Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Garraty Zobacz post
    Jeszcze raz swoje zdanie opieram empirycznie na doświadczeniu z tym samochodem, który posiadam prawie rok plus prawie 17 tys km. Miałem czy prowadziłem wiele samochodów w życiu w tym modele z wielkiej trójki, japońskie czy nawet jak mieszkałem w USA słynne "muscle cary" w tym kilka naprawdę fajnych klasyków.
    I to jest konkretna opinia. Oczywiście masz rację, że jak się autem rok pojeździ, to można dużo więcej powiedzieć niż po jeździe testowej. Sam wiem po sobie, dlatego też nie lubię, jak ludzie psy wieszają na Mazdach nie znając tych aut.
    Być może faktycznie gdybym poobcował z Giulią miesiąc czy dwa, to znalazł bym to coś i nie chciałbym wysiadać. Jest duża szansa że masz rację, bo faktycznie jedzie świetnie
    Wkurza mnie ślepe przyklaskiwanie Giulii "bo to Alfa", co innego poparte konkretnymi porównaniami i argumentami.

Powiedzmy szczerze: wersja Q jest idealna, tylko ta cena... ja wiem, że przy konkurencji to i tak okazja, ale dla szarego obywatela, wiadomo...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Garraty
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    I to jest konkretna opinia. Oczywiście masz rację, że jak się autem rok pojeździ, to można dużo więcej powiedzieć niż po jeździe testowej. Sam wiem po sobie, dlatego też nie lubię, jak ludzie psy wieszają na Mazdach nie znając tych aut.
    Być może faktycznie gdybym poobcował z Giulią miesiąc czy dwa, to znalazł bym to coś i nie chciałbym wysiadać. Jest duża szansa że masz rację, bo faktycznie jedzie świetnie
    Wkurza mnie ślepe przyklaskiwanie Giulii "bo to Alfa", co innego poparte konkretnymi porównaniami i argumentami.

Powiedzmy szczerze: wersja Q jest idealna, tylko ta cena... ja wiem, że przy konkurencji to i tak okazja, ale dla szarego obywatela, wiadomo...
    To jest tak, że w standardowej Giulii musisz spędzić trochę czasu a np po jeździe Q miałem ciarki na plecach...inna bajka. Zakochałem się od pierwszego przejazdu. Za kilka lat może...

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał Azalgo Zobacz post
    Przecież nie ma diesla V6

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
    Bardzo mnie to zawiodło, tym bardziej, że wspominali o takim silniku jeszcze przed zaprezentowaniem Giulii.... wystarczyło wyciągnąć z Maserati....

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    I dlatego zamiast 159 V6 masz R5?
    I dlatego zamiast R4 mam R5.... auto kupowałem jeszcze za czasów "posuchy finansowej"... a teraz ciężko mi się z nim rozstać, mimo iż wkurza mnie ociężałość. Aczkolwiek i tak większość to autostrady i krajówki, a do takiej jazdy 2.4 JTDm moim zdaniem najlepsze z gamy 159.

Czyli AR z jakim motorem ma duszę? Z V6, a jak tak to z którym? No ale jest przecież V8 w 8C, to może V6 już nie być takie fajne, nawet - a może zwłaszcza - uturbione?

Tak się tylko droczę

Zluzujcie troszeczkę i niech każdy cieszy się w AR tym czym chce.

Pozdrawiam Wszystkich

Nie mówię, że R4 nie ma duszy. Mi tylko chodzi o to, że chciałbym bardzo mieć wybór.... bo skok cenowy w Giulii pomiędzy R4 a V6 jest tak potężny, że mało kogo stać na taką furę... a przynajmniej póki co.
    156 miało bardzo fajną ofertę silnikową.... 159 mimo wszystko też (V6 d**y nie urywa). Do ciężkiego 159 mogli wrzucić 2,5 V6 i spokojnie osiągnąć moc JTS'a widlastego...

Żeby nie było- mnie też jara R4 Giulii Veloce! Jest świetne- przejechałem się... lekkie, zwinne.... leci jak rakieta, ale chciałbym mieć "super veloce" o mocy 350KM i moturem V6 / R6!

Ale może trzeba się z tym pogodzić.... takie czasy mamy i trzeba się cieszyć tym, ze w ogóle jeszcze mamy spalinowe jednostki napędowe!

