Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 179

Temat: Pare technicznych pytań przed zakupem 155 Silverstone

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    omron, a czym 75 tak wyprzedza 155?
    RWD, rozłożenia masy, zmniejszenie masy nieresorowanej, szpera, niezawodne benzyny, alu teesy. Ogólnie samochód z jajami.

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Awaryjność 75 jest dużo dużo wieksza niż 155
    No niestety. I szkoda, że FIAT nie poszedł śladami BMW i nie popracował nad tym. Poszedł po taniości i zrobił z marki słynącej z odważnych pomysłów klon temperówy. A tak się na tym forum ludzie podniecają, że wszystkie VAG-i wyglądają tak samo. Trochę obiektywizmu do cholery

Wątpię żeby ktoś robił generalny remont 155 żeby jeździć nią na co dzień po dziurach i soli. Ewentualnie ktoś taki nie ma bladego pojęcia ile to kosztuje kasy czasu i nerwów. Moim skromnym zdaniem bardziej sensowne jest pchanie kasy w 75.
    Owszem, fajnie się jeździ 155 z 16V no ale też nie ma się co jakoś specjalnie podniecać tym modelem. Auto budżetowe jak wiele innych. Jestem pewien, że gdyby używane 155 były cenie trójek to byśmy teraz na tym forum nie pisali

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    155 była tanim przedłużeniem istnienia ALFY Romeo
    Nie sposób się z tym nie zgodzić.
    A samochód może i mniej awaryjny w wersji 8 i 12V niż 75 ale jakim kosztem! Zresztą sam FIAT też się chyba w końcu ogarnął skoro piszecie że ma być premiera jakiegoś kosmicznego RWD za moment. Także lecę do sklepu po browary i orzeszki, siadam przed kompem i czekam na nowości z niecierpliwością

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    I szkoda, że FIAT nie poszedł śladami BMW i nie popracował nad tym. Poszedł po taniości i zrobił z marki słynącej z odważnych pomysłów klon temperówy. A tak się na tym forum ludzie podniecają, że wszystkie VAG-i wyglądają tak samo. Trochę obiektywizmu do cholery

Wątpię żeby ktoś robił generalny remont 155 żeby jeździć nią na co dzień po dziurach i soli. Ewentualnie ktoś taki nie ma bladego pojęcia ile to kosztuje kasy czasu i nerwów. Moim skromnym zdaniem bardziej sensowne jest pchanie kasy w 75.
    Owszem, fajnie się jeździ 155 z 16V no ale też nie ma się co jakoś specjalnie podniecać tym modelem. Auto budżetowe jak wiele innych. Jestem pewien, że gdyby używane 155 były cenie trójek to byśmy teraz na tym forum nie pisali
    Nie możesz zrozumieć że 155 była produkowana po bardzo kosztownym modelu 75 która majac takie ohy i ahy które napisałeś mało kto kupował ten model w tamtych czasach za to 155 przy tylu wadach przedniego napedu, zawieszenia fiata i podobizny tempry sprzedawała się dośc dobrze gdy wszyscy czekali na zupełnie nowy Model 156.
    Przestań jęczeć o BMW to inna historia i pozycja na rynku i bogatszy rynek swoich produktów. Alfa Romeo to nie super auto ale jest w miare tanie i nie jest wiele gorsze od innych samochodów i nie jeżdzi tego tabuny więc jest nietuzinkowe na które nasz niezbyt bogaty naród stać, nie trzeba brać kredytu czy się zapozyczać w rodzinie żeby kupić golfa czy bmkę

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Marcin@romeo
    Mieszka w
    zielonka kolo Warszawy
    Auto
    Stelvio q4 280ps

Domyślnie

Ja jeżdżąc 155 nie odczuwam ze auto posiadając Fwd źle się prowadzi oczywiście 75 nie jeździłem ale kurde świetnie się 155 prowadzi nie mówiąc ze ludzie się oglądają za kredensem oczywiście zadbanym .

