Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 141

Temat: Łup z pod maski, pełno dymu...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No.. może nie miałeś czasu a i emocje swoje robią... trochę szkoda bo tak patrzę silnik około 3tys pierwszy wyświetlony na ogłoszeniach (a może i mniej można znaleźć) . Wiadomo cośtam kosztów dodatkowych wyniknełoby na pewno, ale pewnie w 5 tys by się zmieściło założenie używanego silnika i jego rewizja, z panewkami , obejrzeniem pompy oleju, kompresji itd. Pobieżnie patrząc trochę gratów z twojego (te cewki nowe choćby) by można wykorzystać. I mamy pewne (jak na JTS ) oryginalne autko.
    5 tys to całkiem możliwy wkład pozakupowy w coś używanego (a tu zdaje się raczej nic do zrobienia poważnego poza tym silnikiem).
    No ale nie zawsze to jest priorytet.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    Roverowa seria K ?? Np wzór tego jak ma można wpaść na świetny pomysł a potem to wszystko spierdzielić
    VAGowe PD 2.0 TDI 16V (jeżdżą jeszcze wogóle sztuki z pierwszych lat produkcji ??? ) każda kolejna próba poprawy kończyła się kolejnym fiaskiem koncernu spokój jest dopiero praktycznie w ostatnio produkowanych modelach.
    Vagowe 2.5 V6 TDI (nie mylić z pancernym R5) teraz zagadka czemu na forach VAGowych jest tyle tematów o swapie z tego v6 na 1.9 ???
    Subarowe 2.5 o którym się mówi nie czy tylko kiedy się rozwali silnik właściele na ścianie pewnie odkreślają kolejne dni kiedy udało się tego silnika nie wysadzić(nagminne przegrzewanie i dmuchnięcia uszczelek) silnik który można remontować w nie skończoność a i tak kiedyś wybuchnie.
    Włoskie 2.5 VM'a to też hit remontowy chyba bardziej znany z jeepów chryslerów jak z Alf etc.
    Oplowo isuzowe 3.0 CDTI gdzie osiadają tuleje cylindrów - silnik nie remontowalny(lub nie opłacalny bo i tak znów wybuchnie) jak Ci osiądą tuleje cylindrów to spychasz wóz do rowu i czekasz aż ulegnie biodegradacji.

Jest jeszcze pare chociazby nissanowe R4 3.0 DI (problemy z głowicą) fordowe 2.0TDCI (ten silnik to jeden wielki problem nie mylić silnika z późniejszymi silnikami PSA) Renówkowe DCI ki z początków produkcji (te aktualne są juz ok ale zajeło im sporo lat dojście do jakotakiej bezawaryjności to znów przykład jak można spierdzielić koncertowo bezawaryjność diesla)
    potwierdzam
    Pierwsze 2.0 TDI z passata B6 - kolega robił głowicę już 2 razy
    2.5 boxer z subaru - u kolegi już 2 x UPG i co 2 miesiące uszczelnianie silnika, bo się zewsząd leje
    Renault DCI - w znajomym warsztacie zawsze kilka takich stoi. Często klient przywozi kolejny silnik na wymiane, który jak się okazuje też już prawie nie ma panewek.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Ten subaru boxer 2,5 to co gorsza pęka blok , sam widziałem , nie może nie pęknąć prędzej czy później, musi - jest duże zcieńczenie ścianki fabrycznie pod śrubę .Objawy początkowo jak UPG. A koszt ok 30 tys jak dobrze zapamiętałem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Trin
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Świdnica
    Auto
    Było Gtv 2.0 JTS, jest 406 coupe 3.0

