Bo to z nagrzewaniem, to kolejna forumowa legenda. Powinno być wręcz przeciwnie ale różnice są pomijalne. Ja przestałem już z tym walczyć(znaczy z tą legendą
)
Bo to z nagrzewaniem, to kolejna forumowa legenda. Powinno być wręcz przeciwnie ale różnice są pomijalne. Ja przestałem już z tym walczyć(znaczy z tą legendą
)
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
No dobrze, mity i legendy są od tego, żeby je obalać. Więc po zaślepieniu EGR silnik nagrzewa się wolniej czy nie ma to wpływu (i dlaczego)?
Kiedyś, dawno dawno temu były układy podobne do EGR, które miały za zadanie podgrzanie ładunku w niskiej temperaturze otoczenia. Był to układ, który nie miał chłodnicy spalin i właściwie sprawował funkcje obecnego wtórnego grzania świec. Oprócz tego, że miał podając gorące spaliny do komory spalania nie pełnił żadnej innej funkcji i nie był w naszym rozumieniu EGR-em. Układ jedynie wpływał na lepsze działanie silnika w niskich temperaturach m. in. pod względem kultury pracy. I ten właśnie układ jest kuczem do powstania owej legendy.
Co do EGR-a, to posiada on chłodniczkę spalin, która to schłada spaliny dostające się do komory spalania, w celu OBNIŻENIA temperatury ładunku. Dodanie spalin powoduje OBNIŻENIE temperatury spalania (wpływ dodania produktów salania nie biorących udziału w procesie i posiadających większe ciepło właściwe niż powietrze) , co z kolei wraz z małą ilością tlenu powoduje to do czego EGR jest stworzony, czyli "dopalenie" NOx-ów i węglowodorów. Odniżona temperatura spalania wiąże się z mniejszą ilością ciepła przekazywaną cieczy chłodzącej (tak w chłodniczce spalin, jak tez w płaszczu).
Tutaj jest wykres zależności otwarcia EGR i temperatury spalin.
Tyle, że jest to mały litrowy silniczek wzorcowy i otwarcie EGR jest dość małe. Ale widać, że im więcej otwarty, tym chłodniej.
Dla lepszego dogrzania silnika np. w 159-tkach zawór EGR na wolnych obrotach ustawia się na 3.998% czyli jest zamknięty. Niektóre sterowniki silników w niskich temperaturach maja EGR-y zamknięte. Właśnie aby przyspieszyć nagrzewanie silnika. Inne rozwiązania np. w Ducato 2.0 polift oraz Iveco w niskuch tempearurach, stosując elektryczną przepustnicę znajdującą się przed chłodniczką spalin zamykaja przepływ w układzie recylkulacji. Jak to działa widać po podłączeniu się MES-em.
Reasumując wyłączenie EGR powinno przyspieszać grzanie silnika. Ale w proaktyce nie ma różnicy. Co juz tu na forum sprawdaliśmy.
Ten kolejny opis, to dodatkowy + do mojego znienawidzenia układu EGR![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
To jest logicznie wytłumaczone. Skąd w takim razie relacje kolegów, którzy twierdzą, że po zamknięciu EGR silnik wolniej łapie temperaturę? Porównują nieporównywalne (inna temp powietrza, inne warunki jazdy, inna dynamika wciskania gazu, itp?)
Gro z tych opinii, to "widzi mi się". Niektórzy niereformowalnie związani z własną teorią. A dziwne, bo literatura i zasady fizyki sa powszechnie dostępne. Część, to np. układy mające niewłaściwie działające termostaty w połączeniu z autosugestią. Przynajmniej z tym się najczęściej spotykam.
Być może i tak jak piszesz ma na to wpływ dynamika jazdy ? Zamknięty EGR = lepsza dynamika jazdy, a to się wiąze z większymi prędkościami "od dołu" i większym opływem powietrza. I w rezultacie większy wpływ chłodzenia powietrzem ? Ale to już jest moje gdybanie![]()
Witam !
Zastanawiam sie czy wymieniać zawó egr na taki : pierburg 7.00063.10.0 lub w ogóle go wyrzucić i programowow usunąc ?
Czy takie usunięcie będzie przeszkadzać przy ewentualnym chiptuningu ?
Przy okazji jakie są ceny takiego usunięcia i czy w okolicach gliwic mogę coś takiego wykonać ?
Pozdr.
P.S.
SORRY NIE TEN DZIAŁ![]()
Zaślepic...wyłączyć programowo..i cieszyc sie jazda.i wręcz przeciwnie większość choppwanych naszych jtd ma zaslepiony ege.wywalony dpf![]()
Tak, tylko niewielki odsetek ludzkości przy chipie nie wyłącza EGR-u.
Są też tacy utalentowani, co posiadając własne teorie ogranicza jego działanie. Ale to już tylko sam twórca wie co tym chciał uzyskać![]()
Co fakt to fakt![]()