Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

na żywo Stinger to jak zawsze u koreańców zlepek rożnych stylów Audi A7, Panamera etc - wyszło jak zwykle - samochód wygląda okropnie. Porównywanie tego z GIulia to po prostu obraza dla tej ostatniej.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Mnie również Stinger lekko rozczarował na żywo swoją stylistyką, głównie przez zlepek różnych elementów, które nie do końca tworzą spójny projekt. W dodatku kilka elementów jest wykonanych niezwykle tandetnie. Bardzo pozytywnie natomiast zaskoczył mnie wnętrzem i tym jak jeździ (wersja GT) oraz wyceną. Porównując to co się dostaje w stosunku do wydanych pieniędzy Giulia Veloce niestety zostaje w tyle w porównaniu do Stingera GT. Nie zmienia to faktu, że stojąc przed takim wyborem osobiście i tak wybrałbym Giulię.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Moim zdaniem największą wadą Giulii są silniki.... i nie chodzi, że słabe czy coś.... chciałoby się mieć w takim aucie coś fajniejszego niż R4..... a jak już jest V6 to kosztuje milion złotych monet i ma bilion koni mechanicznych... A chciałoby się mieć 2.5 benzynkę V6 jak za starych dobrych czasów.

Chodzi o sam "fun" i podnietę z posiadania czegoś fajniejszego (wiecie... szpan, szacun w celi itd).
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Garraty
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Moim zdaniem największą wadą Giulii są silniki.... i nie chodzi, że słabe czy coś.... chciałoby się mieć w takim aucie coś fajniejszego niż R4..... a jak już jest V6 to kosztuje milion złotych monet i ma bilion koni mechanicznych... A chciałoby się mieć 2.5 benzynkę V6 jak za starych dobrych czasów.

Chodzi o sam "fun" i podnietę z posiadania czegoś fajniejszego (wiecie... szpan, szacun w celi itd).
    A dlaczego od razu założenie, że R4 musi być zła? Zobacz na 4C, samochód bije na głowę niejednego konkurenta z większym silnikiem...Rzędowa czwórka jest również lżejsza i mniej skomplikowana w budowie. Przy takiej mocy nie ma sensu dawać innego czyt. większego i cięzśzego silnika. Alfa planuje wypuścić Giulie Veloce na rynek amerykański z silnikiem 350 hp, gdzie widziałbym już V6 jednak oni dalej planują rzędową czwórkę z elektrycznym turbo.

Dalej, czwórka czwórce nierówna. Cały blok silnika w Giuli jest z zrobiony z aluminium, posiada kute tłoki i kilka innych ciekawych rozwiązań technicznych.

ENGINE: ALL-ALUMINUM 2.0-LITER TURBOCHARGED 4-CYLINDER 280HP
    Availability Standard on Giulia and Giulia Ti
    Type and Description Inline-four, direct injection, turbo
    Displacement 121.7 cu. in. (1,993 cc)
    Bore x Stroke 3.31 x 3.54 (84.0 x 89.9)
    Valve System MultiAir2, SOHC, four valves per cylinder with silent chain driven
    timing drive
    Hollow assembled exhaust camshaft with end pivot roller finger
    followers and hydraulic lash adjusters
    Turbocharger Direct mount twin-scroll turbocharger with electric wastegate
    actuation. Intake manifold with liquid cooled charge air cooler
    Fuel Injection Gasoline direct-injection with injector centrally located in the
    combustion chamber
    Max injection pressure 2,900 psi
    Construction Cylinder head: permanent mold air quenched cast aluminum alloy
    with integrated exhaust manifold
    Crankcase: precision and cast aluminum alloy with casted steel liners
    Crankshaft: super-finished forged nitride steel with journals offset
    from cylinder bore centerline
    Piston: forged aluminum cooled with pressure actuated oil jets
    Power (SAE net) 280 hp (209 kW) @ 5,200 rpm (140 hp/liter)
    Torque (SAE net) 306 lb.-ft. (415 N•m) @ 2,000 - 4,800 rpm
    Redline on the Instrument Cluster 5,500 rpm
    Max. Engine Speed 6,200 rpm
    Fuel Requirement Premium unleaded, 91 octane (R+M)/2

Niedługo ludzie będą narzekać, że nawet rzędowej czwórki nie ma tylko wszystko jest elektryczne. Takie mamy czasy. Z drugiej strony zobacz na Mercedesa AMG A klasy, 381 koni, 2 litry i też 4 cylindry a daje sobie radę bardzo dobrze.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Myślałem, że jestem odosobniony w moich odczuciach, a jednak nie
    +1

