Strona 14 z 176 PierwszyPierwszy ... 45678910111213141516171819202122232464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1751

Temat: Klocki i tarcze

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Ja w wiekszosci swoich aut mialem/mam zalozone Zimmermanny. W 159 mam na przodzie tarcze wiercone, na tyl jednolite. Do tego klocek klocek ferodo ds2500. Hamulce daja rade;-)
    W A3 natomiast jezdze na taroxach na tarczach 345 i klockach hawk ht-10. Hamulce....hmmm....kotwica lepiej by nie zatrzymala auta;-)

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    W 159 mam na przodzie tarcze wiercone, na tyl jednolite. Do tego klocek klocek ferodo ds2500.
    Jakie masz zaciski kolego - przed czy po liftowe?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Rocznik 2007, zacisk przeliftowy. Wiadomo 4 tloczki to inna bajka. Ja z tego zestawu jestem zadowolony.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Rocznik 2007, zacisk przeliftowy. Wiadomo 4 tloczki to inna bajka. Ja z tego zestawu jestem zadowolony.

W polifcie możliwość konfiguracji raczej słabo wygląda albo źle szukam. Jakiej firmy klocków bym nie szukał zawsze tylko standardowe maja. Pod koniec roku będę wymieniał zestaw na wiercone Zimmermanny + standard Ferodo, jak się zjadą spróbuję któreś z EBC. Wstępnie z ich katalogu wynika, że coś powinni mieć dla zacisków brembo.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Kolego jesli chcesz wiercone Zimmermanny to z klockow zakladaj:
    - klocek Zimmermanna - dobra alternatywna do fabrycznych klockow, raczej do spokojnej jazdy,
    - klocek Ferodo - np ds2500 lub jakis inny, wszystko zalezy do jakiego stylu jazdy potrzebujesz ten klocek. Zerknij na ich strone a poznasz specyfikacje klockow. Hamulce lepsze niz seria.
    - klocki EBC - nie polecam do Zimmermannow. Sam producent nie uznaje reklamacji w razie popekania tarczy, skrzywienia jesli byly zalozone klocki EBC.
    - Mintex - klocek dawniej dodawany do Zimmermanna na pierwszy montaz. Jak dla mnie na rowni z klockami Zimmermanna.
    - Hawk - klasa sama w sobie. Klocek pozwalajacy wycisnac z hamulcy to co najlepsze. Jedyna wada jest to ze "zjada" tarcze w zastraszajacym tempie. Cos za cos;-) Aha i ten klocek potrzebuje odpowiedniej temp aby byl skuteczny. Zimny piszczy.

Wszystko tak naprawde zalezy do jakiego stylu jazdy potrzebujesz spowalniaczy. Pamietaj ze klocek i tarcza to polowa sukcesu. Plyn jest rowniez bardzo wazny. Stalowy oplot tylko jak jezdzisz po torze;-)

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

- klocek Zimmermanna - dobra alternatywna do fabrycznych klockow, raczej do spokojnej jazdy,
    - klocek Ferodo - np ds2500 lub jakis inny, wszystko zalezy do jakiego stylu jazdy potrzebujesz ten klocek. Zerknij na ich strone a poznasz specyfikacje klockow. Hamulce lepsze niz seria.
    - klocki EBC - nie polecam do Zimmermannow. Sam producent nie uznaje reklamacji w razie popekania tarczy, skrzywienia jesli byly zalozone klocki EBC.
    - Mintex - klocek dawniej dodawany do Zimmermanna na pierwszy montaz. Jak dla mnie na rowni z klockami Zimmermanna.
    - Hawk - klasa sama w sobie. Klocek pozwalajacy wycisnac z hamulcy to co najlepsze. Jedyna wada jest to ze "zjada" tarcze w zastraszajacym tempie. Cos za cos;-) Aha i ten klocek potrzebuje odpowiedniej temp aby byl skuteczny. Zimny piszczy.

Wszystko tak naprawde zalezy do jakiego stylu jazdy potrzebujesz spowalniaczy. Pamietaj ze klocek i tarcza to polowa sukcesu. Plyn jest rowniez bardzo wazny. Stalowy oplot tylko jak jezdzisz po torze;-)

Pozdrawiam

Jak pisałem wyżej, ciężko znaleźć dobre klocki do polifta. Miały być DS ale takie po prostu nie istnieją więc założę fabryczne Ferodo.

A co do tego EBC - znajdę gdzieś oficjalną informację odnośnie tego, bo wydaje mi się to trochę dziwne ponieważ nie wyobrażam sobie jak będą w stanie udowodnić z jakimi klockami pracowała tarcza.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

W necie jest pelno negatywnych opinii o zestawie Zimmermann/EBC. Prawda jest taka ze EBC robi twarde klocki a one nienajlepiej wspolpracuja z wiercona tarcza.
    Kup normalna tarcze bez wiercen, do tego Ferodo lub EBC i tez bedziesz zadowolony.
    Wyzej napisalem o swoich doswiadczeniach z klockami tarczami. Osobiscie nie jezdzilem na EBC bo uwazam ze sa lepsze klocki za podobna cene. O odrzuconych reklamacjach czytalem i rozmawialem z osobami ktore przechodzily procedure reklamacyjna z tymi zestawami. (m.in moj kumpel w STI.)
    Rownie dobrze mozesz kupic tarcze i klocki TRW i pewnie tez przy okreslonym stylu jazdy spelnia swoje zadanie.
    Wybor nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Pozdrawiam
    Zgadzam się z kolegą, z tym, że DS2500 to za dużo jak na cywilną jazdę, ten klocek też potrzebuje dogrzania podobnie jak Hawk.
    Co prawda wystarczy kulkukrotnie mocniej przyhamować, ale ruszając zimnym zestawem spod domu można się bardzo niemile zdziwić robiąc pierwsze hamowanie.
    Wystarczy w zupełności DS performance, to ostatni klocek z homologacją drogową (DS2500 jej niema, to pierwszy profesjonalny klocek Ferodo)

pozdr

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    Zgadzam się z kolegą, z tym, że DS2500 to za dużo jak na cywilną jazdę, ten klocek też potrzebuje dogrzania podobnie jak Hawk.
    Masz racje Tommi. Dlatego praktycznie w kazdym poscie pisze aby kolega zastanowil sie czy jego styl jazdy i parametry silnika (seria,chip,wieksza rzezba) beda adekwatne do mozliwosci klocka. Jak jest kase to mozna i wymieniac klocki razem z olejem. Pytanie tylko czy jest sens kupna czegos z czego nawet w 50% sie nie bedzie korzystac. A jak zapewne wiesz ds 2500 do tanich niestety nie nalezy i do cywilnej jazdy w zupelnosci wystarczy ds performance. Uwazam ze takie polaczenie z dobra tarcza bedzie milym zaskoczeniem i pod wzgledem skutecznosci i finansowym. ;-)

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Amen

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen