Strona 140 z 234 PierwszyPierwszy ... 4090130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,391 do 1,400 z 2336

Temat: Opony Letnie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    jasne, że przyczepność na zakręcie jest bardzo ważne, ale drogę hamowania jest najprościej sprawdzić, nawet we własnym zakresie. Poza tym trochę upraszczasz - pamiętaj, że np możesz nie wyhamować i wjechać zanurkować pod naczepę, która Ci wjedzie przez szybę, lub potrącić na pasach przechodnia, co nie wiąże się tylko z pogiętą blachą.
    Oczywiście. Dodatkowo jest milion innych kwestii do rozpatrzenia. Dziś jeżdżę na prawie nowej oponie, a za dwa lata na pół łysej, inaczej zużytej z tyłu, inaczej z przodu. Trzeba je jakoś umieścić potem na aucie (u mnie lepsze na tył). A może opona, którą kupiłem nie jest najlepsza? Ma super wyniki w testach, ale szybko się zużyje i za rok przeciętniak niezużyty będzie lepszy? Milion pytań, milion teorii i mądrości do wysłuchania. I zawsze trzeba będzie pójść na jakiś kompromis. Czy lepsza przyczepność na mokrej autostradzie, czy na ciasnym zakręcie w lesie? Czy tylko hamowanie, czy również trakcja, aquaplaning.

Zostawię tylko taki link do dalszych kontrowersyjnych dyskusji:
    https://www.youtube.com/watch?v=NP8wit28uHs
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-04-2016 o 13:17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ale po co!? Skoro 690 kg x4 daje nam 2760 kg. Nawet gdyby moja 159 ważyła ~1950 (dopuszczalna masa) to nie wykorzystam tego indeksu. Pomijam fakt, że to jest obciążenie statyczne. Opona mająca taki indeks nośności potrafi znieść dużo więcej obciążeń chwilowych w zakrętach i podczas hamowania. Jako ciekawostkę dodam tylko fakt, że instrukcja przewiduje indeks 96 dla opony 19' czyli tylko o 20 kg większe obciążenie niż 95 a 16' mają indeks 91 chociaż 159'tki na takich felgach też mogą ważyć ~1950...
    Dalsza dyskusja raczej nie ma sensu.
    Naprawdę nie należę do osób które się czepiają. Ale ubezpieczyciele w razie wypadku ( tfu tfu - nikomu nie życzę) mają to nad wyraz obcykane jeśli chodzi o wypłatę pieniążków . Więc według mnie nawet do rzekomego lenistwa Włochów lepiej się dostosowywać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Hmn. Poważnie liczysz obciążenie statyczne i uważasz, że to wystarczy? To nie jest żaden argument. Właściwie można napisać, że dalsza dyskusja nie ma sensu.
    Skoro dla 159 z moim silnikiem (wersje po FL są 40-80 kg lżejsze od wersji przed FL) jest przewidziana opona o indeksie 91 czyli 615 kg na oponę to jakim cudem opona o indeksie 95 (690 kg) miała by być mniej bezpieczna lub gorsza...? Wiem, że 91 dotyczy 16' ale one paradoksalnie bardziej pracują podczas przeciążeń bocznych i wzdłużnych i zmęczenie materiału ich bardziej dotyczy bo ścianki boczne są wyższe, mniej sztywne, opona się bardziej odkształca i zmienia swój profil.

Indeks jest podawany dla obciążenia statycznego ponieważ testy drogowe dotyczą opon na aucie o masie nie większej niż 4 krotność indeksu tej opony (realnie auto ma przeważnie masę równą około 70-80% sumy indeksów).
    To normalne, że na oponę działają większe obciążenia chwilowe ale one są na to przygotowane poprzez obliczenia i testy a indeks jest podawany z pewnym marginesem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    Naprawdę nie należę do osób które się czepiają. Ale ubezpieczyciele w razie wypadku ( tfu tfu - nikomu nie życzę) mają to nad wyraz obcykane jeśli chodzi o wypłatę pieniążków . Więc według mnie nawet do rzekomego lenistwa Włochów lepiej się dostosowywać.
    Ale oni biorą indeks najniższy dla danego pojazdu. Jeśli jest 91 to każdy powyżej jest ok.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    ...
    Zostawię tylko taki link do dalszych kontrowersyjnych dyskusji:
    https://www.youtube.com/watch?v=NP8wit28uHs
    To jest dyskusja stara jak świat - i kto w sytuacji zbliżonej do powyższej (ucieczka tyłu w szybkim długim łuku) nie był, często nie pojmuje dlaczego ten tył taki ważny w wozach gdzie większość ciężaru siedzi z przodu, tyłu nic nie dociska, przód robi za ostrze cyrkla itd. I jedynym jego problem jest szybko ruszyć czy mniej płużyć (co jest sprawą kierowcy, nie opon). A spora część tych, którym tak tył uciekł na szybkim łuku już nic nikomu nie powie, chyba że aniołkom...
    Fajny test . Dodałbym jeszcze żeby nie przesadzać z ciśnieniem z tyłu, jak wieźliśmy coś ciężkiego/obładowany wóz i zwiększyliśmy ciśnienie, to później powracajmy do właściwego dla pustego wozu, zwłaszcza na tyle właśnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1,9 8V 160KM/360NM Sedan

