Też miałem 156 2.4 z modem na 206KM i porównując do 159 z 2.4 mogę dokładnie potwierdzić twoje słowa... na początku 159 vs 156 nie jedzie
Nt spalania również potwierdzam Twoje słowa![]()
Też miałem 156 2.4 z modem na 206KM i porównując do 159 z 2.4 mogę dokładnie potwierdzić twoje słowa... na początku 159 vs 156 nie jedzie
Nt spalania również potwierdzam Twoje słowa![]()
Yogi, poczekaj, zaraz ci się zgłoszą tacy, co im 2.4 pali w mieście7l/100 , tutaj takich nie brakuje![]()
No to jeśli przy prędkościach 90-120 masz spalanie powyżej 8 litrów to coś jest nie tak, albo czegos nie mowisz.
Ja przy takich predkosciach nie mam nawet 7... możesz się zarzekać, że plotę głupoty ale tak właśnie jest.
Mówię oczywiście o przypadku, że jadę trasę całą 90-120km/h... nie jakies gory tylko normalna nizinno-wyzynna trasa![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Na którym biegu jedziesz 90kmh?
Ja jadę przy tej prędkości na 5 biegu... 6 się "nie da" bo to już masakra dla układu napędowego jest... no chyba, że z górki.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
wychodzi z tego, że spalanie w 2,4 jest zbliżone do tbi, u mnie na autosradzie przy tempomacie na 140 pokazuje 9,5-10, jazda po normalnych drogach predkosciami 80-120 wychodzi gdzies w okolicy 8,5 litra. Latem w mieście sredniej wielkości (w miare plynna jazda) schodzilo mi do 11, zimą trzeba liczyc 13 litrow i więcej![]()
Miasto u mnie mimo wszystko pochłania jakiś litr mniej niż u Ciebie w TBi, w trasie 2.4 również wypada jednak lepiej. To co podajesz, czyli autostrada i tempomat na 140 - wychodzi mi 8,6 -9,0. Trasa 80-120 spala mi 7,5. Dzis gdy "troche" goniłem, to wyszlo mi w trasie 8,0, ale predkosci od 80- 1XX (szybko) i duzy ruch na drogach, sporo ciezarowek, wiec to tez wymuszalo ostrzejsze przyspieszania, hamowania itd. Ogolnie dzis jazda nie byla plynna.
Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 20-11-2014 o 23:26 Powód: literówka
10 to pokazuje przy 170-180, a jazda po płaskim 80-120 pokazuje bliżej 6.5-7.5 więc od tbi będzie ok 1-3 litry mniej zależnie od stylu jazdy.
Choć tu też mnie zastanawia dość niskie Twoje spalanie tbi. Kolega ma tbi w Spider'ze i zawsze narzeka na spalanie ok 17l/100wiem że ma ciężką nogę i wolno nie jeździ, ale żeby aż taka różnica?
Nie twierdze, że tbi nie jest w stanie zjeśc 17l/100km, wartości spalania które podałem dotyczą określonych prędkości. tbi, zreszą jak każdy downsizingowy wynalazek jest bardzo czuły na styl jazdy. I tu jest niepodważalna zaleta dizla, który ma znacznie większą tolerancję na ciężkie nogi![]()