Strona 14 z 26 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 259

Temat: benzyna czy diesel ???

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Ja się przesiadłem z benzyny i po kilku latach jazdy beznyniakami stwierdzam że wole traktor i dym........... bo diesel pali mi 5-6 ( w trasie 4,2-5) a benzyniaki paliły mi zdecydowanie więcej a jak się bedzie miało coś spier..... to czy to bedzie benzyna czy diesel i tak koszta niestety bedą a i najważniejsze jak dla mnie cała ropka idzie w koszta

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

To kolego Kriss powiem tak ... Już się pakujesz w koszta decydując się na Alfe 156 . Jak chcesz to w weekend moge ci zrobić zestawienie kosztów częsci zawiasu i innych pierdół co się sypią z innymi autami . I dale twardo będę stał przy swoim ,że będziesz miał spokojniejsze i przespane noce jak wybierzesz albo V6 albo JTD ( i zdanie innych "ja jeżdże i nic sie nie dzieje " mnie nie rusza bo to kropla w morzu ) . Auta są piękne to jest pewne . I żebyś się nie wplątał w pseudo automatomonual -Selespeed'a bo to to już wogóle tragedia techniczna . Nie chcesz nie musisz słuchać mojej rady ,kup se T.S'a . Teraz auto ciężko kupić a nikt nie sprzedaje dobrego auta bo po co się pozbywać czegoś co jest dobre. Kwestia następna to czego ty oczekujesz ? Bo ja bym chciał 3.2 na przelocie żeby przeżywać nawet wycieczke na zakupy do sklepu ale z drugiej strony kwestia paliwa ( jakby budżet był większy to pewnie nie splunąłbym na diesla i bym kupił amerykańca z V8 bo za smieszne pieniądze można kupić ). 2,5V6 przy normalnej jezdzie wciąga 15L a może więcej 1.9 i 2.4 JTD palą 7-8L po miescie ( mowa o 156 ) . Określ się i wybór prosty . Nie licząc silnika to reszta to już podobne koszta .

olek23
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    To kolego Kriss powiem tak ... Już się pakujesz w koszta decydując się na Alfe 156 .
    Dlaczego zaraz koszta? Moją Belle mam już dwa lata i jak na razie jedyny koszt (nie licząc: olej, klocki itp/) to sprzęgło, ale myślę, że to przebieg zrobił swoje bo to już 274tyś, ale dwumasa trzyma jak nowe ;P, Myślę że zależy to od tego na jaki egzemplarz się trafi. Jeżeli poprzedni właściciel to katownik był to wiecie..... Ja na szczęście znałem gościa i wiem że to pedant i każdy szczegół na glanc..... Żeby nie odbiegać od tematu powiem szczerze, że kiedyś jeździłem benzyniakiem a własnie dwa lata temu przesiadłem się na ropniaka. Różnica kolosalna Najlepsze uczucie to ten wysoki moment obrotowy przy stosunkowo niskich obrotach, no i oczywiście spalanie: nie trujemy auta gazem a i tak taniej..... Z czystym sumieniem polecem Dieselka

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Humorystycznie to owa pompa pada w owych jtd statystycznie rzadko bo 1:10 w stusunku do panewek ts-a Nie wiem co żeś sie jej tak uczepił bo troszke ponad 300tkm to miałem zrobione w poprzednim jtd i nigdy tam uklad wtryskowy nie byl regenerowany (auto od nowosci w domu), jedynie przy ok 200tkm trzeba było zregenerowac alternator za całe 150zł, oprócz tego silnik nigdy nie otwierany, czy niepotrzebnie grzebany, poprostu ciągle jezdził
    Hmm auto mam dość dobrze zadbane - a do czyszczenia miałem głupi egr- okej przypadłość diesli. Ale teraz co któreś tankowanie męczy mnie błąd od regulatora paliwa, którego nikt nie potrafi wyjaśnic. w benzyniaku nic takiego nigdy nie bylo.
    Ktoś pisał o C4 na forum ,że wkońcu godny następca GTV . Ja się pytam co to za następca co poza pięknym wyglądem pod maską ma kosiarke na turbinie .
    A twoim zdaniem co powinni tam wsadzić ?