Domyślnie

Witam. Panowie jestem posiadaczem opon Prestivo PV-S1 w rozmiarze 225/50 R17. Szczerze polecam. Ja zaryzykowałem aczkolwiek wcześniej poczytałem charakterystykę opony i wybór uważam za świetny. Napisze krótko co zauważyłem. Opona dość miękka więc jest komfort niebo lepszy, a w zakrętach i tak się trzyma. Oznaczenia opony to "B" jeśli chodzi o hamowanie na mokrym i potwierdzam skuteczność. Jest super. B również jeśli chodzi o spalanie. Firma w chodzi na nasz rynek a w Anglii cieszy się renomą i tam bardzo polecają. Najlepsze z tego wszystkiego to cena. Zapłaciłem 255 zł za sztukę. Opona ma świetne parametry i równa się niemal z najlepszymi producentami. Może ktoś jest przed zakupem i pomogłem. Do tego dostałem jeszcze bon na Bp 50 zł na paliwo. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar mufas
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR GT jtd

Domyślnie

Cytat Napisał mufas Zobacz post
    Barumy trochę głośne, ale o dziwo jak zaczną lekko szumieć tak przy 50-60km/h to tak samo szumią nawet przy 150km/h, a że szyby bez ramek szumią przy wyższych porędkościach, więc bardziej dokuczają szyby niż szum opony.
    Przejechane około 3tys km i hałas zdecydowanie się zmnejszył.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Fenol Zobacz post
    Witam. Panowie jestem posiadaczem opon Prestivo PV-S1 w rozmiarze 225/50 R17. Szczerze polecam. Ja zaryzykowałem aczkolwiek wcześniej poczytałem charakterystykę opony i wybór uważam za świetny. Napisze krótko co zauważyłem. Opona dość miękka więc jest komfort niebo lepszy, a w zakrętach i tak się trzyma. Oznaczenia opony to "B" jeśli chodzi o hamowanie na mokrym i potwierdzam skuteczność. Jest super. B również jeśli chodzi o spalanie. Firma w chodzi na nasz rynek a w Anglii cieszy się renomą i tam bardzo polecają. Najlepsze z tego wszystkiego to cena. Zapłaciłem 255 zł za sztukę. Opona ma świetne parametry i równa się niemal z najlepszymi producentami. Może ktoś jest przed zakupem i pomogłem. Do tego dostałem jeszcze bon na Bp 50 zł na paliwo. Pozdrawiam
    heheheh wcale nie pachnie mi tu reklamą . No ale może faktycznie "TO" może być dobra opona .

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

A ja mam inne pytania. Kto jeździ na oponach o innych wymiarach i parametrach niż te podane w instrukcji obsługi?
    Czy różnice w profilach opony rzędu 15-25 mm rzeczywiście mają wpływ na komfort jazdy.
    Czy oponę 225/40 R18 można porównywać względem profilu do opony 215/45 R17 ?
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciej69
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Ja jeżdżę na oponach 205/60 r16. Trochę balony ale trze się po progach.
    "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1,9 8V 160KM/360NM Sedan

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    heheheh wcale nie pachnie mi tu reklamą . No ale może faktycznie "TO" może być dobra opona .
    Tak sobie myślałem że ktoś może uważać że to reklama. Chciałem tylko pomóc bo może ktoś jeszcze kupuje opony. A ja jestem zadowolony ze tak tanio kupiłem i naprawdę bardzo dobre opony za tą kasę. Pozdro