Strona 137 z 152 PierwszyPierwszy ... 3787127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,361 do 1,370 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Zostawić EGR podłączony. Check będzie się świecił (niezgodność mas powietrza) ale bez trybu awaryjnego.
    Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 12-10-2016 o 23:28
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Dzięki Jutro podłącze Egr i jakoś go tam przymocuję... Dzięki Dzisiaj już mam dosyć hehe najbardziej męczące było założenie paska alternatora z rozrządem dużo prościej poszło

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR159 1.9 JTDM v16 150KM 2008

Domyślnie

MarcinDGR mam do Ciebie pytanie, do innych również, jestem na etapie rozkręcania głowicy w tej chwili w poszukiwaniu dwóch brakujących z kolektora klapek... Pozostałe dwie wywalam, cały mechanizm też, zostawiam sterowanie, niech sobie kręci jak chce, klapek nie będzie Pytanie tylko, czy lepiej porządnie zaspawać te otwory, czy jednak kupić gotowe zaślepki? Obydwa rozwiązania będą dobre? Pomińmy proszę spekulacje na temat tego jak się ktoś przykłada do spawania Będzie to najlepsza możliwa robota, tylko czy to po jakimś czasie nie wywali dziury? Widziałem, że niektórzy gwintują otwór i wkręcają śrubę .... Czekam na Wasze opinie.

Szukam dalej tych dwóch klapek, jak już jestem tak daleko to sprawdzę od razu turbinę ...

P.S. Te klapki są żałosne, materiał gorszy niż w zabawkach dla dzieci, ponadto one są tylko do ośki zgrzane, to nie ma prawa długo działać ... kupujesz alfę z tym shitem i możesz klepsydrę odwracać

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja wyciągałem klapki i dziury zaślepiałem śrubami zamkowymi fi6 25mm i główkę szlifowałem na prostokąt,do tego śrube tą dawałem na mase Dirko i podkładki powiększane+ po dwie nakrętki skontrowane i na koniec jeszcze uszczelniałem masą dla 100% pewności.Nie odpadnie i nie odkręci się na pewno.W kanale mamy łepek śruby zaokrąglony wiec jest to duży plus a jak byś spawał to może kolektor się odkształcić
    Nie wiem czemu ale moja po postoju teraz kręci długo na rozruszniku żeby odpalić tak jak by paliwo się cofało. Co może jej być?

Użytkownik Rowerzysta Avatar maras14
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Jeśli nie ma ich w głowicy, a turbo się nie rozjechało, to chyba gdzieś przeleciało fartem Jakie objawy po "zassaniu" klap?

Cytat Napisał dariojaydee Zobacz post
    MarcinDGR mam do Ciebie pytanie, do innych również, jestem na etapie rozkręcania głowicy w tej chwili w poszukiwaniu dwóch brakujących z kolektora klapek... Pozostałe dwie wywalam, cały mechanizm też, zostawiam sterowanie, niech sobie kręci jak chce, klapek nie będzie Pytanie tylko, czy lepiej porządnie zaspawać te otwory, czy jednak kupić gotowe zaślepki? Obydwa rozwiązania będą dobre? Pomińmy proszę spekulacje na temat tego jak się ktoś przykłada do spawania Będzie to najlepsza możliwa robota, tylko czy to po jakimś czasie nie wywali dziury? Widziałem, że niektórzy gwintują otwór i wkręcają śrubę .... Czekam na Wasze opinie.

Szukam dalej tych dwóch klapek, jak już jestem tak daleko to sprawdzę od razu turbinę ...

P.S. Te klapki są żałosne, materiał gorszy niż w zabawkach dla dzieci, ponadto one są tylko do ośki zgrzane, to nie ma prawa długo działać ... kupujesz alfę z tym shitem i możesz klepsydrę odwracać

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

dariojaydee ja gwintowałem i wkręcałem śrubki (kolektor plastikowy MM). Druga opcja to spawanie. Z gotowymi zaślepkami słyszałem że różnie, może strzelić kolektor (jak zła średnica). Dziury nic nie wywali, tam nie ma ciśnienia stu atmosfer ani wysokiej temperatury. Po prostu ma być szczelne i tyle.
    Przy spawaniu ważne, żeby tylko zasmarkać dziurę a nie przegrzać kolektora, bo jeszcze dołożysz sobie planowanie do zrobienia.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Auto
    AR 159 1.9 JTDM, 150 KM, Qtronic, progression

Domyślnie

Witam,

Nie potrafię dobrać kolektora ssącego do mojej AR kilka miesięcy temu poprzedni mechanik który wymieniał olej czyścił mi zawór EGR, ale przekręcił mi śruby i zarwał gwinty co powoduje rozszczelnianianie. Potrzebuje wymienić jedną część kolektora i chciałbym jakiś używany kupić. Z tym ,że jak patrzę na aledrogo to nie jestem do końca pewny co by pasowało ;(

Użytkownik Rowerzysta Avatar maras14
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Ale kolego, jeśli masz zerwane gwinty, to można przegwintowac na większą śrubę (bodajże pod klucz 13) i będzie szczelnie. Jak dalej się sknoci to też jest fix - zaslepic egr full zaslepka od dołu i wtedy gora nie musi być szczelna

Cytat Napisał mlynar911 Zobacz post
    Witam,

Nie potrafię dobrać kolektora ssącego do mojej AR kilka miesięcy temu poprzedni mechanik który wymieniał olej czyścił mi zawór EGR, ale przekręcił mi śruby i zarwał gwinty co powoduje rozszczelnianianie. Potrzebuje wymienić jedną część kolektora i chciałbym jakiś używany kupić. Z tym ,że jak patrzę na aledrogo to nie jestem do końca pewny co by pasowało ;(

Auto
    AR 159 1.9 JTDM, 150 KM, Qtronic, progression

Domyślnie

Cytat Napisał maras14 Zobacz post
    Ale kolego, jeśli masz zerwane gwinty, to można przegwintowac na większą śrubę (bodajże pod klucz 13) i będzie szczelnie. Jak dalej się sknoci to też jest fix - zaslepic egr full zaslepka od dołu i wtedy gora nie musi być szczelna
    A ,żeby to było takie łatwe niestety tak są wyrobione ,ze przegwintowanie nic nie da. Autko u Pana Kotowicza stoi ;/

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

maras14 chcesz powiedzieć że jak dasz dolną zaślepkę zamiast tej przy kolektorze to wtedy nieszczelność przy samym EGR nie będzie miała znaczenia? Możesz wytłumaczyć jakim cudem?No chyba że coś źle zrozumiałem.