Domyślnie

Autko zmieniło właściciela, mam nadzieję że trafiła w dobre ręce i otrzyma drugie życie... Najlepiej prowadzące się autko jakim miałem okazję jeździć;/ jest mi przykro że nie dałem rady finansowo, mam do siebie trochę pretensji, pojawiają się myśli czy na pewno dolałem olej na czas? czy nie za długo na 2biegu się rozpędzałem, wiecie takie obwinianie siebie samego z krzywdę belli;/ Do Alfy nie mam odwagi wrócić "w sensie kupić następnej" może kiedyś, jak na razie będzie to coś w stylu hyundai coupe gk z 2002r albo jakiś seat "dobrze wspominam cordobę".
    Dzięki dla Kuby, człowiek ma wiedzę przeogromną i jest do bólu uczciwy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Nie chcę się czepiać ale wymieniliście praktycznie same... turbodiesle Silniki które mają w uj większe obciążenia i które dużo łatwiej spieprzyć. Liczyłem na przykłady Pb n/a które awaryjnością dorównują TSom a z tym już bieda... No i przydało by się by były z tego samego okresu, ja wiem że 2.5 Subaru padają jak muchy ale silnik o pokolenie młodszy, porównanie TSa do silników z jego mocą/pojemnością/rocznikiem nie zostawia na tym silniku suchej nitki. Wiem że się czepiam ale takie są fakty.

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Coupe może być, pomyśl też nad jakimś reno. Nie idź tylko w niemiecki shit z dizlem pod maską i w kombi.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Trin Zobacz post
    Autko zmieniło właściciela, mam nadzieję że trafiła w dobre ręce i otrzyma drugie życie... Najlepiej prowadzące się autko jakim miałem okazję jeździć;/ jest mi przykro że nie dałem rady finansowo, mam do siebie trochę pretensji, pojawiają się myśli czy na pewno dolałem olej na czas? czy nie za długo na 2biegu się rozpędzałem, wiecie takie obwinianie siebie samego z krzywdę belli;/ Do Alfy nie mam odwagi wrócić "w sensie kupić następnej" może kiedyś, jak na razie będzie to coś w stylu hyundai coupe gk z 2002r albo jakiś seat "dobrze wspominam cordobę".
    Dzięki dla Kuby, człowiek ma wiedzę przeogromną i jest do bólu uczciwy

Żadne "za długo na 2 biegu" nie ma prawa zaszkodzić silnikowi, nie wyrzucaj sobie! O ile nie jest notorycznie na zimnym silniku stosowane.
    Poziom oleju - no to wiesz tylko Ty. Ale żeby spadł tak nisko żeby go nie było to by dymi na niebiesko raczej lub plama była pod samochodem. Albo baaaardzo długo nie sprawdzany. A to raczej nie. Szkoda że do tej pompy nie dostaliście się (oleju).

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Ostatnio z ciekawości zanim wrzuciłem do złomu blok z 2.0 z dziurą to z ciekawości odkrecilem miskę, korbowód już kiedyś udało mi sie wyjąc w 4 kawałkach przez dziurę w misce, reszta tłoka i kawałki bloku na foto, tłok to kupka z prawej.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	94.6 KB
ID:	205649  
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    potwierdzam
    Pierwsze 2.0 TDI z passata B6 - kolega robił głowicę już 2 razy
    2.5 boxer z subaru - u kolegi już 2 x UPG i co 2 miesiące uszczelnianie silnika, bo się zewsząd leje
    Renault DCI - w znajomym warsztacie zawsze kilka takich stoi. Często klient przywozi kolejny silnik na wymiane, który jak się okazuje też już prawie nie ma panewek.
    Ostatnio w robocie rozbiegł mi się Renault Master DCI, na szczęście w miarę go odratowałem, udało się zadusić... A najśmieszniejsze jest to, że dostałem odgórnie, że mam nim dojechać na baze - co lepsze cały piec przeglądnęli i tylko go uszczelniają + nowe turbo.

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Ostatnio z ciekawości zanim wrzuciłem do złomu blok z 2.0 z dziurą to z ciekawości odkrecilem miskę, korbowód już kiedyś udało mi sie wyjąc w 4 kawałkach przez dziurę w misce, reszta tłoka i kawałki bloku na foto, tłok to kupka z prawej.
    To są efekty.
    Ale jak uważasz co jest przyczyną ?