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Wiecie że Alfa 75 była sprzedawana po kosztach i na każdej sztuce Fiat tracił. Im więcej jej produkowano, tym więcej strat firma odnotowywała. Co do jakości wykonania, to 75 według mnie jest lepiej zrobiona od 155, bo produkowana na północy , a nie na południu Włoch. Kto się interesuje to wie o co chodzi . Model 75 dobitnie pokazuje że już w latach 80 tych kreatywność i odmienność produkcji doprowadzała firmy do upadku. Macie przykład Saaba. Auta miały swój styl jak Alfa i Saab już raczej z produkcją nie ruszy. Co do sprzedaży 75 to powstało ich ponad 380 tysięcy, w porównaniu do 199 modelu 155...

Użytkownik Świeżak Avatar Si3b0
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    4C & Alpine A110 & Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Nie wiem o co Wy sie kłócicie, porównujecie Alfe do BMW, jaki to ma sens? Forum jest o Alfach, i ktoś tu wypisuje, że ma lepszą czy gorszą. Czy to busso, czy 8 zaworowy Twin spark, czy pancerny JTDm, liczy sie chyba to ze jezdzimy autami nietuzinkowymi, których duszę poczują Ci którzy są do tego stworzeni. Piszeciegłupoty, że Silverstone nie jest niczym specjalnym, wg mnie sam fakt, że jest ich tylko 2500, z czego może zostało MAX 1000, tworzy wokół nich fajną otoczkę dla pasjonatów marki ;> Nie ma co się kłócić, czekajcie na zdjęcia, będzie grubo bo budżet na remont jest prawie dziesięciokrotnie większy od kwoty zakupu

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Odnoszę wrażenie Andrzeju, że mamy takie samo zdanie na temat 155. 8 i 12V jest nie do pobicia jeśli chodzi o stosunek frajda z jazdy i niezawodność do ceny. Mi jednak nie oto chodzi. Z 75 nawiązałem do wypowiedzi
    Cytat Napisał grynfix Zobacz post
    I mega się dziwie wam, że mając jak kolega z tematu pod blokiem Silverstona nie kupił go i nie robi.. bo przecież to tylko stara alfa.. Alfaholicy...
    Sam pisałeś że tu jest Polska... Więc jeśli ktoś ma wsadzić kasę w formułę to pomyśli moment i za podobne pieniądze zrobi 75, która jest niewątpliwie ciekawszym i fajniejszym weekendowym modelem. Czyli jest szansa że w razie W będzie ją np. można sprzedać za bardziej uczciwe pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez omron8 ; 23-02-2015 o 22:06

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Si3b0 - no to jest urok kupna tego auta.. Sam jak miałem je kupić to z lekkością bym tą kase wyłożył bo jeszcze sporo kasy na remont było Trzymam za Ciebie kciuki

omron8 - może i to prawda.. Ale ja osobiście jak czaiłem się na silverstone to nie z myślą jako weekendowe auto. Miało to być doprowadzone do stanu auto na codzień. To samo zrobiłem z E34.. Kupiłem ze psie pieniądze.. podratowałem na samochód i zarobiłem na niej tyle (nie planowałem szybkiej sprzedazy), że kilku krotnie mi się zwróciła.. Kumpel ma E24 w garażu. I tak samo jakby było w przypadku 75 - weekendówka na którą czasami brakuje czasu.. wole mieć na co dzień piękne klasyczne auto niż mieć a nie móc się nim cieszyć na co dzień bo szkoda..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Z tego wynika że Silverków wyszło mniej niż Q4, a te wiadomo, przez napęd ratuje każdy a Silverki wszyscy mają w dupie. Za X lat każdy będzie się ślinił na widok zadbanej ori Silverki bo ich po prostu nie będzie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Marcin@romeo
    Mieszka w
    zielonka kolo Warszawy
    Auto
    Stelvio q4 280ps

Domyślnie

Ale 75 juz chyba się nie da kupić a 155 owszem ja też wolał bym 75 robić ale tylko v6 z tych wszytko starych alf 155 wydaje się na teraz najlepszym wyborem .

Użytkownik Świeżak Avatar Si3b0
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    4C & Alpine A110 & Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Po prostu wychodzi na tym forum polactwo, nie spodziewalem sie tego typu zachowan. Wprowadzacie jakies dyskusje, co lepsze co gorsze. Cieszmy sie naszymi Alfami i bawmy sie na spotach, to jest chyba motyw przewodni tego forum, a nie klocenie sie ktory model lepszy.