Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 45678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 182

Temat: Jak palą wasze diesle w mrozy?

Użytkownik Ogier Avatar CubeLite
    Mieszka w
    Belgia
    Auto
    Volvo V90

Domyślnie

Po 4 dniach stania na mrozie Alfa niestety wyładowała aku przez kręcenie ale po chwili odpaliła na kable.Pół baku zalane i Shellowski uszlachetniacz.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2001 r. jest VW Passat 2.0 TDI 2006 r.

Domyślnie

Cytat Napisał BeBe Zobacz post
    Ostatnio usłyszałem opinie (fachowiec od motoryzacji w radiu), że nie należy tankować do pełna.
    pierwsze słyszę może mu się ulało na buty i stwierdził że nie ma sensu na przyszłość
    ANGELS & AIRWAVES ... AND ALFA

Pawcio156
    Gość

Domyślnie sprostowanie

Nigdy nie nakrywam bezposrednio na jeszcze cieply silnik koca tylko np.derke (mam derke skorzana) dopiero na to jakis kocyk aby cieplo dluzej utrzymal

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

ja muszę przyznać że moja Alfa zaskoczyła mnie wczoraj i to bardzo... pozytywnie

stała prawie dwa tygodnie na parkingu nie odpalana (jedyny samochód na parkingu z lodem i śniegiem na dachu), wyjąłem tylko na ten czas akumulator, tankowany tylko na Carrefour, bez żadnych dodatków do ON (polecam tą stację znajomy od 3 lat tam tankuje i zimą też żadnych problemów z zamarzaniem)

Wczoraj przy -18 postanowiłem ją odpalić i jedyne czym się różniło odpalanie od tego w ciepłe dni to tym że świece się grzały z 20 sek (swoją drogą do tej pory to nawet nie byłem pewien czy mam kontrolkę od świec bo albo nigdy mi się nie zapalała, albo tak szybko gasła że jej nie zauważałem) i zagadał od razu bez żadnego problemu

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

dzis -15 i bella zapaliła za pierwszym razem takze jest super

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GarfieldGL
    Mieszka w
    Żuromin, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał lukash Zobacz post
    nawet nie byłem pewien czy mam kontrolkę od świec bo albo nigdy mi się nie zapalała, albo tak szybko gasła że jej nie zauważałem)
    U mnie kontrola świec żarowych (Żółta spirala) świeci się zawsze po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR. Długość świecenia zależna jest od temperatury silnika. przy -20 jest to 20s a przy +20 gdzieś 1.5s. Nie w każdym samochodzie tak jest, mówię o innych markach... Volvo S60, Mitsubishi pajero, MAN TGA. W tych samochodach jeśli silnik jest ciepły lub na dworze jest ciepło wtedy świece nie podgrzewają na 100% (Sprawdzałem), natomiast w belli - Zawsze

ktrn
    Gość

Domyślnie

Drodzy Alfaholicy!

Mam problem z moim MiTo. Jak dotąd stało pod wiatą i wszystko było w porządku, niestety teraz przegrało z mrozem.
    Nie chce odpalić. Kręci ale nie odpala. Akumulator jest w pełni naładowany, filtr paliwa, filtr powietrza także w porządku. Paliwo z Orlenu - w dodatku ON Verva a nawet dolany dodatek by nie zamarzało.
    Próbowałem odpalić przy użyciu "samostartera", niestety eter w tym przypadku też nie pomógł.
    Wczoraj wepchnąłem Alfę do garażu (niestety nieogrzewany), podgrzałem piecykiem także jest z +/- 10 stopni cieplej niż na dworze.
    Dodam, że autko jest nowe, ma niecałe 10 tys. przebiegu.
    Macie jakiś pomysł jak je odpalić? Czy przyczyną może być zamarznięcie paliwa?

Będę Wam wdzięczny za pomoc, bo naprawdę nie wiem już co jeszcze można zrobić z moją Alfą by odpaliła.

Pawcio156
    Gość

Domyślnie

ktrn - to jeszcze pytanie,czy wczasie krecenia leca ci jakies spalinki z wydechu( czy cos kopci z wydechu)?! Jezeli tak to prwadopodobnie nie zamarzlo ci nic...

---------- Post added at 13:01 ---------- Previous post was at 12:55 ----------

Ja tak ostanio mialem ze swoja...Ale zapalila! Z tego co wiem jak kreci i leca jakies spaliny z wydechu to trzeba krecic do skutku, bo jak sie przerwie to wogole potem nie chce zajarzyc- przynajmniej ja tak mialem! Ale jak nic sie nie pojawia w wydechu to lepiej nie krecic silnikiem!!

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Odpala ladnie. Po miescie trasy do 10 km pali dyszke, wiecej km po miescie jak sie nagrzeje zchodzi do 8-9
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 06-02-2012 o 15:26

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Mnie dzisiaj padła jedna świeca,ale i tak odpaliła