ja bym sprawdził kompresje na tym cylindrze w pierwszej kolejności, ewentualnie podmienił miejscami z innym cylindrem cewkę i świecę, miałem tak w ts, u mnie ostatecznie był wypalony zawór ssący na cylindrze tez miałem wypadanie zapłonów.
ja bym sprawdził kompresje na tym cylindrze w pierwszej kolejności, ewentualnie podmienił miejscami z innym cylindrem cewkę i świecę, miałem tak w ts, u mnie ostatecznie był wypalony zawór ssący na cylindrze tez miałem wypadanie zapłonów.
świece zostały wymienione, cewka zamieniona z inną i dalej to samo na tym 1. cylindrze. Objaw taki, że szarpie po dodaniu gazu od najmniejszych obrotów do ok. 3000 obr/min później idzie jak burza, wszystko ok.
na wolnych obrotach tłok pracuje wolniej i wytwarza mniejsze ciśnienie za małe do zapłonu na wyższych ciśnienie się zwiększa na tyle by stworzyć warunki do zapłony na tym cylindrze, ale to tylko moja opinia.
Ostatnio edytowane przez CINEKX81 ; 02-07-2015 o 12:41
Witam. Posiadam Alfę Romeo 159 z 2008r z silnikiem 1.9 16V 150KM.
Od pewnego czasu (około 2 miesiące) mam problem z moją bella. Mianowicie pracuje jak by na 3 cylindry na wolnych obrotach, drgania silnika i puszcza lekka chmurkę rano po nocnym postoju. w ostanich 6 miesiącach wymieniłem rozrząd, nowe koło dwumasowe z kompletnym sprzegłem i tydzień temu nowy zawór EGR. Myślałem że to on jest przyczyną tego zachowania ponieważ zaświecał się check i błąd wyskakiwał jako krytyczny.
Dziś przejrzałem forum i postanowiłem sprawdzić korekcję wtrysków czego nigdy nie robiłem bo poprostu sie nie znam na tym. Ale wartości mnie zszokowały. poniżej przedstawię screeny na zimnym silniku, na ciepłym 90st i przy 2000rpm. proszę o poradę czy to wtryski siadły czy może klapa wirowa wpadła do cylindra. Z tego co zauważyłem to mam chyba plastikowy kolektor.
![]()
Sprawdzaj klapy wirowe.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
ale czy te wartosci ewidentnie wskazuja na klapy wirowe? czy najpierw sprawdzić wtryski a pozniej klapy ?
Na 100% nikt Ci nie powie, zacząłbym od kolektora, bo to m.in. urwana klapka może generować takie korekty, przy czym same wtryski mogą być ok.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Rozumiem. Zeby zdjąć kolektor trzeba zrzucić pasek rozrządu? z tego co się zorientowałem to bez tej operacji chyba nie da się sprawdzić inaczej kolektora i klap :/
Jeszcze jedno pytanie odnośnie kodów wtrysków. Dałem odczyt numerów i zastanawia mnie ten ostatni bo wyglada jak" z innej parafii"czy mógł być wymieniany wcześniej ?
![]()
Kolego sąsiedzie![]()
Jeżeli chodzi o wtryski... Ja miałem na samym pocżątku po sprowadzenia alfy problem "tak myślałem" z wtryskami. Wszystkie wtryski miałem w normie tylko jeden na pierwszym cylindrze odbiegał od normy. Po wysłaniu wszystkich wtrysków do regeneracji ( mleczna pod Wrocławiem ) najlepszy serwis regenerujący wtryski w naszej okolicy. okazało się że wtryski są wszystkie OK ! A potem diagnoza klapki........... co się działo później to było dramat dla psyhiki i portfela. Jak coś dawaj na priv, to ci powiem co i jak... albo zdzwonimy się![]()