Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar Lone Wolf
    Auto
    AR MiTo 1.4 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Ale ja się po części z Tobą zgadzam- tak zrobiłem i Giuliettę kupiłem u Zasady i tylko Giuliettę - żadne lony Golfy czy inne wynalazki- tylko nie każdy ma tyle samozaparcia co ja czy Ty- naprawdę są osoby które wydając 2 stówy chcą być potraktowani jak kupujący a nie jak intruzi- niestety kumpel poszedł do Lexusa - nie ma czasu na latanie po całej Polsce.
    Z jednym się nie zgodzę- [notranslate]Alfa[/notranslate] jest na etapie na jakim kilka lat temu była Kia czy Hyundai- co byś nie opowiadał ale marka [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo jest postrzegana jako produkująca autka ładne ale awaryjne, nietrwałe, korodujące, z kiepskim serwisem.
    Niestety to są lata zaniedbań [poprzednimi modelami i brakiem nowych wersji- właśnie to co napisałeś- BMW, VW Audi czy inne marki budowały zaufanie klientów latami i nic że gorzej się prowadzą są gorzej wyposażone czy droższe ale mają to coś czego nie ma [notranslate]Alfa[/notranslate] - postrzegania jako marce której możesz zaufać.
    Tez z tym walczę- każdy kto ze mną rozmawia zadaje pytanie ile razy było na lawecie. Głupota i tyle ale muszą upłynąć lata aby to się zmieniło.
    Poparz na Renault z Laguna - seria I była hitem - wypuścili II i nazwano królową lawet bo samochód chyba pobił wszelkie rekordy- III mimo że była naprawdę bdb zniknęła z rynku z marną sprzedażą i ogromną utratą wartości. To samo zrobiono z Alfą.
    Ktoś pisze o skodzie- popatrz postrzeganie marki z lat 90-tych a obecnie- budowano to 27 lat!!
    Co do sprzedaży- u nas jest od roku ale nie uważasz że sprzedaż powinna rosnąć, a jest po prostu źle. Co do sprzedaży na poziomie merca czy BMW - z czym do ludzi? - z jednym sedanem i 3- ma silnikami? Odbudować trzeba ceną- już raz FCA gola samobójczego strzeliło po sukcesie Bravo/Brava wypuszczając Stilo w super wypasem za cenę Golfa i co ? nikt tego nie kupował bo było za drogie.
    Dla Alfy recepta to dobra jakość w miarę konkurencyjna cena i porządny serwis - jest tylko nr 1 reszta leży i kwiczy.
    Dlatego jak napisałem- nawet wsadzić 1.7 TBI czy 1.4 MA i zrobić cenę na poziomie 100 tys to byłoby coś z tego.
    Dobrze mówisz.

Markę trzeba budować latami i wydaje się, że od tej metody nie ma reguły. Dzisiaj nawet cudowny serwis nie postawiłby Alfy na równi z niemiecką konkurencją. Trzeba byłoby walczyć ceną, ale wtedy jak ktoś słusznie napisał, podniosłyby się głosy o jakość, napęd itp. , bo przecież Giulia tańsza o 20-30tys.zł musiałaby być gorzej wyposażona. FCA jak zwykle rzuciło wszystko bezrozumnie na jedną kartę. Faktycznie, Giulia sprzedaje się średnio, pociesza znacznie lepsza pozycja Stelvio. Myślę, że akurat tym modelem możemy coś na rynku ugrać w najbliższych latach. Zastanawiam się jednak, gdzie następcy MiTo i Giulietty.

Tak patrząc z boku, to AR wydaje się marką bez strategii. Obecnie skacze po segmentach. Pomijam już fakt, że ciągnie się za nią widmo "awaryjności" z przeszłości. Giulietta to już prawie 8 lat na rynku. Wybaczcie, ale liftingi wnętrza czy nowa czerwona nakładka zderzaka, nie sprawią, że to auto stanie się świeże jak w dniu premiery. Wygląda świetnie, nawet dziś, to fakt. Ale za tym wszystkim musi iść ofensywa nowych modeli. MiTo i Giulietta jako tako trzymały AR przez parę lat przy życiu, jeśli FCA miałoby z nich zrezygnować to doprawdy nie rozumiem dlaczego. Ciężko sprzedać 0,5 mln samochodów ścisłej sfery "premium" ale już 0,5mln VW Polo czy Golfa to realna liczba. I absolutnie nie mówię o tym, żeby nie aspirować do ścisłej czołówki, ale kiedy ma się już obecne modele, to trzeba też myśleć o kontynuatorach i walczyć na niższym pułapie cenowym. Wprowadzanie nowych jest na pewno logistycznie droższym przedsięwzięciem a przy obecnej sytuacji też mocno dyskusyjnym. O ile Giulia i Stelvio to mimo wszystko dobry krok, o tyle plany Alfetty (segment E) przywodzą mi na myśl jedynie model 166 i tego, jak sobie na rynku poradził.

