Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Na naszym krajowym podwórku raczej nie objeżdża wszystkiego. Albo brak odpowiednio odważnych Alfisti z Quadrifogliami ?
    Nie wierzę, że byłeś w stanie to napisać. Ja mógłbym wsiąść w Veyrona i nawet naprawdę się bardzo starać, a ta Q by mnie pewnie objechała bez problemu (z tym kierowcą zapewne). Czy to by świadczyło o tym, że Veyron jest taki kiepski?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Skrótowo piszę, przecież.
    Coś te skróty myślowe chyba zaburzają Ci rzeczywisty obraz sytuacji. Giulia jest obiektywnie patrząc samochodem rewelacyjnym. Awaryjność, czy akcje serwisowe są dzisiaj czymś całkowicie normalnym. Patrzenie w skali bezwględnej jest dosyć naiwne. Oczekiwania oczekiwaniami, rzeczywistość rzeczywistością.

https://businessinsider.com.pl/firmy...-w-usa/trdfl7r

BMW panie, synonim niemieckiej jakości. Wszystkie auta się dziś psują, i na razie nic nie wskazuje na to, żeby w Alfie było gorzej niż u konkrencji, i na tym to polega.

Cała reszta, to tylko Twoje czysto subiektywne, gorzkie żale. Oczywiście, że o zakupie decydują też czysto subiektywne czynniki, dlatego, pomimo tego, że obiektywnie alfa jest autem świetnym, to słupki sprzedaży są jakie są, ale nie można oczekiwać, że to się zmieni z dnia na dzień, bo to kolejna fantasmagoria.

takie typowe pretensje do garbatego, że ma proste dzieci.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie wierzę, że byłeś w stanie to napisać. Ja mógłbym wsiąść w Veyrona i nawet naprawdę się bardzo starać, a ta Q by mnie pewnie objechała bez problemu (z tym kierowcą zapewne). Czy to by świadczyło o tym, że Veyron jest taki kiepski?
    Nie rozumiem tego odniesienia ? Chodzi o to, ze jeśli ktoś szuka auta do szybkiej jazdy, czyli robienia czasów - to nie jest to Giulia póki co. Po prostu. najwyżej jaklo ciekawostka, ale nie narzędzie do zaspokajania takich potrzeb.

edit - chyba dopiero zrozumiałem o co się oburzyłeś , nie !!! nie podważam umiejętności właścicieli Giulii Q bo przecież ich nie znam (tzn jednego znam , i z całą świadomością w tym przypadku - podważam ) . Odnoszę się do braku pewności, polegania na Giulii, braku licznych chętnych w związku z tym na takie jej łojenie regularne. Wymaga to -chyba się zgodzisz ? - odwagi większej niż taki sam użytek , sprawdzonych latami i przetestowanych w bojach M3 czy M2 , prawda?

Ty w wypożyczonym wozie mógłbyś go cisnąć ile wlezie, czasem waląc w bandy, nie dumając czy faktycznie to inny silnik niż w Ghibli i czy się nie zatrze jak w nich itd. To coś innego niż zakup dla siebie (nie sponsorowany) i użytek jak wyżej do bicia czasów i "objeżdżania wszystkiego" .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Coś te skróty myślowe chyba zaburzają Ci rzeczywisty obraz sytuacji. Giulia jest obiektywnie patrząc samochodem rewelacyjnym. Awaryjność, czy akcje serwisowe są dzisiaj czymś całkowicie normalnym. Patrzenie w skali bezwględnej jest dosyć naiwne. Oczekiwania oczekiwaniami, rzeczywistość rzeczywistością.

https://businessinsider.com.pl/firmy...-w-usa/trdfl7r

BMW panie, synonim niemieckiej jakości. Wszystkie auta się dziś psują, i na razie nic nie wskazuje na to, żeby w Alfie było gorzej niż u konkrencji, i na tym to polega.

Cała reszta, to tylko Twoje czysto subiektywne, gorzkie żale. Oczywiście, że o zakupie decydują też czysto subiektywne czynniki, dlatego, pomimo tego, że obiektywnie alfa jest autem świetnym, to słupki sprzedaży są jakie są, ale nie można oczekiwać, że to się zmieni z dnia na dzień, bo to kolejna fantasmagoria.

