Tydzień temu własnoręcznie zaslepialem swój kolektor, przeczytałem też cały wątek
Tydzień temu własnoręcznie zaslepialem swój kolektor, przeczytałem też cały wątek
Ostatnio edytowane przez gt_1 ; 27-02-2017 o 22:57
Ok. Przeczytalem caly watek drugi raz, juz prawie wszytsko wiem. Czy ten kolektor bedzie pasowac? http://allegro.pl/alfa-romeo-156-kol....html#imglayer
bo jest jeszcze taki i ten wydaje mi sie ze jest taki sam http://allegro.pl/alfa-romeo-156-2-4...710841891.html
Bo chyba lepiej wymienic na kolektor z 156 niz spawac??
Ostatnio edytowane przez pajak83 ; 28-02-2017 o 07:08
Ten pierwszy wydaje mi się, że jest od wersji 10-zaworowej, a potrzebujesz od 20, czyli taki jak z tej drugiej aukcji.
Spawac - oszczędność 220 zł
No racja, sporo taniej wychodzi spawanie.
Dokładnie ceny kolektorów z 2.4 175KM poszybowały w górę. Kiedyś można było kupić za stówkę. Dziś 250-300zł wiec nieopłacalne. Za 50zł pospawają Ci twój.
Poszybowały, bo jest popyt na nie. Coraz więcej 159 na rynku. Ludziska wiedzą, jakie są ich wady i po zakupie pierwsze co, to allegro i kolektor![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Cześć, ktoś przekładał kolektor ssący od 156FL i jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda kwestia nastawnika od klap? Jest go jak przymocować? Chciałbym wstrzymać się z programowym usunięciem klap i zastanawia mnie czy będę mógł z tym spokojnie jeździć nie bojąc się, że nastawnik będzie musiał wisieć na kablu![]()
Wałkowane tysiąc razy w tym wątku, nie trzeba programowo usuwać sterowania klap. Puszczasz nastawnik luzem (przymocuj do kolektora np) i tyle, niech sobie działa, nikomu nie szkodzi. Wywalenie klap to dla ogarniętego mechanika godzina roboty (np. przy wymianie rozrządu) i nie wymaga żadnej ingerencji w elektronikę.
Wiem, że nie wymaga ingerencji w elektronikę ale pytanie dotyczy czegoś innego. Mianowicie, powtórzę - chciałbym wymienić kolektor dolotowy na ten z 156FL a tam jak wiemy nie ma klap i nie ma też nastawnika jak się domyślam -stąd pytanie czy jest w tym kolektorze mocowanie dla nastawnika, czy trzeba kombinować i jakoś inaczej go mocować?