Za wcześnie natomiast na jakieś rokowania w jedną czy w drugą stronę. Szczerze mówiąc, mogło być gorzej. Na pewno słupki powędrowały w górę, tak czy inaczej. Liczyłem, że FCA zrobi też krok w stronę reanimacji Lancii ale póki co, niech zawieszenie jej likwidacji wystarczy. Włochom od zawsze brak dobrego marketingu i PRu. Stilo to dobry przykład. Podobnie Bravo II, słusznie auto genialne w tamtym czasie. I gdzie był następca? Zaczęto robić karykatury Fiata 500 (swoją drogą, lubię 500L/500X) i o ile mi to nie przeszkadzało, o tyle dla mnóstwa osób Fiat przestał mieć cokolwiek ciekawego w ofercie. Wujek po Grande Punto szukał czegoś nowego i padło na Skodę, bo Fiat jeszcze 3-4 lata temu nie oferował praktycznie niczego. Nie ma w tym wszystkim jakiejś ciągłości. Polityka FCA przypomina prowadzenie eksperymentów a to nie ma nigdy niczego wspólnego ze stabilnością. A tak wracając do tej 500-tki. Bawią się w 1000 różnych odmian tego modelu, tylko w końcu ludzie się zwyczajnie "połapią" i przejdą do konkurencji, bo będzie oferowała świeżość. Czyli kończąc mój wywód, wyszedł mi niezły paradoks.

Z jednej strony nie ma kontynuatorów i wiecznie odgrzewają dany model liftingami, co jest już niesmaczne po naprawdę ładnych kilku latach na rynku. Z drugiej, wprowadzają nowe modele eksperymentując lub po chłopsku "porywając się z motyką" na słońce. [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo to nadal marka niszowa, nawet w Polsce, tylko, że tutaj ludzie po latach z "propagandą VAG" robią jej dodatkowo czarny PR. Brakuje reklamy, serwisu i zwyczajnie cierpliwości... Dodatkowo boli to, że Azjaci zdecydowanie się obudzili i robią naprawdę piękne samochody. Kia, Hyundai czy Mazda nie ma się dzisiaj absolutnie czego wstydzić.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Kolejny test:

https://youtu.be/8M5MHAX0VTM

A w nim touchpad

Sent from my iPhone using Tapatalk

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

[MENTION=73131]Lone Wolf[/MENTION] dobrze prawisz. Popatrzmy na Stelvio- zaczęło się sprzedawać bo jest naprawdę względem konkurencji porządnie skalkulowana cena- jest po prostu tańszy- 200 konna bena 4x4 potrafi kosztować po rabatach oko 160 tyś!! patrząc na konkurencję naprawdę okazja. To samo trzeba Giulii. Ktos pisał o Skodzie - popatrzmy na Superb- można kupić nawet z 1.4 TSI 125 ps - ujma na honorze? nie!! ale nisza rynkowa! Giulia kombi z 2.0 MJ czy 1.4 MA 170 ps w granicach 100 -110 tys byłoby ok. Do tego oferta leasingowa i mamy sprzedaż. a tak jest po prostu cieniutko by nie powiedzieć źle

Użytkownik Świeżak Avatar Lone Wolf
    Auto
    AR MiTo 1.4 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    [MENTION=73131]Lone Wolf[/MENTION] dobrze prawisz. Popatrzmy na Stelvio- zaczęło się sprzedawać bo jest naprawdę względem konkurencji porządnie skalkulowana cena- jest po prostu tańszy- 200 konna bena 4x4 potrafi kosztować po rabatach oko 160 tyś!! patrząc na konkurencję naprawdę okazja. To samo trzeba Giulii. Ktos pisał o Skodzie - popatrzmy na Superb- można kupić nawet z 1.4 TSI 125 ps - ujma na honorze? nie!! ale nisza rynkowa! Giulia kombi z 2.0 MJ czy 1.4 MA 170 ps w granicach 100 -110 tys byłoby ok. Do tego oferta leasingowa i mamy sprzedaż. a tak jest po prostu cieniutko by nie powiedzieć źle
    Nie znam danych rynkowych, ale podejrzewam, że te większe samochody z mniejszymi silnikami dostępnymi w mniejszych modelach się sprzedają. Możemy rozprawiać o ujmie na honorze i zabijaniu prawdziwego ducha, tylko co po tym duchu, skoro klient weryfikuje czy jesteś czy już Cię nie ma na rynku. Podejrzewam, że Giulia z 1.4 170KM znalazłaby nabywców. Ba, to nadal byłoby całkiem dobrze jeżdżące auto. Cholera wie, czy SportWagon poprawiłby jej sytuację. Musiałby być również dobrze wyceniony. Mi się wydaje, że dzisiaj jak ktoś chce większe auto z większym bagażnikiem to bierze SUVa (vide Stelvio) - chociaż to bardziej z przekonania "wielkości" niż faktycznie racjonalnego podejścia. Może Giulia się po prostu spóźniła o te dwa lata, a może jeszcze odpali. Trzymam kciuki i mam taką nadzieję.

