Strona 14 z 46 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 453

Temat: [147] Dobór sportowego zawieszenia, felg, opon

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Donargelo... pomyslow/masz tysiac Moze zamiast wszystko opisywac powiedz ile mozesz wydac na zawias to ci sie cos doradzi. Jak masz zamiar na to przeznaczyc 400 zl to po co bic piane i zasmiecac ten watek?
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    Tak szukam tych -20mm i trafiłem na firmę w Poznaniu "POSPRING", gdzie mogę dać im seryjne springi i skrócą o tyle, ile chcę hmm...
    Za takie "fuchy" powinni im zamknąć warsztat...Przecież seryjna sprężyna jest "policzona" na nacisk i po skróceniu pewno będzie dobijało do amora....Po drugie jakie byś nie kupił amory to gwarancja zazwyczaj przepada jak założysz sprężyny od -40mm w dół ( niżej )...A wracając do tematu komfort a przyczepność to jestem szczęsliwym posiadaczem Mts-a własnie dlatego że nie jezdzi się jak na sztywnym zawiasie tylko w miare miękko a i na zakrętach ładnie trzyma....Jedyne pytanie -ile Mts wytrzyma.... I jak pisali koledzy kwestia kasy....Wiadomo,że Alfa tania nie jest w tej kwestii ale jak masz ciąć seryjne fedry to lepiej nic nie rób...

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał LIGAR Zobacz post
    Donargelo... pomyslow/masz tysiac Moze zamiast wszystko opisywac powiedz ile mozesz wydac na zawias to ci sie cos doradzi. Jak masz zamiar na to przeznaczyc 400 zl to po co bic piane i zasmiecac ten watek?
    Pomysłów tysiąc, ale gdzie indziej dostanę odpowiedzi jak nie na forum? Jakbym miał 5k na wydanie to nawet bym tematu nie zakładał i wiedział co kupić, pomyśl :] A opisywać muszę, bo chcę konkretnie tak jak opisuję, a jak mam aktualnie, więc też nie kumam o co Ci kaman

Skracać seryjnych jednak nie będę (widzisz LIGAR, po to właśnie pytam...i się dowiedziałem czegoś), wychodzi na to, że jedynym rozwiązaniem dla mnie są springi Eibacha, tylko teraz co z linkiem, który wcześniej wstawiłem?
    A propo kolorystyki zestawu Pro-Kit, tutaj np. jest czerwony--> http://allegro.pl/sprezyny-obnizajace-eibach-pro-kit-alfa-147-1-9jtd-i2469644200.html ,to są te same co te---> http://www.eibach.pl/eibach-alfa-romeo-147-%28937%29-e10-10-001-02-22-pi-12.html

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Że tak zacytuje klasyka... Widzisz donarello, po to właśnie mówię, że trzeba było na początku napisać mam 500 zł co kupić.... Doszli byśmy do tych samych wniosków. A tak trzeba się np zastanawiać i bić pianę bo:
    A opisywać muszę, bo chcę konkretnie tak jak opisuję, a jak mam aktualnie, więc też nie kumam o co Ci kaman
    - WTF? W każdym razie też nie wiem o co ci w tej wypowiedzi chodzi.

Co do kolorów springów, jakbyś dokładniej czytał tematy a nie starał się wyważać otwarte drzwi to wiedział byś że kolorem sprężyn w przypadku eibacha nie ma co sie sugerować.

I na koniec zamiast wzywać mnie żebym pomyślał, lepiej sam się zastanów i porównaj numery fabryczne sprężyn które masz podane na aukcji i na stronie producenta !!

- - - Updated - - -

Jakbym miał 5k na wydanie to nawet bym tematu nie zakładał i wiedział co kupić, pomyśl :] A opisywać muszę, bo chcę konkretnie tak jak opisuję, a jak mam aktualnie, więc też nie kumam o co Ci kaman
    i tutaj jest w błędzie bo przy takim budżecie dopiero było by o czym gadać... i to godzinami Ale lepiej zaśmiecać temat pytaniami o przycinanie sprężyn ( skąd ty na to wpadłeś ? na jazda.pl było napisane ? ) i zastanawiać się o wyższości czerwonych sprężyn nad czarnymi.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

LIZAR chłopie, zamiast wnosić coś konkretnego do dyskusji, to sam zaśmiecasz wątek

Że tak zacytuje klasyka... Widzisz donarello, po to właśnie mówię, że trzeba było na początku napisać mam 500 zł co kupić
    Mądrzysz się, a jakbyś czytał dokładnie moje posty, to byś wiedział, że wymieniłem bilsteiny B6+eibach Pro-Kit

"A opisywać muszę, bo chcę konkretnie tak jak opisuję, a jak mam aktualnie, więc też nie kumam o co Ci kaman"
    - WTF? W każdym razie też nie wiem o co ci w tej wypowiedzi chodzi.
    Jak krowie na granicy...Mam teraz tak.., a chcę inaczej i opisałem to wcześniej czego chcę od nowego zawieszenia.