Cytat Napisał Garraty Zobacz post
    Dalej, czwórka czwórce nierówna. Cały blok silnika w Giuli jest z zrobiony z aluminium, posiada kute tłoki i kilka innych ciekawych rozwiązań technicznych.
    Nikt nie mówi, że jest zła. Ale to tylko 4-ka. Kultura pracy, dreszcz na plecach, aksamitna albo wręcz "specjalnie" lekko chropawa praca V6/V8 to inna bajka.
    Podjeżdżam moim starym Busso na jazdę testową Veloce, pomykam pięknym, drogim, nowiutkim autem na widok którego sam się ślinię jak i połowa kierowców po drodze i co? Wysiadam z niedosytem. Co z tego że ma 5s do 100 i klei się do drogi jak głupia? Napęd na 4 kapcie itd. itp. Piękne auto. Ale wsiadam do starego Busso, odpalam V6 i papa mi się śmieje... TO jest silnik. Tam jest jakiś rodzaj nowoczesnej kosiarki.

Cytat Napisał Garraty Zobacz post
    Z drugiej strony zobacz na Mercedesa AMG A klasy, 381 koni, 2 litry i też 4 cylindry a daje sobie radę bardzo dobrze.
    Daje i nadal to nie stare dobre V8 N/A jak w C63 AMG jeszcze do niedawna wkładali. Inna bajka. Gorsza

To jak fast food. Zjesz szybciej i taniej. Ale czy lepiej?

Ja nic nie neguję. Niech sobie będę te nowe silniki. Chciałbym tylko mieć alternatywę. Nie w chorej cenie Q, tylko w cenie Veloce mieć jakieś V6, niech sobie będzie z gorszymi osiągami, ale większą kulturą, dźwiękiem, mięsem pod maską. Dla koneserów
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 22-12-2017 o 12:05
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Chrisu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 AT 200PS wersja Business

Domyślnie

...za mało jest takich koneserów żeby odpalać produkcję dla niewielkiej serii...R4 jest tańsze za V6 w okolicach 300KM zapłaciłbyś dodatkowe 30-40k PLN
    Poza tym Alfa i tak stoi w opozycji do BMW do japońcow i całej reszty. Nie wkłada kosiarek 1.5, 1.2 czy 1.0/ 3 cylindrów (patrz 3 bmw) czy "czystych" hybryd.
    Takie czasy że R5 , V6 odchodzą w zapomnienie...

Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Busso to jednak inna bajka jest. Zobacz, że nawet znakomita większość dzisiejszych V6 tak nie brzmi. Taki często przywoływany Stinger z V6 tutaj przecież nawet obok Busso nie stał, brzmi co najwyżej poprawnie jak nie źle z elektronicznym podbijaniem dźwięku! Ja Ci dziękuję za takie V6 ze sztucznym brzmieniem. Masz Giulie Q z V6, który brzmi naprawdę bardzo dobrze...

Rzeczywistości też nie zagniemy, dzisiejsza motoryzacja wygląda inaczej niż jeszcze kilka lat temu. Niektóre państwa piszą plany o całkowitym zlikwidowaniu silników spalinowych do X roku. Czy jest gorzej czy lepiej każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Ja bardzo chciałbym zobaczyć np. Giulie 350 hp z V6... ale nadal uważam, że do tej mocy V6 nie jest potrzebna, która jest droższa w produkcji i przede wszystkim cięższa. A dopłacać do samej kultury pracy ok 40k? Ja może bym i dopłacił ( i tak chce kupić Q ) ale ile osób by tak zrobiło ?

Użytkownik Świeżak Avatar Michalwawa
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Okropna wyglada jak nieudana próba audi a5

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Co do silników uważam podobnie. Taka veloce fajnie jakby miała v6 z 350 KM. Osiągi obecnej veloce, dźwięk v6- bajka. Ale dla wyróżnienia Q pewnie musiałaby być V8 , więc jedno i drugie podniosło by sporo koszta. Myślę że na v6 w innej wersji niż Q nie ma co liczyć, będzie jak jest. Będą rozwijać i zwiększać moc r4.

Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Widzieliście nowego Alpine A110? Silnik 4 cylindry, 1.8l, waga 1080 kg! Brzmi cudownie, niejeden V6 sie chowa ( a taki sztuczny jak ze Stingera to już w ogóle ), samochód przyśpiesza do 100 w 4.5 sek. Wybaczcie ale charakterystyka czy dźwięk silnika to nie wszystko ale właśnie to jak się samochód prowadzi, jak się klei drogi, jak przyśpiesza. Dźwięk to oczywiście świetny dodatek potęgujący wrażenia z jazdy. Ale co mi z tego jak samochód jest wolny, nie trzyma się zakrętów? Np tak Jeep SRT, na prostej szybki, brzmi tak, że dostajecie orgazmu ale tylko tyle.

https://www.youtube.com/watch?v=FuCCpaI6y-k

https://www.youtube.com/watch?v=4aCPgy-T9EA
    Ostatnio edytowane przez Garraty ; 22-12-2017 o 13:12