Mam do pracy niecałą godzinę (czyli chwilę jadę). Jeżdżę zwykle z Radiem ZET albo RMF FM. Nie słyszałem tam reklamy [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo. Telewizji nie oglądam, ale podejrzewam, że nie jest wcale lepiej. Gdzieniegdzie migają mi reklamy Volkswagena, Audi, Lexusa. Ofensywa modeli - świetnie. Pytanie tylko, ilu przeciętnych Kowalskich wie w ogóle o istnieniu Giulii. O A4 czy Passacie słyszał każdy. W przypadku naszej Alfy, nie zdziwiłbym się gdyby nie była nawet rozpoznawana. To jest problem i tutaj jest sporo do nadrobienia. Pal licho, czy ten Kowalski ma na nią pieniądze. Czasem chodzi o samą rozmowę. To już we wcześniejszych latach było chyba lepiej. Podobały mi się te sugestywne, uderzające w emocje reklamy. Czy to Fiata czy Alfy. Jakoś tak się człowiekowi cieplej na sercu robiło, bo ja zawsze czułem, że "[notranslate]Alfa[/notranslate]`s are for nice people". Brakuje jakiejś takiej większej kampanii reklamowej.

https://www.youtube.com/watch?v=z3VN4vwoN2A

Przecież to jest świetne.
    Ostatnio edytowane przez Lone Wolf ; 05-11-2017 o 19:07

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dymo
    Mieszka w
    Newport
    Auto
    AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.

Domyślnie

Cytat Napisał kamilski Zobacz post
    W PL też są takie produkty na osobę prywatną. Mam nowe BMW X3 za 1325zł miesięcznie na 18m-cy bez wpłaty z ubezpieczeniem. Typowy wynajem, tylko bez opon.

Spoko oferta. Mozesz podpowiedziec w jakiej firmie/banku brales to auto?
    AR 155 1.9TD 90KM 1992 - byla
    AR 146 2.0 Ti 150KM 1996 - byla
    AR 156 1.9Jtd 115KM 2002 - ciagle jest
    AR 159 1.9Jtdm 150KM 2007 - byla
    AR Mito 0.9TwinAir 105KM 2014 - jest
    AR Giulietta 2.0 120KM 1981 - w trakcie remontu
    AR Spider 2.0 150KM 1999 - jest!

Mieszka w
    Newport
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Nie każdy ma. Nie każdy musi jeździć nowym autem za 200k czy to kupionym czy wynajętym. Kto powiedział, że to ma być dla każdego?
    Wiec uwazasz, ze nowoczesne narzedzia finansowania zakupu samochodu powinny byc dostepne tylko dla firm? A zwykly Kowalski na etacie moze isc sie j*bac? Ok...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfaromeo159jtd

Domyślnie

Bo taka prawda ze alfa to nie jest premium. [notranslate]Alfa[/notranslate] posiada w ofercie malego sedana i malego sua.Przeciez to zwykla klasa srednia.W markach premium od klasy sredniej tak naprawde zaczynaja sie modele : bmw, merol , audi, leus ,jaguar .Mowi sie ze prawdziwe bmw to zaczyna sie od modelu 5 tak samo jak prawdziwy mercedes od klasy E-marketing fiata chce by alfa byla premium tak jak opel chce by nowa insignia byla modelem premium na poziomie E klasy. Ja uwazam ze nawet glupi volkswagen posiada wyzszy prestiz od alfy. Bmw 5 gdzie srednia cen wacha sie w granicach 300tys sprzedaje wiecej aut niz cala gama alfy.Nawet Sklasa W222 sprzedaje rocznie ponad 100tys aut ,a to jest krol wsrod aut-srednia cena 500tys zl. Ktos wspomnial o mazdzie-chcialbym zeby alfa mogla z nia walczyc bo wsrod znajomyh to glupia mazda jest autem z wiekszym prestizem od alf=tylko nasze forum mysli ze nasze romeo jest na poziomie Porsche.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

Nawet konkurencja uważa alfe za premium https://www.youtube.com/watch?v=H6TCSIq7MrE

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał Dymo Zobacz post
    Spoko oferta. Mozesz podpowiedziec w jakiej firmie/banku brales to auto?
    PKO ma taki ciekawy produkt, ale oferta nie jest nigdzie na rynku i trzeba samemu się prosić, bo nie reklamują tego. Teraz jest Audi A6 za 1700zł i inne tańsze auta, Giulietta za 1600, ceny brutto z OC/AC.

Wynajem ma tez mBank, ale to dla firm tylko, chociaż ma różne, niektóre ciekawe oferty, ale już bez ubezpieczenia, tylko opony dają.

https://mleasing.pl/mauto/

Mieszka w
    Newport
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kamilski Zobacz post
    PKO ma taki ciekawy produkt, ale oferta nie jest nigdzie na rynku i trzeba samemu się prosić, bo nie reklamują tego. Teraz jest Audi A6 za 1700zł i inne tańsze auta, Giulietta za 1600, ceny brutto z OC/AC.

Wynajem ma tez mBank, ale to dla firm tylko, chociaż ma różne, niektóre ciekawe oferty, ale już bez ubezpieczenia, tylko opony dają.

https://mleasing.pl/mauto/

Dzieki!