takie typowe pretensje do garbatego, że ma proste dzieci.
    Gdyby to były "tylko moje" wymysły, to by przy owych słupkach dodatkowe zero na końcu widniało.
    (aha, BMW wezwało z powodu potencjalnego zagrożenia , w Giulii przewód paliwowy sam wezwał lawetę...)
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 08-11-2017 o 11:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Nie rozumiem tego odniesienia ? Chodzi o to, ze jeśli ktoś szuka auta do szybkiej jazdy, czyli robienia czasów - to nie jest to Giulia póki co. Po prostu.
    Wyniki JEDNEGO samochodu na TPTD (który z założenia jest bardziej amatorski niż profesjonalny) nie dają ŻADNEGO odniesienia do tego, jaki jest naprawdę szybki. W ostatniej edycji Renault Clio Sport miało czas 1:50, a Porsche 911 2:12. Ja 75-ką na dziadowskich kilkuletnich oponach zrobiłem 2:14. Jaki z tego wniosek?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Gdyby to były "tylko moje" wymysły, to by przy owych słupkach dodatkowe zero na końcu widniało.
    (aha, BMW wezwało z powodu potencjalnego zagrożenia , w Giulii przewód paliwowy sam wezwał lawetę...)
    Nie no sorry, ale masz klapki na oczach Jeśli akcje serwisowe są przeprowadzane w takiej skali, to znaczy, że ryzyko jest bardzo duże. Jeden przypadek to jeszcze nie powód do akcji serwisowej. Chociaż podejrzewam, że gdyby Alfa zrobiła taka akcje, to by było źle, bo auta źle zaprojektowane złomy, ale jak BMW, to już dobrze, bo tak dbają o swoją wiarygodność

Nawet Twoje super niezawodne mazdy ciekły
    https://www.samar.pl/__/19/19.m/28/1...ku-paliwa.html
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 08-11-2017 o 12:01
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kamilski Zobacz post
    Czyli kolega dalej pieprzy od rzeczy? Sporo, to znaczy ile? 1,2? I ile jeździ na to wygaszanie kontrolek?

Bo jakoś po rozmowie z 5 innymi właścicielami Q nie przypominam sobie żeby któryś z nich miał jakiś problem.
    2 były na pewno, więc 2/7 to dość zatrważająca statystyka
    Zakładamy że to wiek dziecięcy, ale fakty są faktami?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    5 innych plus moja, więc razem 8 żeby być szczegółowym Plus kilkanaście innych sprzedanych na naszym rynku, razem ok. 20. Od czasu Q Galiego i warsawdrive nie słychać było nic więcej, więc pewnie upgrade 6117 zadziałał, albo serwis sobie w miarę radzi...

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kamilski Zobacz post
    Od czasu Q Galiego i warsawdrive nie słychać było nic więcej, więc pewnie upgrade 6117 zadziałał, albo serwis sobie w miarę radzi...
    Oby tak właśnie było. Bo te dwie to był mocny cios dla image jaki powstał po czasie na Ringu
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Jest to dość mocno skrzywiona statystyka, bo mało kto się chwali tym, że wszystko jest w porządku, a wieści o problemach świeżego modelu roznoszą się z szybkością błyskawicy.
    Rozmawiałem z 2 właścicielami Giulii Q nieudzielającymi się tu na forum, którzy również nie mieli najmniejszych problemów, a jeden z nich rzucił pewne światło na problemy z Giulią warsawdrive, jednak były to nieoficjalne informacje, więc nie będę powielał plotek.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Nie no sorry, ale masz klapki na oczach Jeśli akcje serwisowe są przeprowadzane w takiej skali, to znaczy, że ryzyko jest bardzo duże. Jeden przypadek to jeszcze nie powód do akcji serwisowej. Chociaż podejrzewam, że gdyby [notranslate]Alfa[/notranslate] zrobiła taka akcje, to by było źle, bo auta źle zaprojektowane złomy, ale jak BMW, to już dobrze, bo tak dbają o swoją wiarygodność

Nawet Twoje super niezawodne mazdy ciekły
    https://www.samar.pl/__/19/19.m/28/1...ku-paliwa.html

Ty weź się zdecyduj co jest tym wzorem dla Alfy w końcu - Premium BMW czy Niepremium Mazda bo jakoś się to miesza wszystko.
    To nie moja mazda tak precyzyjnie patrząc bo 3ka, z mojego parkingu to cieknie jedynie co paliwo ze 166tki gdzieś przy wlewie gdy full - i nie było na to akcji Ale radzę sobie jakoś, jak ze wszystkim z Alfami bez wsparcia tej marki z duszami i stylem.
    Z akcji mazdy poznałem jedynie z pisma - wymianę siłowników klapy bagażnika, bo...może być źle położony lakier na nich. Hm.

Nie podejrzewaj co będzie gdy zrobi, tylko zobaczmy czy będzie [notranslate]Alfa[/notranslate] robić akcje czy nie. Gdy mnie to interesowało - to nie robiła - sprawa JTSów, ich komputerów , wtyczek sond lambda generujących w kółko check engine'y choćby. Zobaczymy czy będzie wzywać profilaktycznie _przed_ kłopotami użytkowników.