Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Auto
    Poszukiwany

Domyślnie

Jak dla mnie (a do niedawna szukałem sam) istotne są dwie informacje, a raczej ich brak - samochód jest po wypadku, bo nie jest napisane, że po wypadku nie jest. Auto jest sprowadzone, a co za tym idzie przebieg możesz sobie włożyć między bajki i nie masz jak go sprawdzić.
    Ja bym sobie odpuścił.
    Cytat Napisał Next12 Zobacz post
    Szukając Alfy 159 trafiłem na ofertę z Allegro:
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...613958070.html

Czy bardziej doświadczeni koledzy mogli by ocenić / oszacować faktyczną wartość tego autka ?

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PeeN Zobacz post
    Auto jest sprowadzone, a co za tym idzie przebieg możesz sobie włożyć między bajki i nie masz jak go sprawdzić.
    Dlaczego tak sądzisz?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał prymie Zobacz post
    Bumer, w rocznikach o których piszesz problem z kolektorem nie powinien Ci się przydarzyć (w 2008r.to już wręcz niemożliwe, w 2007r tylko w przypadku, gdyby był chyba z początku roku i w fabryce wsadziliby jeszcze zalegający na magazynie przedzmianowy.
    Zweryfikuj swą wiedzę w oparciu o praktyczną wiedzę Tomka w tym zakresie (możesz również znaleźć tę informację na forum) - pozmianowy jest jeszcze gorszy od przedzmianowego, bo przy awarii potrafi uwalić silnik.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 12-09-2012 o 08:58

Chris
    Gość

Domyślnie

To Ja się zaczynam gubić. Praktycznie każdy poleca ten silnik od 2007, po zmianie kolektora bo nie tak awaryjny, a tu czytam że jest hmm... że jest gorszy? To wychodzi na to że lepiej kupić starszy przed zmianą, w razie awarii mniejsze koszta naprawy.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Poszukiwany

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Dlaczego tak sądzisz?
    Sądzę tak w oparciu o własne doświadczenia z ogłoszeniami. Jeżeli nie jest napisane, że samochód jest kupiony w polskim salonie to znaczy, że jest sprowadzony. Jeżeli jest sprowadzony to małe szanse są na sprawdzenie przebiegu - vin, kontrolka silnika, itp. Jeżeli wszędzie byłyby wpisy zbieżne to można uznać że jest prawdopodobny ale auta sprowadzone, z którymi się zetknąłem nie miały historii VIN i zazwyczaj miały wyzerowany/skasowany/wskazujący "0" licznik na kontrolce silnika (nie liczę tych od Tomka_KRK). To jest jak dla mnie pierwszy sygnał że samochód ma przebieg inny niż pokazuje licznik.
    Inną kwestią są przebiegi robione w Polsce i na Zachodzie, żeby się rpzekonać o tym, że auta 6 letnie nie mają zazwyczaj 120 tys przebiegu wystarczy wejść na mobile.de.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no lepszy jest kolektor przedzmianowy.Mozna go spokojnie rozkrecic,wyczyscic i wyrzucic,a nastepnie zaspawac otwory po klapach.Pozmianowy jest plastikowy-trzeba go rozklejac bo jest zgrzewany.Pozatym w pozmianowym istnieje wieksze prawdopodobienstwo urwania klapy przy przebiegu ok.150 tys.km.Lepiej w nim wyrzucic klapy.Do pewnego czasu wszyscy mysleli ze pozmianowe sa super poprawione i bezproblemowe ale okazalo sie ze jest inaczej.Sprawe naswietlil Tomek_KRK.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    no lepszy jest kolektor przedzmianowy.Mozna go spokojnie rozkrecic,wyczyscic i wyrzucic,a nastepnie zaspawac otwory po klapach.Pozmianowy jest plastikowy-trzeba go rozklejac bo jest zgrzewany.Pozatym w pozmianowym istnieje wieksze prawdopodobienstwo urwania klapy przy przebiegu ok.150 tys.km.Lepiej w nim wyrzucic klapy.Do pewnego czasu wszyscy mysleli ze pozmianowe sa super poprawione i bezproblemowe ale okazalo sie ze jest inaczej.Sprawe naswietlil Tomek_KRK.
    No niestety jest tak jak mówisz... Plastikowy trzeba rozklejać, żeby go dokładnie wyczyścić, a urwanie w nim klapy (im bliżej przebiegu 200.000 km, tym większe szanse na to) oznacza konieczność remontu conajmniej głowicy, a często do tego wymiany jednego tłoka... Koszt - c.a. 3500 PLN. Dlatego klapki trzeba bezwzględnie wywalić.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

