Strona 14 z 42 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 417

Temat: Akumulator...

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

kurde - jakoś chyba mam zepsutą Julkę bo moja poliftowa pokazuje na postoju i wolnych obrotach ok 14,3V

- - - Updated - - -

Cytat Napisał janmar Zobacz post
    Alternator jest OK, tylko skoro Julka jest "poliftowa" to realizuje algorytm ładowania rekuperacyjnego w którym instalacja elektryczna znajduje się w jednym z trzech trybów pracy:
    1. Bieg jałowy lub jazda ze stałą prędkością - akumulator nie jest ani ładowany ani rozładowywany, alternator zasila bezpośrednio instalację elektryczną samochodu.
    2. Przyspieszanie - alternator na biegu jałowym, nie obciąża silnika, instalacja elektryczna zasilana z akumulatora, akumulator jest rozładowywany.
    3. Hamowanie - alternator dostarcza wysokiego napięcia ładowania, akumulator intensywnie ładowany, część energii kinetycznej samochodu odzyskiwana na ładowanie akumulatora.
    Jakby to chodziło w takim trybie jak piszesz to po 30 km w mieście aku byłby do wyrzucenia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał west_23 Zobacz post
    O tych futurach czytam takie złe opinie, że: ktoś słyszał, gdzieś kogoś spotkało, albo podobno się psują. Nie znam osoby, której by się futura popsuła przedwcześnie. Ja osobiście mam 4 futury, z czego pierwsza od 2009r i działa jak należy a prąd rozruchu ma 490A przy czym nowy ma 600A. Teść jeździ na futurze, ojciec na futurze i znajomy również i nic z nimi się nie dzieje. Nie wiem czy mamy takie niewiarygodne szczęście czy ta opinia jest jakimś mitem, co krąży po sieci. W sklepie motoryzacyjnym znajomy mi powiedział, że centry nie polecają, bo.... maja na nią małą marże i woli zachwalać i sprzedawać ukraińskie akumulatory, bo na nich jest jakiś pieniądz.
    Bo wolę się uczyć na błędach innych niż własnych - Kilku znajomych i kuzyn Centra - na 3 aku w ciągu 2 lat padły 3 - oczywisćie o żadnej gwarze nie ma mowy.
    Inna sprawa, że mówimy o nowych aku a nie o dawnych gdzie jakość była jeszcze na względnym poziomie. Teraz ta centra Bosch Varta etc oprócz ceny nie różni się niczym od pierwszego lepszego marketowego aku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Skąd takie informację o tej rekuperacji w Julce? Przeryłem pół sieci i nic na ten temat.
    Przy okazji z czystej ciekawości sprawdzę miernikiem moją Julkę bo mam 3 miesięczną to się podzielę danymi.

Cytat Napisał janmar Zobacz post
    Alternator jest OK, tylko skoro Julka jest "poliftowa" to realizuje algorytm ładowania rekuperacyjnego w którym instalacja elektryczna znajduje się w jednym z trzech trybów pracy:
    1. Bieg jałowy lub jazda ze stałą prędkością - akumulator nie jest ani ładowany ani rozładowywany, alternator zasila bezpośrednio instalację elektryczną samochodu.
    2. Przyspieszanie - alternator na biegu jałowym, nie obciąża silnika, instalacja elektryczna zasilana z akumulatora, akumulator jest rozładowywany.
    3. Hamowanie - alternator dostarcza wysokiego napięcia ładowania, akumulator intensywnie ładowany, część energii kinetycznej samochodu odzyskiwana na ładowanie akumulatora.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Zamieszczałem przecież wykres. Nawet w ASO o tym nie wiedzą.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4MA 2015 / Giulia Veloce 2019

Domyślnie

Cóż więc mam zrobić teraz? Serwis mnie spławia, nic nie wiedzą, tutaj opinie podzielone, a napięcie na postoju bardzo dziwne. Zastanawia mnie to, że po przekręceniu kluczyka nic a nic się nie zmieniło - dalej 12,6V jak na wyłączonym. Co lepsze można wszystko co bierze prąd w samochodzie włączyć/wyłączyć i dalej jest 12,6V (przy włączonym silniku).

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Giulietta 2014 1.4l 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał Złakoś Zobacz post
    Skąd takie informację o tej rekuperacji w Julce? Przeryłem pół sieci i nic na ten temat.
    Przy okazji z czystej ciekawości sprawdzę miernikiem moją Julkę bo mam 3 miesięczną to się podzielę danymi.
    Po prostu ufam wynikom własnych pomiarów napięcia akumulatora w trakcie jazdy i wnioskom z nich wypływającym. Dopuszczam też myśl, że mogą istnieć rzeczy o których dr Google nie wie...

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Porównajcie poniższe wykresy. Nie muszę chyba mówić, który skąd pochodzi.
    Czerwone - obroty
    Zielone - prędkość
    Niebieskie - napięcie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	scanxlpro1.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	28.9 KB
ID:	217765

Nazwa:	scanxlpro2.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	30.6 KB
ID:	217766

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Ten pierwszy wykres rozumiem że z Twojej Julki a ten drugi ze "zdrowego" egzemplarza. Patrząc na wykres drugi ewidentnie widać że ładowanie następuje przy hamowaniu czyli wygląda na to że macie rację z tą rekuperacją energii. To mnie zaskoczyli "makaroni"

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Porównajcie poniższe wykresy. Nie muszę chyba mówić, który skąd pochodzi.
    Czerwone - obroty
    Zielone - prędkość
    Niebieskie - napięcie

Nazwa:	scanxlpro1.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	28.9 KB
ID:	217765

Nazwa:	scanxlpro2.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	30.6 KB
ID:	217766

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał Złakoś Zobacz post
    Ten pierwszy wykres rozumiem że z Twojej Julki a ten drugi ze "zdrowego" egzemplarza.
    Odwrotnie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Jeżeli miałoby być rekuperacyjne ładowanie to ten drugi wykres moim zdaniem jest ok ponieważ ładuje tylko przy hamowaniu i brak ładowania przy przyśpieszaniu.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Zgadza się, ale fakt jest taki, że ten drugi wykres jest z mojego, "chorego" egzemplarza.