Strona 139 z 207 PierwszyPierwszy ... 3989129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,381 do 1,390 z 2065

Temat: Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - nie widzę aby było gorzej, TRa jest na razie w górnej granicy dla starych aut.
    - po renowacji głowicy chyba musi być dotarcie.
    - nie czas na testy, chyba że tylko statyczne.
    wiesz pisałeś kiedyś odnośnie TRA że granica dla aut używanych to Twoim zdaniem jakieś 20.000us, a ja mam troche duże, ale jeśli jest dobrze to niech jest, Twoje zdanie się TU liczy
    a po renowacji głowicy rzadnego dotacia nie ma, tylko jakieś 100km spokojnej jazdy, a jeśli chodzi o dotarcie po zdemontowaniu głowicy to szlif zaworów, był zrobiony

do końca nie kumam, że nie czas na testy, odczekać unormowanie się po zdjęciu głowicy?? hmmm

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Siedzę całą noc nad tym jak ustawic te porty bo nie moge nijak połączyć się z ecu (156 1,8ts m1.5.5) Poniżej linki jak mam obecnie poustawiane
    http://img96.imageshack.us/f/27592401.png/

oraz http://img198.imageshack.us/f/ftdi.png/

czy mam zrobic to co mi ftdi wskazuje czy raczej nie jest to konieczne??

system xp professional serice pack 2 po świezutkim dzisiejszym reinstalu.
    Kabel niebieski od viakena oraz zainstalowane sterowniki z płyty od viakena

Nie jestem komputerowcem i średnio znam się na takich programach i ustawieniach
    Więc pytam czy mam to dobrze ustawione??
    Ewentualnie co mam zmienić w ustawieniach, co zainstalować a co odinstalować??
    Z avastem nie ma problemu moge odinstalować na czas łączenia się jeżeli nie wystarcza samo wstrzymanie ochrony dostępowej
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- odłaczyć interfejs VAG KKL, uruchomić FTclean, podłączyć interfejs.
    - w tym momencie powinien zarządać płyty ze sterownikami.
    - jeśli sterowniki wgrają sie poprawnie to ustawić COM 4, 256 oraz 1 msek.
    - teraz spróbować się podłączyć do auta ale za pomoca Unidiaga, on w transmisji jest bardziej stabilny.
    - w diagnostyce auta nie stosujemy Unidiaga, ma zbyt wiele błędów.
    - jeśli nie uda sie podłączenie , to spróbować ze swoim laptopem na innym aucie.

@marcinq24
    - człowiek się cały czas uczy, tylko w ASO nie stosują tej metody.
    - obecnie uważam że dla starych aut ( przebieg > 100 Kkm ) wartości około 50.000 us są w normie.
    - nie można z jednego parametru wyciągać wnioski co do stanu technicznego całego auta.
    - metoda identyfikacji powinna być następująca:
    jak auto dobrze pali, ma skład mieszanki na rurze wydechowej poprawny to wtedy mierzymy TRA , FRA, injtime, sonde lambda, wielkość przepływu powietrza na biegu jałowym i przyjmujemy to za normę dla samochodu o aktualnym przebiegu.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Gregory 156
    Mieszka w
    Przyszowa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS 155KM 32301 2000r

Domyślnie

Witam! Zrobiłem test sondy lambda i jeśli ktoś może to niech mi powie, czy dobrze ona działa czy kupić nową Z góry dziękuje

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

to cieszy że ktoś ma jeszcze chęci do nauki.
    - tutaj nie ma co główkować, od tego są procedury aby je stosować, ktoś nad tym siedział, testował, zmieniał i na końcu zlecił do wykonania, stosowania.
    - podaję jeszcze raz schemat diagnostyki:

1. zapis poprzednich błędów.
    2. zerowanie parametrów adapatacyjnych z ECU, sprawdzenie czy zostało dobrze wykonane kasowanie parametrów adapatacyjnych !!.
    3. diagnostyka aktywna czujników.
    4. odczyt błedów, ewentualne kasowanie.
    5. uruchomic silnik, bieg jałowy i pomiar parametrów silnika.
    6. TRA, FRA lambda regulation row 1, injection time lub temperatura silnika.
    zwykle zmiana tych parametrów pojawia się po czasie 10- 12 minut, w tym czasie można przełączać się na pomiar innych parametrów.
    7. lambda sensor pre-cat, lambda sensor pre-cat status, obroty silnika w wyższej rozdzielczości, temperatura silnika.
    8. temperatura silnika, advance angle, throttle valve angle, injection time.
    9. po osiagnięciu przez silnik temperatury ponad 80 st C, wykonuję pomiar air flow, air flow voltage, obroty silnika ( ale nie w wyższej rozdzielczości !!!!! ) , injection time.
    -- jest to pomiar do odcięcia, czyli nalezy dość ostro dodać gazu.
    - zalecane jest logowanie parametrów, mamy wtedy podstawę do dyskusji, ponieważ logi mozna skalować, zrzuty, obrazki raczej nie.
    - można i należy pytać , jeśli się czegoś nie rozumie ale wcześniej warto doczytać i popróbować samemu jak do tego dojść.