Wrócimy do tej rozmowy za 20-30 lat i będziemy się jarać spalinowym R3... bo to będzie coś!
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 23-12-2017 o 21:27
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Wrócimy do tej rozmowy za 20-30 lat i będziemy się jarać spalinowym R3... bo to będzie coś!
    Oby nie

To już lepiej będzie się najarać i ujarać, wspominając V-ki, a nawet R4

Ps
    Dla mnie Brera concept z 2002 r. była zjawiskowa; niestety wersja produkcyjna zaprzepaściła potencjał projektu, który jest ponadczasowy, podobnie jak Duettottanta.

Mimo końca ery współpracy wielkich włoskich studiów projektowych z producentami aut, mam nadzieję, że AR będzie jeszcze stać na stworzenie równie pięknych modeli.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 23-12-2017 o 21:55
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Nie musiałbyś jeździć miesiąc, wystarczyłby jeden weekend żebyś inaczej zaczął "śpiewać" na temat nowych Alf. Co do starych modeli mamy te same zdanie ale do nowych całkowicie odmienne...
    Ciebie wkurza podniecanie się Giulią na tym forum a mnie rozpisywanie się o Maździe 3, że jest bardziej emocjonująca od Giulietty...takie bajki możesz pisać na forum Mazdy ale tutaj chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci uwierzy

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cała dyskusja jest absurdalna. Koncert życzeń normalnie My chcemy V8, ale jak przyjdzie co do czego, to i tak kupimy diesla za te 10 lat, bo benzyna za dużo pali

Jako posiadacz V8 mogę sobie tłumaczyć, że to naj naj naj i nigdy R4, ale przez to będzie mi jeszcze bardziej wstyd, kiedy mnie takie R4 objedzie jak dziecko
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 23-12-2017 o 23:00
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Oczywiście że ta dyskusja jest absurdalna. Prawie jak polityczna dyskusja gdzie oponent wkłada nam w usta tezy i sądy, których nie wypowiedzieliśmy.

Chciałem coś napisać o silnikach, ale jeżdżę ostatnio więcej 2.0tfsi niż Alfą więc chyba głosu nie mam. I nie mogę napisać że dla mnie taki silnik jest dzis idealnym kompromisem mocy, wygody, kosztów i paliwożerności.

Pozdrawiam i wesołych. Mniej skaczmy sobie do gardeł, mniej ujadajmy na Alfy i Mazdy, więcej życzliwości i zrozumienia.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ...

Jako posiadacz V8 mogę sobie tłumaczyć, że to naj naj naj i nigdy R4, ale przez to będzie mi jeszcze bardziej wstyd, kiedy mnie takie R4 objedzie jak dziecko
    To akurat niemożliwe, o ile zastosujesz (znaną doskonale w AR przez ostatnie lata zresztą ) taktykę - nie ścigać się. Wtedy nic Cię nie objedzie

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    To akurat niemożliwe, o ile zastosujesz (znaną doskonale w AR przez ostatnie lata zresztą ) taktykę - nie ścigać się. Wtedy nic Cię nie objedzie
    nie no Ty to jesteś przewrotny jak alfy wolne - zle, jak szybkie - tez zle

Generalnie wychodzi, jakich mamy alfistow. Miłośników jednych modeli/jednej generacji. Cuore sportivo to tylko, żeby się pochwalić znajomym, albo na naklejce zamiast emblematu 1.6 / jtd

Wielkie motory odchodzą w zapomnienie, trzeba się do tego przyzwyczaić. Z drugiej strony lekkie, zwinne auta z małymi silnikami to nie jest żaden postęp, nowoczesność i tym bardziej bezduszność. To jest właśnie powrót do najlepszych tradycji motoryzacji. Niech mi ktoś powie, że stara Giulia GTA jest bezduszna, bo nie ma V8

Takie marudzenie, dla samego marudzenia. A jak nie wiadomo o co chodzi, to zwykle chodzi o kasę

i wszystkim miłośnikom alfy życzę wesołych świąt i takiej Giulii jak najszybciej w garażu
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Fajne są stereotypowe sądy[emoji4] Citroen ma teraz jedne z najbardziej sportowych fur, bo Loeb orał konkurencję w C4. Natomiast niedoścignionym wzorem jest obecnie vw z polo na najwyższym stopniu. W związku z powyższym, passat i C5 są obecnie niedoścignionym wzorem osiągów i prowadzenia dla giulii. Gięcie rzeczywistości do zaserwowanej tezy, że aż trzeszczy...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
    Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 24-12-2017 o 16:43