Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Honk
    Mieszka w
    W-wa / B-B
    Auto
    była 147 1.9 jtdm TI, jest 159 2.4 jtdm Q-Tr

Domyślnie

Witojcie!
    Poszukuję od jakiegoś czasu Alfy 159 w automacie najlepiej z 2.4 jtdm 200km, ale ewentualnie zdrową sztuką z 1.9 jtdm 16V 150km bym nie pogardził. Problem tylko jest taki, że zależy mi na bogatym stosunkowo wyposażeniu i na przykład chciałbym mieć elektryczne stołki z pamięcią, które w tych autach są stosunkowo rzadkie..
    Niemniej jednak - ktoś, coś słyszał lub widział?
    Przy okazji - czy ktoś kojarzy ten egzemplarz - otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-ti-sw-automat-ID6yF3Ub.html#cf3154727c
    Przejrzałem ostatnie 2 miesiące tego wątku i nic nie znalazłem o niej o dziwo..

Użytkownik Rowerzysta Avatar Pawel_Gtv
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Auto
    159 SW Ti

Domyślnie

Idzie wiosna i w związku z tym ponownie rozpoczynam poszukiwania Brery. W zeszłym roku niestety nie udało sie znaleźć niczego konkretnego, a że przez zupełny przypadek, wracając z wczasów, natknąłem sie na 159 TI SW z zaskakująco niskim przebiegiem, więc go kupiłem, mimo że nie bardzo potrzebuję kombiaka. Nigdy natomiast nie zrezygnowałem z Brery więc mam pytanie do kolegów - czy jest tu jakiś posiadacz Brery chetny, z różnych przyczyn (np powiększenia rodziny itp), do zamiany na moją 159 TI? Dodam, że pod maską siedzi 1,9 JTD 16v a aktualny przebieg to: 78000 ! Więc prawdziwa okazja

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0jtdM

Domyślnie

Mam pytanie ogólne w kwestii kupna sprowadzonego samochodu. 90% aut sprowadzonych posiada opis w stylu:
    "Auto opłacone i przygotowane do rejestracji.
    Koszt rejestracji 256 zł
    Kupujący zwolniony z opłaty skarbowej.
    Wystawiam Fakturę VAT-23%.
    Autem można spokojnie wracać do domu."
    Jednak interesuje mnie jak to ma się do rzeczywistości, jakie handlarze stosują "sztuczki" ?

Użytkownik Świeżak Avatar rawiak
    Mieszka w
    ERW
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_95 Zobacz post
    Mam pytanie ogólne w kwestii kupna sprowadzonego samochodu. 90% aut sprowadzonych posiada opis w stylu:
    "Auto opłacone i przygotowane do rejestracji.
    Koszt rejestracji 256 zł
    Kupujący zwolniony z opłaty skarbowej.
    Wystawiam Fakturę VAT-23%.
    Autem można spokojnie wracać do domu."
    Jednak interesuje mnie jak to ma się do rzeczywistości, jakie handlarze stosują "sztuczki" ?

Aby autem wracać na koła do domu,to musi być ono zarejestrowane w PL, czyli mieć polskie tablice rejestracyjne oraz wykupione OC.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nie musi mieć polskich tablic może mieć zagraniczne byle ważne z tym, ze żaden normalny Niemiec czy Włoch nie sprzeda auta Polakowi ze swoimi tablicami i ubezpieczeniem dlatego sporo aut ma niemieckie tablice wyjazdowe z tym, ze warto zwrócić uwagę na date wybita na tablicach bo większość aut od handlarzy te tablice ma już nieważne.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Większość aut dzisiaj ma podrabiane tablice niemieckie zgodne z ostatnimi tablicami w briefie. Jazda na takich tablicach jest dyskusyjna.

Użytkownik Świeżak Avatar jarek845693
    Mieszka w
    GLIWICE
    Auto
    AR 159 1.9JTD 8V 2007r.

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Większość aut dzisiaj ma podrabiane tablice niemieckie zgodne z ostatnimi tablicami w briefie. Jazda na takich tablicach jest dyskusyjna.
    Jak kupiłem auto w Poznaniu to wracałem do Gliwic z tablicami z holenderskim z kartonu które założyli w komisie.Nawet mogłem sobie sam numery wybrać hahahaha

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar rawiak
    Mieszka w
    ERW
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Nie musi mieć polskich tablic może mieć zagraniczne byle ważne z tym, ze żaden normalny Niemiec czy Włoch nie sprzeda auta Polakowi ze swoimi tablicami i ubezpieczeniem dlatego sporo aut ma niemieckie tablice wyjazdowe z tym, ze warto zwrócić uwagę na date wybita na tablicach bo większość aut od handlarzy te tablice ma już nieważne.

Zapomniałem o tych żółtych i czerwonych. Po zakończeniu ich ważności kłania się art 94§2KW w zw z art 71 prd.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0jtdM

Domyślnie

Cytat Napisał jarek845693 Zobacz post
    Jak kupiłem auto w Poznaniu to wracałem do Gliwic z tablicami z holenderskim z kartonu które założyli w komisie.Nawet mogłem sobie sam numery wybrać hahahaha

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
    Czyli jazda na ryzyko ? Jak Cię policja zatrzyma to mandat + powrót na lawecie ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_95 Zobacz post
    Czyli jazda na ryzyko ? Jak Cię policja zatrzyma to mandat + powrót na lawecie ?
    Taak! No risk, no fun!

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Moim zdaniem jest nielegalna. Nie widzę merytorycznych argumentów za legalnością, poza ułatwieniem życia kupującym. Tak samo nielegalna jest jazda na polskich tablicach zrobionych w stodole, o numerach zgodnych z tymi w DR, ale bez naklejki legalizacyjnej.