Cytat Napisał TOMAJ Zobacz post
    . bo diesel pali mi 5-6 ( w trasie 4,2-5)
    Jeżeli mówisz od 147 i takim spalaniu - przy jeździe szybszej niż 100km/h to włożę to w między bajki koło wypowiedzi nazara.

Majster - mam i jedno i drugie, przejeździłem nimi już sporo - i jak juz napisałem. jak nie lubiałem diesli to jeszcze bardziej się do nich zraziłem
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Kolego jeszcze ci nie padł zawias a ja do tego cały czas pije bo zawias to połowe wartosci auta..Robiłem calutki to wiem . Dobra wiem ,że to normalne- wielowachacz no ale jest nietrwały i tyle . Reszta to kwestia zużycia auta bo wiadomo ,że z przebiegiem wszystko się zaczyna sypać i ciec . Łożyska , przeguby , simeringi itd. Ale to normalne . Ja także pisałem o "łatwości" demontazu i montażu zawiasu w porównaniu do innych aut i też już się nie chce powtarzać . Mam te auto , uwielbiam je ale jeżeli chodzi o techniczne rozwiązania i stopień bezsensownego skomplikowania przez konstruktorów ( chyba celowo ) . Ps . Jak nie robiłeś nic przy aucie to co możesz wiedzieć??? Jak przyjdzie ci wymienic alternator , maglownice , czy choćby gumy na stabilizatorze do których trza sanki opuścic ( chore ) i wspomniane zawieszenie zrobić to się pogadamy Ja robiłem takie rzeczy w BMW , VW , FIACIE , RENAULT i nigdzie , powtarzam nigdzie nie miałem takich problemów i wscieklizny przy robocie . To chyba swiadczy o tym ,że jestem w tym aucie zakochany po uszy

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

czy choćby gumy na stabilizatorze do których trza sanki opuścic ( chore )
    Przy odrobinie sprytu nie trzeba opuszczać sanek

Ja także pisałem o "łatwości" demontazu i montażu zawiasu w porównaniu do innych aut i też już się nie chce powtarzać .
    Imo - robiąc to kolejny raz nie ma tragedii i spokojnie można zaliczyć to do operacji łątwych - które można wykonać przy użyciu podstawowych narzędzi pod blokiem.
    Troszkę tych aut sam rozkręciłem - i jakoś nie sprawiało mi to problemu. np takiego jak wymiana żarówki w mondeo st...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Napisał Nazar
    Ktoś pisał o C4 na forum ,że wkońcu godny następca GTV . Ja się pytam co to za następca co poza pięknym wyglądem pod maską ma kosiarke na turbinie .
    A twoim zdaniem co powinni tam wsadzić ?
    podbijam

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

I to nie ,że zle trafiłem . Poprostu padło na mnie ,że musiałem powymieniać rzeczy które się normalnie zużywają . Mam 280tkm to wiadomo ,że trzeba to i tamto remontować .
    Mattom ja nie mam zamiaru cie przekonywać do swoich racji bo masz prawo do swojego zdania . Wierzyć też mi nie musisz . Ja ci życze jeszcze 200tkm bezstresowej jazdy TS'em . Nic z tego nie mam ,że negatywnie podchodze do tego silnika . Tak samo podchodze do silnika 2.0TDI na pompowtryskach bo 99% populacji ziemskiej ma takie same zdanie ale oczywiście są wyjątki . Nie zmienia to faktu ,że Alfa dumna z tych silników nie jest a to nie jest moja opinia . Uwierz ,że są ludzie zadowoleni i z 2.0TDI i z TDCi Forda i nawet im się te auta nie psują - ale czy to przesądza o całości ??? Ja nie oceniam danego auta i silnika tylko w porównaniu z "kolegami z tej samej drużyny" ale z innymi autami . Jezdziłem kiedyś na taryfie gdzie auta dostawały w dupsko każdego dnia w ekstremalnych warunkach , miałem stycznośc z każdym silnikiem . Robiłem rocznie 50-100tkm a nie jak przeciętny Polak 10tkm . Dlatego jade po zaiwsie z Alfy ( wielowachaczu ) którego szczytem jest 20-30tkm gdzie w głupiej Bravie wytrzymywał mi 60-70tkm po miescie( TAXI ) . A co do silników to jeszcze w żadnym aucie nie spotkałem się z wymianą panewek ( sorry w Actrosie miałem ) .