janio
    Gość

Domyślnie

Wszystko kwestia dociekliwości i determinacji kupującego - jeśli o mnie chodzi, nie kupiłbym samochodu bez książki serwisowej, a skoro takowa istnieje, to masz w niej wpisy serwisu oraz jego pieczątkę z nazwą, adresem i numerem telefonu, teraz wystarczy jedynie znajomość języka i wszystko wiesz Pisałem o swojej "przygodzie" z GT, która, zgodnie z danymi z ogłoszenia, miała w listopadzie ubiegłego roku 182 tys. przebiegu, po telefonie do niemieckiego serwisu (nr telefonu z pieczątki w książce) okazało się, że we wrześniu był robiony rozrząd przy przebiegu 215 tys.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Chris Zobacz post
    To Ja się zaczynam gubić. Praktycznie każdy poleca ten silnik od 2007, po zmianie kolektora bo nie tak awaryjny, a tu czytam że jest hmm... że jest gorszy? To wychodzi na to że lepiej kupić starszy przed zmianą, w razie awarii mniejsze koszta naprawy.
    ja bym na Twoim miejscu nie uzależniał kupna młodszego auta od tego jaki ma kolektor...to jest jedna z tańszych rzeczy w silniku która może być padnięta więc nie kieruj się rocznikiem a raczej stanem auta. Kolektor zawsze można wymienić i nie jest to jakiś zabójczy koszt. Generalnie zasda jest taka im auto młodsze tym droższe bo jest mniej zużyte przy założeniu, że przebiegi roczne są na podobnym poziomie, zawiłe ale chyba oczywiste. Po za tym zawsze możesz założyć do nowego auta kolektor przedzmianowy. Ja zmieniałem w swojej 159 kolektor na nowy w ASO, jak sprzedawałem autko to nowy właściciel kupił auto z 2006r a kolektorem z 2012 ale nadal był to kolektor przedzmianowy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Wszystko kwestia dociekliwości i determinacji kupującego - jeśli o mnie chodzi, nie kupiłbym samochodu bez książki serwisowej, a skoro takowa istnieje, to masz w niej wpisy serwisu oraz jego pieczątkę z nazwą, adresem i numerem telefonu, teraz wystarczy jedynie znajomość języka i wszystko wiesz Pisałem o swojej "przygodzie" z GT, która, zgodnie z danymi z ogłoszenia, miała w listopadzie ubiegłego roku 182 tys. przebiegu, po telefonie do niemieckiego serwisu (nr telefonu z pieczątki w książce) okazało się, że we wrześniu był robiony rozrząd przy przebiegu 215 tys.
    nie do końca się zgodzę z tą książką serwisową...to żadna gwarancja, że auto miało zrobione to co jest wpisane w książkę. Ja kupując 159 nie miałem książki ale zdobyłem wydruk z systemu o wszystkich naprawach gwarancyjnych potwierdzających przebieg. Po za tym nic nie zastąpi gruntownego przeglądu w ASO przed zakupem, w końcu wydajemy na auto niemałe pieniądze więc myślę, że wydatek 400-500zł na gruntowny przegląd to nie jest jakaś wygórowana kwota a przynajmniej mamy pewność jaka jest historia auta i jakie rzeczy należy w aucie zrobić aby było w 100% sprawne...co też ułatwia ewentualne negocjacje cenowe ze sprzedającym.
    Ostatnio edytowane przez grzdylu ; 13-09-2012 o 13:19
    Born to be wild.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    nie do końca się zgodzę z tą książką serwisową...to żadna gwarancja, że auto miało zrobione to co jest wpisane w książkę.
    Grzdylu, w każdym przypadku książka serwisowa służyła mi jako "książka adresowa" serwisu, do którego należy zadzwonić - może nie zrozumiałeś mojej informacji

Oglądając w Częstochowie 159, w książce serwisowej były pieczątki firmy, której nie udało mi się znaleźć w googlowni, a która jakoby była autoryzowanym serwisem AR
    Ostatnio edytowane przez janio ; 13-09-2012 o 13:36

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Google generalnie jest dobre jako źródło weryfikacji danych dostarczanych przez sprzedającego - wrzucasz numer telefonu i się okazuje, że "fan marki" sprzedał już z 50 różnych samochodów, sprawdzenie serwisów, kodu VIN samochodu, firm dostarczających części do podobno wykonanych przeglądów itd.
    Sama książka serwisowa to jeden z elementów, który jest albo na plus, albo na minus. Szukając i sprawdzając kolejne samochody szukałem głównie rozbieżności w różnych źródłach - książka, przebiegi, stan, informacje o sprzedającym itd.
    I co ważne, trzeba pamiętać, że używana 159 wciąż jest w cenie nowego kompaktu, sprzedaje się tak sobie więc warto z jednej strony dać sobie czas na sprawdzenie i poszukanie odpowiedniego modelu.
    Z drugiej strony nie można oczekiwać ideału - czyli to, że np. sprzedający cofnął licznik nie skreśla samochodu z listy, ale trzeba spróbować oszacować ten przebieg na podstawie innych danych. Prowadząc taki biały wywiad można poskładać z kilku źródeł dość dokładny obraz używanego samochodu, a ew. niezgodności wykorzystać jako argument przetargowy przy negocjacji ceny.