko zasmarkać dziurę a nie przegrzać kolektora, bo jeszcze dołożysz sobie planowanie do zrobienia.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Witam,
Nie potrafię dobrać kolektora ssącego do mojej ARkilka miesięcy temu poprzedni mechanik który wymieniał olej czyścił mi zawór EGR, ale przekręcił mi śruby i zarwał gwinty co powoduje rozszczelnianianie. Potrzebuje wymienić jedną część kolektora i chciałbym jakiś używany kupić. Z tym ,że jak patrzę na aledrogo to nie jestem do końca pewny co by pasowało ;(
maras14 chcesz powiedzieć że jak dasz dolną zaślepkę zamiast tej przy kolektorze to wtedy nieszczelność przy samym EGR nie będzie miała znaczenia? Możesz wytłumaczyć jakim cudem?No chyba że coś źle zrozumiałem.