Z kolei Valvoline Durablend Diesel jest dedykowany do diesla hmmm no ale właśnie dlaczego piszą na bańce tylko to:
API: SJ
ACEA: B3
VW: 505.01
(silniki z pompowtryskiwaczami)
Stosowany w silnikach diesla z bezpośrednim wtryskiem (TDI)
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Z kolei Valvoline Durablend Diesel jest dedykowany do diesla hmmm no ale właśnie dlaczego piszą na bańce tylko to:
API: SJ
ACEA: B3
VW: 505.01
(silniki z pompowtryskiwaczami)
Stosowany w silnikach diesla z bezpośrednim wtryskiem (TDI)
Jak nazwa sugeruje Valvoline Durablend Diesel, posiada tylko API SJ oraz ACEA B3, jest przeznaczony tylko i wyłącznie do silników diesla. Synpower jak i MaxLife nadają się do silników benzynowych jak i do diesla.
Z tego co ja sie się orientuję to oleje typowo do diesli są oznaczone API CF lub API CF/SM (żadko spotykane) natomiast jeśli w oznaczeniu widnieje API SM/CF to w pierwszej kolejności stosujemy go do benzyniaka i jest to olej adresowany do silników benzynowych a możliwe jest też stosowanie go w silnikach diesla
Duża większość nowoczesnych olei ma oznaczenie API SM/CF, które nadaję się zarówno do silników benzynowych jak i do diesla. Przykładowo Durablend Diesel jest gorszym parametrowo olejem od MaxLife jak i Synpower, choć one nadają się do silnika benzynowego jak i do diesla. Widzę, że głównie skupiłeś się na standardach ACEA/API.
Bo czytam ten wątek od początku i już zgłupiałem.
Mam w tej chwili zalany Mobil 5W50 z oznaczeniami
API SM/SL/SJ/CF
ACEA A3/B3
ACEA A3/B4
i np. Maciek156 pisze bodajże na 10stronie tego wątku że ten olej jest dedykowany do silników benzynowych i nie nadaje się do JTD a ty z kolei piszesz że olej o parametrach niemalże identycznych nadaje się do JTD.
Obecnie masz zalany olej spełniający normy dotyczące silników benzynowych jak i diesla. Jeśli mowa o MaxLife i Synpower jak najbardziej nadają się do silników JTD, przewyższają parametrowo Durablend Diesel.
http://docs6.chomikuj.pl/25576681,0,...end-Diesel.doc
http://docs6.chomikuj.pl/99276376,0,...etic-5W-40.doc
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 04-05-2011 o 20:16
Dokładnie o tym wątku mówiłem
---------- Post added at 19:23 ---------- Previous post was at 19:17 ----------
Ty kolego piszesz że mam zalany olej spełniający normy dla diesla a Maciek156 odrada ten olej do diesla twierdząc że jest adresowany do benzyniaka????
To już nie wiem czy wymienić na taki jak mam czy na coś innego
Dobór oleju nie tylko polega na dobraniu odpowiednich standardów, aprobat, lecz najważniejszym jest porównanie parametrów oleju. W tym przypadku Durablend jest gorszym olejem od np. Motul 8100 X-Cess, Valvoline Synpower / Maxlife, Millers XFS / (o CFS nie wspominając). Celowo oddzieliłem Motul X-Clean, LM Top Tec 4100, ponieważ te oleje mają już dodany standard ACEA C3. Maciek podaję, że do starszych JTD 8V poleca Mobil Super S Turbo Diesel 10W-40, w tamtym czasie może nie były popularne takie marki jak Motul, Valvoline itd. jednak obecnie ten olej przez nikogo kto zna się na tematyce olejowej nie zostanie polecony (okrutnie przepala się na tłokach, pozostawiając nagar). Według mnie obecnie to jest mit, że dany olej ma preferencje, producenci starają się produkować oleje o wszechstronnym zastosowaniu, zwróć uwagę, że do nowoczesnych silników diesla nikt nie szuka olei CF/SM, wszyscy kupują nowoczesne oleje, przeznaczone zarówno do silnika benzynowego jak i diesla bez jakichkolwiek preferencji API. Również należy wziąć pod uwagę, że Mobil wycofał się na Europejskim rynku ze stosowania syntetycznych baz PAO/Ester na rzecz HC. Zwróć również uwagę, że nie ma olei przeznaczonych tylko i wyłącznie do silników benzynowych. Każdy z podanych przeze mnie olei w zupełności się nada![]()
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 04-05-2011 o 20:37
Zalej sobie Millers XFD 5w40 - zalecany do Diesla w pierwszej kolejności.
Valvoline DuraBlend 5w40 to niestety tylko 1/2 syntetyk. Mam go również.
Ja jeżdżę jeszcze na Valvoline 5w40 SynPower, i silnik spisuje się o niebo lepiej niż na wcześniejszym Mobilu, był SuperS 10w40, przez około 80 kkm, nie wiem co było jeszcze wcześniej.
Następna zmiana będzie na Millersa XFD 5w40.
---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:35 ----------
Nadaje się bez problemu.
Jeśli chcesz płukankę, to mam w cenie 19 pln + ewentualna przesyłka.
Tak na marginesie to masz taki silnik jak ja.![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y