- - - Updated - - -

PS. Apropos C4 bo cie widze gryzie... No dla mnie w aucie sportowym silnik poniżej 2.0 to kpiny ( przecież to nie PuntoGT ) . Dobra -kompromis -"Od do". Ale taka furka bez przynajmniej V6??? Taki unowocześnione GTA 3.2 . Czy ja wymagam tak wiele???? Pewnie i tak sobie nie kupie nigdy ale dla przyjemności odsłuchania a potem przejechania się w kolejnej odsłonie FORZY Ja nigdy przenigdy nie popre downsizeingu . To zabijanie ducha motoryzacji . Niech teraz Ferrari zrobią z 1.4 biturbo . Ekonomia- OK , spalanie -OK . Jakoś Audi z tym problemu nie ma i potrafią zrobić i 1.2TDI i V12TDI . Kuzwa w S8 jest silnik z Gallardo . Ja wam przepowiadam ,ze Włosi nękani "kryzysem" upadną . Chcecie ocalenia marki to módlcie się żeby ktoś przejął tą firmę bo Alfa /Lancia nie są obecnie w stanie konkurować z niczym i nikim . Tyle ...

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Przy odrobinie sprytu nie trzeba opuszczać sanek
    A zdradź rąbka tajemnicy jak ?? Robota mnie czeka z tulejami i być może sanek nie ruszę jak się wiedzą podzielisz

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cinas Zobacz post
    A zdradź rąbka tajemnicy jak ?? Robota mnie czeka z tulejami i być może sanek nie ruszę jak się wiedzą podzielisz
    Niewiem jak Mottom to zrobił ale ze swojego doświadczenia ci powiem ,że pierwszy raz trzeba sanki opuscic bo obejmy na gumie stabilizatora są "nierozbieralne" . Trzeba je rozpołowić (po odkręceniu ) .Potem będziesz mógł męcząc się z dojsciem z boku wymienić gume już bez opuszczania sanek. Odkręcasz obie + łączniki stabilizatora to będziesz mógł troche stabilizatorem pomanewrować. Jak się myle to mnie Mattom popraw , bo ja mam taki sposób

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

opis wymiany jest na forum - wiele razy temat omawiany.
    Będe robił to na wiosne - bo przy poprzedniej próbie niestety ale wyszły mi inne sprawy no i poduszki zostały na miejscu
    A co do TSa, to nie jest tylko moja opinia - bo znam wiele osób które jeżdżą tymi autami i jakoś się nie psują.
    Mam JTDm - zapewne pierwsze i ostatnie - bo nie wyobrażam sobie siebie z takim silnikiem. Niestety TSów nie ma już w sprzedaży - dlatego pewnie padnie na GMowskie MPI.
    Widzisz - ja kupe kilometrów zrobiłem TSami i kupiłem JTDm - i jestem tym rozczarowany i to mega. bo poza przyspieszeniem i niskimi obrotami przy wyzszych predkosciach co daje cisze nie widzę zadnego plusa tego silnika.
    \moze i są one wytrzymałe nie mówie ze nie - ale to nie jest silnik dla mnie - mimo ze trzaskam kilometry w zastraszającym tempie. to po stokroć wole swojego starego TSa z gazem, który daje fun z jazdy i jest ekonomiczny.
    czekam sobie na lepsze czasy jak bede mógł dorzucić jakies busso pod dom - wtedy zapewne TS pójdzie w odstawke - ale tylko jak trafi sie zadbana sztunia.

PS. Apropos C4 bo cie widze gryzie... No dla mnie w aucie sportowym silnik poniżej 2.0 to kpiny ( przecież to nie PuntoGT ) . Dobra -kompromis -"Od do". Ale taka furka bez przynajmniej V6??? Taki unowocześnione GTA 3.2 . Czy ja wymagam tak wiele???? Pewnie i tak sobie nie kupie nigdy ale dla przyjemności odsłuchania a potem przejechania się w kolejnej odsłonie FORZY
    radzę dostudiować geneze nazwy 4c, a później myśleć o v6 w 4c

- - - Updated - - -

Odkręcasz obie + łączniki stabilizatora to będziesz mógł troche stabilizatorem pomanewrować. Jak się myle to mnie Mattom popraw , bo ja mam taki sposób
    jak to mi george11 tłumaczył - długi majzel młotek i musi puścić