Udało mi śie połączyć z AD
    Próbowałem trzymać siętej kolejności j/w ale:
    1-
    2. Zerowanie...?? Chodzi o zakładkę ACTUATORS i dalej reset self adaptation?? I jak sprawdzić czy dobrze jest zrobione??
    3. Diagnostyka aktywna...?? Cdodzi o test czujników zaworót itd na właczonym zapłonie??
    4-
    5-
    6. Co to jest do diabła TRA i FRA?? Nie mogę nijak znaleźć tych parametrów na liście. resztę znalazłem
    7-
    8-
    9-
    Zacząłem tez instalowac i łaczyć się z FES261 i KWp2000 ale już mi się nie chce iśc do auta dzisiaj

W AD takie coś mi wyszło?? Sorki jak coś popierdzieliłem ale nie jestem komputerowcem ani diagnostą wiec mam troche ograniczona wiedzę w tym temacie

http://img266.imageshack.us/f/69824141.png/

Pożniej zmieniłem na lambda sensor status to mi wyskakiwał wykres i napis z boku ze RICH....OPEN i dalej nie wiem bo mnie rozłaczało i nie zrobiłem screenu.
    Ta pulsacja to na wykresach do ostro gaz do odciecia
    Ale Rozrabia
    Blue cosmo

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@czesany
    - brawo , witamy w klubie diagnostów.
    - ale mała uwaga do zrzutu tego obrazka.
    - obrazek z twoim pulpitem ( mam ładniejszy pulpit !!) to ma wymiar 1280x800, sam mały obrazek ma 520x400.
    -sam zobacz ile tracimy informacji.
    - w mojej przeglądarce przy takim ustawieniu nie działa zoom, i nic nie widać., szkoda.
    - teraz odpowiedzi:

2. Zerowanie...?? Chodzi o zakładkę ACTUATORS i dalej reset self adaptation?? I jak sprawdzić czy dobrze jest zrobione?? --> pomiar po zerowaniu wartości FRA i TRA, powinno być 1, 0.
    3. Diagnostyka aktywna...?? Cdodzi o test czujników zaworót itd na właczonym zapłonie?? --> test czujników robimy na włączonym zapłonie bez uruchamiania silnika.

6. Co to jest do diabła TRA i FRA?? Nie mogę nijak znaleźć tych parametrów na liście. resztę znalazłem --> to chyba jedyne parametry opisujące stan techniczny silnika, tak jak to widzi ECU auta.

- FRA to parametr multiplikatywny, wartość jego jest zbierana podczas jazdy ( czyli jak obroty > obrotów biegu jałowego)
    - TRA to parametr addytywny, wartość jego jest zbierana podczas biegu jałowego pod jednym warunkiem, że po resecie, odczekaniu 90 sekund , uruchomieniu silnika nie był nacisnięty pedał gazu !!
    - jeszcze tylko ostatnia uwaga, jak już uruchomisz FES-a to nie wrzucaj tutaj jego zrzutów, to jest temat Alfadiaga.
    - inaczej zrobi się bałagan.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

TRA - addition factor row..
    FRA - multiplication factor row. currents..

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

- FRA to parametr multiplikatywny, wartość jego jest zbierana podczas jazdy ( czyli jak obroty > obrotów biegu jałowego)
    - TRA to parametr addytywny, wartość jego jest zbierana podczas biegu jałowego pod jednym warunkiem, że po resecie, odczekaniu 90 sekund , uruchomieniu silnika nie był nacisnięty pedał gazu !!
    - jeszcze tylko ostatnia uwaga, jak już uruchomisz FES-a to nie wrzucaj tutaj jego zrzutów, to jest temat Alfadiaga.
    - inaczej zrobi się bałagan.
    Wiem wiem. Nie będe robił zamieszania innym programem bo juz zdążyłem ten temat przeczytac od początku do końca i wiadomo co w nim jest...
    Co do FRA to mam się przejechać autem zeby zrobic mu obciązenie czy wystraczy rózne odbiornika włączyć?? czy wystarczy tylko pełen gaz do odcięcia??
    Ale Rozrabia
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

czesany
    dobra rada dla Ciebie, jesli zaczynasz co kolwiek, to powiem Ci tak, choć pewnie byś się uśmiał ale zacznij od 1 strony i czytaj pokolei, szczerze na początku wyłapywałem ale strasznie mi się mieszało, więc kilka wieczorów i doszedłem do końca więs więcej kojarze choć od diagnostyki nie jestem specem ale dobrze wiedzieć jak co ma wyglądać kiedy się robi dany pomiar jakie dane musi zawierać jeśli sprawdzasz i oceniasz dany czujnik, spoko jakiś czas a zobaczysz że jest spoko trochę poczytać a później zrozumieć

ja sobie jakoś to tak poukładałem:

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- o kurka wodna nareszcie jest instrukcja.
    - a zawór przewietrzania oparów paliwa i jego iglica jest przykręcony do kolektora ssącego od strony grodzi silnika po prawej stronie.
    - pełnia szczęscia będzie jak jakiś użytkownik z "nowym" autem porobi testy swojego silnika i opublikuje dane z tych testów.