Co do kolorów springów, jakbyś dokładniej czytał tematy a nie starał się wyważać otwarte drzwi to wiedział byś że kolorem sprężyn w przypadku eibacha nie ma co sie sugerować.
    Czytałem o tym, jednak coś nie do końca przekonujące były te posty. Dostałem odpowiedź od Eibacha, że czerwone Pro-Kity są w czerwieni, ale w 95% seria Pro-Kit jest wypuszczana w kolorze czarnym.
    I na koniec zamiast wzywać mnie żebym pomyślał, lepiej sam się zastanów i porównaj numery fabryczne sprężyn które masz podane na aukcji i na stronie producenta !!
    Nie wyzywam Cię, sam na mnie najechałeś i osądzasz, że zaśmiecam wątek. Nie chcesz pomóc, tylko chyba szukasz zwady...

Ale lepiej zaśmiecać temat pytaniami o przycinanie sprężyn ( skąd ty na to wpadłeś ? na jazda.pl było napisane ? )
    Nie wiedziałem, że tak się nie powinno robić, od tego chyba jest forum, co ? Na forum VW czytałem, że tak robili i byli zadowoleni, nic nie dobijało itd...

Na Twoje posty w takiej tonacji już nie będę odpisywał, chyba, że coś konstruktywnego z nich wyjdzie, bo nie mam czasu na "odbijanie piłeczek", wybacz.

Reasumując, wkrótce będę miał przegląd i się okaże co jest do wymiany, jeśli amorki też to wezmę B6+Eibach lub kompletny zestaw Vogtlanda. Napisałem zapytanie ile by kosztowały same amorki Vogtlanda(można kupić bez sprężyn), i wtedy też wezmę Pro-Kity do nich, kwestia ceny, bo podobno się nie opłaca brać samych - zobaczymy. Ostatnie pytanie jakie mi się nasuwa, to czy oprócz osłon i odbojów wymienić też poduszki amortyzatorów? Czy może jest coś jeszcze do wymiany przy zmianie zawieszenia?
    Pozdro

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

amorek vogtlanda to koszt ok chyba 400zł sztuka.
    wymien tez poduszki.

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

W ogóle co masz na myśli pisząc, że jest "rewelacja"?
    Nie jest za twardo i auto się nie buja. W zakrętach bardzo dobrze się trzyma, ogólnie pewniej i lepiej się prowadzi. No i dobrze wygląda generalnie nie wróciłbym do seryjnych sprężyn.
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS/Fiat Bravo 08r. 1.9 150KM Sport

Domyślnie

Ja mam do odsprzedania Bilsteina B8 + sprężyny Noviteca z mojej 147...

grubys
    Gość

Domyślnie

Więc postanowiłem, że na sierpień trzeba obniżyć moją 147 i szukam najtańszej opcji.
    Interesują mnie same sprężyny, najlepiej Eibacha. Dlatego jeśli znacie jakieś tanie sklepy w których może nawet sami kupowaliście springi to poproszę o linki
    Na aukcji znalazłem takie, co myślicie ? http://allegro.pl/spezyny-sportowe-e...455377393.html Kosztują 500zł i są chyba najtańsze jakie dotąd widziałem.

pozdro

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Cytat Napisał grubys Zobacz post
    Na aukcji znalazłem takie, co myślicie ? http://allegro.pl/spezyny-sportowe-e...455377393.html Kosztują 500zł i są chyba najtańsze jakie dotąd widziałem.
    Na aukcji sprzedawca pisze głupote, bo eibach ma różne sprężyny w zależności od modelu samochodu i jego wersji silnikowej - to po pierwsze. Po drugie (i tu mogę się mylić) - jak dla mnie oznaczenia z aukcji wskazują, że te sprężyny są dla 156 wersji benzynowych, a nie do 147, ale jako, że zawias w obu tych alfach jest taki sam to POWINNO być ok. Chociaż pewniejszą opcją jest kupno sprężyn dedykowanych do posiadanego modelu samochodu. Ale springi jak dla mnie są dla PB, nie dla ON. Niech jeszcze ktoś się wypowie w sprawie oznaczeń. Jeśli chodzi o cenę to warto
    Ostatnio edytowane przez PiterR ; 14-07-2012 o 16:34
    Today we are living our future memories..