Strona 139 z 142 PierwszyPierwszy ... 3989129130131132133134135136137138139140141142 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,381 do 1,390 z 1417

Temat: Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Wrzuc w tlumacza.

Ostatnia grafika tlumaczy ze kierunek profilu jest obojetny bo w obie strony odprowadzanie wody dziala tak samo.

Najwidoczniej duzo ludzi mialo z tym problem dlatego powstala ta strona [emoji14]

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał Złoty Zobacz post
    To w linku, który podałeś, to dla mnie czarna magia [emoji16]
    Z niemieckiego jestem ciemny jak but.
    Ale z ostatniej grafiki wywnioskowałem, że mam rację.

Zresztą mam dokładnie te opony - rainsport 3

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
    Ja szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale rysunek z załączonego artykułu rzeczywiście obrazuje problem, który zasygnalizowałeś. Jutro podejdę do garażu i zrobię zdjęcia opon - też mam założony ten model.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Z tzw “jodlami” jest problem w samochodach z wielowachaczem. Podobno bardzo czesto dochodzi do zabkowania tych opon.
    Ja na opony typu II// nigdy nie narzekalem i chyba nie bede.. Sessanty jak i rainsporty bardzo dobrze prowadza sie na mokrej nawierzchni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Rainsporty brałem właśnie z tego powodu, żeby dobrze trzymały ma mokrym. I o ile na mokrym, trzymają jak szalone, to na głębszej wodzie, czy kałużach jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Jeśli chodzi o opony tego typu:

Cytat Napisał alcapone154 Zobacz post
    Ostatnia grafika tlumaczy ze kierunek profilu jest obojetny bo w obie strony odprowadzanie wody dziala tak samo.
    Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale znam trochę prawa fizyki i to nie jest tak, że kierunek niema znaczenia. Wszędzie gdzie opisywane jest działanie opon na deszczu jest zaznaczone, że aby opona nie wpadała w aquaplaning, to powinna mieć odprowadzenie wody na zewnątrz opony. Natomiast rainsporty założone na prawą stronę wciągają ją do środka opony, gdzie nawet owe kanały odprowadzające są "zaślepione"... to gdzie ta woda ma się podziać? Logika podpowiada że "podnosi" oponę żeby się wydostać.

Najwidoczniej duzo ludzi mialo z tym problem dlatego powstala ta strona Wybór opon letnich. Prosze o opinie
    Albo robienie ludziom wody z mózgu, żeby towar się sprzedał. Coś na zasadzie leku homeopatycznego

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Porownanie to dziala w dwie strony. Albo wierzysz w twarde dane, badania i to wszystko na czym bazuje nasza cywilizacja albo szukasz wszwdzie dziury w calym wierzysz w homeopatie, ze szczepionki sa zle, a ziemia jest plaska...

Ja wybieram zapewnienie producenta i twarde dane testow.
    Ostatnio edytowane przez alcapone154 ; 04-10-2017 o 18:43

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Złoty Zobacz post
    Może już to było gdzieś wcześniej w tym temacie, ale nie chce mi się szczerze mówiąc przeszukiwać 138 stron tematu. Zastanawia mnie sens istnienia opon asymetrycznych. Zachwalane przez świat motoryzacyjny jako nadające się i na mokrą i na suchą nawierzchnię. I pewno jest w tym sporo racji.
    Przeważnie jest to opona, która wewnątrz posiada bieżnik taki, aby trzymał dobrze na suchym, a na zewnętrznej stronie pół-v, żeby wyrzucać wodę na zewnątrz eliminując aquaplaning. I to jest dobra koncepcja, gdyby takie opony były produkowane jako lewe i prawe. Ale są to opony tylko lewe, a na prawą stronę montujemy je "odwrotnie" . Znaczy, że rowki, które miały nam wyrzucać wodę na zewnątrz, wciągają nam ją pod oponę.

Z tego wniosek, że ma mokrym w prawo skręcamy i jesteśmy jak przyklejeni, a w lewo trzeba uważać.

Heh, kiedyś też mnie to bardzo intrygowało, ale dla mnie to po prostu ten sam poziom odprowadzania wody co w bieżnikach symetrycznych - tam też wydaje się, że nie jest to zgodne z logiką. Idąc tym tropem, wyprodukowano bieżnik kierunkowy, który miał być najlepszy na deszcz, a potem okazało się, że jednak nie jest najlepszy. Ciekawe ile lat potrzebują inżynierowie, by dojść do takich rezultatów w tak prostej materii, gdzie wszystkie obliczenia wykonuje przecież komputer.

Ja akurat liczyłem na inny zysk z asymetrycznego bieżnika, a mianowicie wzmocnienie zewnętrznej ścianki(nie wiem, czy jest faktycznie) i że bieżnik po zewnętrznej może być bardziej masywny, czyli mieć wzdłużne pasy do stabilizacji poprzecznej opony w zakręcie. Tak kiedyś były reklamowane asymetryczne opony, a nie że dobrze odprowadzają wodę. Generalnie pic na wodę fotomontaż. W tej materii wynaleziono widocznie już wszystko dawno temu i tyle, a marketingowcy dwoją się i troją, aby udało się coś nowego wprowadzić, co odróżni ich produkt od konkurencji.

PS. Zawsze można poszukać opon asymetrycznych i kierunkowych jednocześnie(inne opony na prawą i lewą stronę), tylko nie wiem czy są dostępne ot tak w dystrybucji.
    Ostatnio edytowane przez JacekK ; 04-10-2017 o 21:17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Nie wchodziłbym na tematy związane z naszą cywilizacja i na czym bazuje...długa i trudna dyskusja Ale mam też twarde dane i badania działania leków homeopatycznych jak i również choćby ekologi samochodów elektrycznych

A zapewnieniom producenta to już w ogóle nie wierze... nikt Ci nie powie, że produkuje nic nie warte gówno

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Jeśli dobrze zrozumiałem, to w oponach zamontowanych po prawej stronie woda z "jodełki" jest odprowadzana do wzdłużnych szerokich rowków odprowadzających najwięcej wody. Pamiętajmy, że opona styka się z nawierzchnią tylko fragmentem długości bieżnika, dlatego to "zamknięcie" kanału nie musi mieć aż tak dużego wpływu. Tzn. gdyby powodowało to poprawę trakcji, to jestem pewien, że jodełka byłaby docięta do rowków wzdłużnych.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Twoje wnioski sá błędne opona nie styka się z powierzchniá na całości tego wzoru.
    Zawsze będzie odpływ, jak nie do środka opony to na zewnątrz.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Warszawa